自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

回覆:你有冇抑鬱

唔好乱諗野,同多d人傾計

男爵府

回覆 淚城堡 的帖子

唉, 我c6唔肯俾我睇醫生
佢成日話: 有乜野唔開心, 我乙水番你就得啦, 醫生冇鬼用
我同佢講抑鬱係腦部問題, 佢又話係醫生呃人地去睇病既籍口
總之我話要去睇醫生, 佢就一副想鬧交既樣

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

keep住開心的心情...加油, 有個好老公同仔仔

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我是一個抑鬱病人,食藥都有半年以上,e生

原帖由 淚城堡 於 13-08-06 發表
我是一個抑鬱病人,食藥都有半年以上,e生成日都問我有咩心結打唔開,我始終都答唔出有咩令到我抑鬱!自問我 ...
抑鬱巧似係腦一d分泌問題,keep字食藥先啦,加油〜

simple is the best~

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

cathy-tse 發表於 13-8-7 03:49
我開始抑鬱了.................我同醫生講!佢即比急我見精神科〜但排期籽耐!我知我唔等得!總之有物鬼職業治 ...

加油
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

好媽媽勳章

回覆:淚城堡 的帖子

唔好被你的情緒去控制你,常記住這句話。

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

希望你快d好返,我朋友老公都同你一樣,成日有把聲叫佢自殺,最後我朋友連工都唔返日日陪住佢,陪佢走過難關,而家男既都叫好返,希望你都快d無事

大宅

引用:Quote:tltk+發表於+13-8-6+23:34+去下旅行

原帖由 mini122 於 13-08-07 發表
可以教下我地點樣可以突然間識得放下嗎?
我唔知我係咪抑鬱,但生完第一個之後情緒大變,容易激動同唔開心,係無直接原因嘅唔開心。我諗個源頭應該係產後加上婆媳同埋同老公相處時間少咗,仲有仔女嘅問題。呢幾年,我唔係每日都有唔開心嘅感覺,但大部分時間都係覺得唔開心,好煩,覺得其實拜拜咗係一種解脫,有時等過馬路好似會有人叫你衝出去啦,喺屋企會有人叫你打開個窗跳落去咁。但好在我本人好怕死,因為唔捨得我擁有嘅嘢,我唔捨得父母,老公,仔女。我唔想父母傷心難過,唔想老公再揾過第二個,唔想仔女無咗啊媽,同埋自己了結應該會好痛同好驚。於是,我就一路徘徊喺想開心同唔開心嘅環境,就算做梗啲應該開心嘅嘢我其實都唔覺得開心。然後,我每朝返工都會同一位同事講下我做咗啲咩去過邊,對仔女對對對。務求有人聽我講嘢,自己就算唔係抒發情緒,都要比自己知道,其實我好幸福,父母健在,有老公有仔女。如果有激氣事,我就自己發忟憎,唔想講嘢,最多係whatsapp 某個朋友,最明白我感受嘅朋友。有時,一啲以為係好朋友嘅朋友,反而冷淡回應或者無回覆,所以又覺得無人理我,連老公都唔得閒都唔想同我傾,覺得好寂寞。如是者,我有時會好似透唔到氣,想返屋企但又唔想返屋企,好矛盾,企喺街喊都試過。日子耐咗,我自己都驚自己有病,到最近,應該上個月度,我的起心肝上網揾下醫生資料,發現原來睇一次醫生要好貴($1200/60分鐘),自己又唔捨得,覺得都係揾人傾偈者,比咁多錢揾人傾偈好肉赤,就係呢個時候,果位同事行過嚟,我就將我恐怖嘅感覺同佢講哂,之前都成日想曛但喊唔出,果一刻喊咗少少(眼濕濕),之後去個廁所返埋位做嘢。果晚開始,我好似將個"心結"(其實唔肯定係咩,99居多),總之,果晚開始,我個心無咁實,好似輕鬆咗。可能我流咗啲眼淚出嚟,又或者...真係唔知點解,總之,個心結好似放低咗,希望唔好再返嚟。仲有,我有上瑜珈,希望抽啲時間比自己,因為一路都迫得自己好緊。瑜珈最後大休息,我深深深呼吸,聽導師話,將唔開心呼走,將開心吸入。抑鬱感覺真係好可怕,但要相信自己,自己可以過到,相信自己可以解決問題,要揾人傾偈,做啲令自己放鬆舒服嘅嘢。努力,人到最後都係要拜拜,唔好浪費時間喺唔開心到。時間過咗就無,想開心其實好簡單,食杯雪糕,望下天空,望下啲花草樹木,呢個世界,其實好靚~

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

以前都試過產後抑鬱~不過應該好輕微~只係成日喊~
不過我有一個好鍚我既爸爸媽媽&家姐~
take care~relax~

大宅

回覆:你有冇抑鬱?

其實,食藥我覺得係治標唔治本。最重要都係要靠自己(同身邊嘅人),加油!!!

珍珠宮

開心吸收勳章

呢d都係靠自己打開自己心結,
凡事放鬆d, 唔好想太多負面野
仲有, 我唔理別人對我的目光, 因為我有自信

子爵府

引用:Quote:原帖由+淚城堡+於+13-08-06+發表我是

原帖由 carmen111 於 13-08-07 發表
搬屋d嘢應該攪掂晒啦,仲有咩唔開心呀
咁都記得?

公爵府

好媽媽勳章

開頭食左藥先,令腦部分泌正常返先,咁之後就靠自己多啲啦,我都係抑鬱之後變燥鬱,依家都7年幾啦,仲食緊藥,一定要曬太陽,人會開心啲,所以樓主你5係得1個人嫁,我地好多人同你一樣,有咩事大家傾下,只要係想自殺既時候企硬,有冇朋友電話可以打比佢,我就係打左比朋友先死5去,所以慢慢黎啦,5好心急逼自己做任何事情丫,支持你

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

淚城堡 發表於 13-8-7 10:55
咁都記得?
係呀,我好記性㗎

象牙宮

加油

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:你有冇抑鬱?

我有朋友係過來人,真係要自己去對抗呢啲聲音,我朋友就會祈禱(佢有宗教信仰)
用咗一段時間,逐漸好番曬

男爵府

想問各位...我想我真的需要看醫生, 好多時, 眼淚不停流, 覺得好辛苦, 每天都心情沉重的, 甚至連死後的安排已想好, 方法也有想過, 只是沒有勇氣罷了. 又不想告訴家人, 免得他們擔心.

有否好的醫生介紹嗎? 收費多少? 如不方便, 可否PM 我. 謝謝!!

男爵府

回覆 淚城堡 的帖子

我都係抑鬱 經已食藥有半年啦 食西藥我覺的對我情續冇好大做用 我嚴重時後都係想開窗跳落去
尼兩個月加埋睇中醫 發覺 食中藥對我情緒穩定好多 可以試下睇中醫

大宅

我都曾經經歷過,試吓離開一吓原來嘅生活環境。

學習平常心

大宅

冬日勳章 畀面勳章

ancan 發表於 13-8-7 13:49
想問各位...我想我真的需要看醫生, 好多時, 眼淚不停流, 覺得好辛苦, 每天都心情沉重的, 甚至連死後的安排 ...

我都想知道有冇好的醫生介紹.

首頁

尾頁

跳至