在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:如果抽到時間自己亦都要學下放手,去搵自己

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:唔通在職媽媽就係返工, 放工湊b, 唔可以有私人時間?!

我個仔出世頭幾個月都有比人咁話我,但我唔會理囉,我都係要有自己空間

每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

引用:我阿媽都係咁講架,佢話生仔就預咗冇晒自己

原帖由 shirleyying 於 13-09-10 發表
我阿媽都係咁講架,佢話生仔就預咗冇晒自己時間同冇得訓喎,所以佢一啲都唔可憐我夜晚訓得唔好同埋星期六, ...
你阿媽同我阿媽係姐妹, 講d嘢一模一樣

子爵府

佢地根本就唔抵得你好命可以照顧阿b都仲有私人時間, 因為佢地自己無能力做到, 咪講說話你聽lor~好同意女人就算結左婚, 生左小朋友都要有自己的興趣和生活, 唔係好似以前咁嫁左咁就成世人困住係屋企. 古代的女人冇得擇, 但現代人可以擇, 睇你點取捨. 我自己就比較重個人生活, 就算第時有b 都未必會好似有d jm 咁100% 俾哂自己佢, 相反我會盡量train 佢早點獨立照顧自己. 有人會覺得呢個睇法親子關係咪唔close, 我明一定唔會好似ftm 全心咁照顧子女咁好, 但要我放棄所有只係為子女恕我真係做唔到.
樓主最緊要你清楚自己想行點樣的路, 想過咩生活, 其他人點講當佢發up 風, 再唔係問佢咁佢係咪24 小時都係照顧子女, 街都唔出飯都唔食收佢皮.

子爵府

引用:Quote:原帖由+SMILE_CHINGB+於+13-09-09+發

原帖由 louisachausw 於 13-09-11 發表
但唔止一個朋友喎!! 好朋友3幾個最有掛, 1個月1次可能半年先見一次!
所以要取捨架啦,我自己就會以家庭為主,或者許可情況下都帶埋bb去,我相信朋友都會like我bb

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+louisachausw+於+13-09-11+發

禁止訪問

引用:佢地根本就唔抵得你好命可以照顧阿b都仲有

男爵府

認識瑞士牛牛第四回

回覆 kecyc2003 的帖子

其實有位佢都係 ftm 黎架, 不過平時冇咩野, 突然一句講, 你唔駛湊 b 架咩, 嗰刻真係呆左, 可能見我 fb 會 upload 下食飯, 上興趣班既野 (其實因為我覺自已有 d 天份, 真係好鐘意先 keep 住學...), 只怪我當初應該要限制佢先得...

好命就講唔上, haha... 但自問我而家可以自給自足, 做媽媽照顧小朋友外, 仲可以襯有時間可以做自已想做既野, 雖然我照顧小朋友唔多, 但我都會每日同佢見面, 親子, 盡量想各方面做好 d...

我都唔會再擺上心, 遲 d 小朋友大 d, 我都會改變呢個方式再配合佢成長, 再分配我自已既時間的!

子爵府

其實媽媽有番自己私人時間,心情都好啲,對小朋友都多啲耐性啦!啲人都傻既~

大宅

siumak 發表於 13-9-11 09:59
我唔知算唔算係哩類呢?
我囡番育嬰園﹐
放工雞咁腳去接佢﹐
一至五大致生活跟妳差不多,唔同既係我會煮埋大人飯(有鐘點姨一星期嚟兩次清潔加煮餸,我通常會番熱姨姨的餸。C6有時都會幫手洗奶樽,但成日做到散晒返嚟就要我頂。),C6通常9點後先返,所以我自己搞掂阿囡。不過星期六日冇咁幸福,我冇人幫手,六、日都係自己湊,所以做足7日。現在大啲,有時去咗表哥家玩我先有得休息。記得囡囡一歲前,我係零應酬,冇得外出同朋友食飯,太麻煩,試過只有自己一個帶小朋友去朋友聚會,總覺不好意思。人係會好攰,但冇辦法,會慢慢適應。當中有年半時間請外傭(因自己和囡病得太密,3星期見一次醫生,自己病都唔敢唔返,因為假要留俾阿囡,搞到同事有不滿。頂唔順就請),外傭走咗之後我主出唔再請,自己加鐘點湊。以前係體力上辛苦,現在係精神上辛苦,不過其實久經訓練已習慣了!說笑的講句,腎上腺素頂住,照顧完阿囡每天工作先可以放鬆。
樓主很好,有4大長老爭住湊(我想都冇,4大長老各有因由無能為力。),又有姐姐,有時間當然可以休息。但留意自己會否真的忽略了BB(可能樓主老公覺得個質素唔夠),我雖然每天都陪伴囡,但反思後其實覺得自己只是不停照顧囡囡,但沒乜真正時間陪佢玩,冇認真諗過佢既需要。我在煮飯就要囡在外面做功課,冇時間陪佢身邊做。若果有工人姐姐就可以我坐定陪做功課,可能效果更好(我會咁諗)!之前曾經有姐姐時,我每星期都有一天學整餅拿回家跟C6和囡分享,但後來亦發現依賴了姐姐照顧,雖然我會照一齊食飯(要囡自己食),會照顧,但有時亦寧願坐梳化看囡囡玩而不是同佢玩,同埋學校既日常事亦靠了姐姐。後來發覺自己對囡囡的校園生活小了關心,姐姐走後就決定唔再請。鐘點姨姨以為我用佢兩三個月頂唔順就請工人,點知已用了年半。佢話我厲害,但其實現在的體力勞動比以前舒服好多,現在辛苦的是怕囡囡跟唔上進度,功課做得唔好,琴彈得不好,這通通都是心理壓力。在職媽媽唔係厲害,只係喺冇得揀既情況底下頂硬上,習慣了便可。清潔方面就因為姨姨主力照顧囡囡和準備材料我晚上煮食(會隔天煲湯),小清潔由姨姨有時間做,大清潔就由C6週末清潔一次。

jd21  睇完你既 case, 我都覺有時有倚賴左姐姐, 又同囡囡親子多 d 先得, tks!  發表於 13-9-12 11:18

侯爵府

陪月勳章

yfchoy 發表於 13-9-12 10:42
一至五大致生活跟妳差不多,唔同既係我會煮埋大人飯(有鐘點姨一星期嚟兩次清潔加煮餸,我通常會番熱姨姨的 ...

無錯﹐
我同你真係好似﹐
我地無用鐘點姨而以街飯或煮麵 + 丸丸同菜去取代我地的晚餐﹐
我的 Target係等個囡大小小﹐
我可以煮一餸飯﹐
到時打算之前一晚等個囡瞓在﹐
咁我洗洗切切﹐
第二日番來飯煲煮飯﹐
個餸等老公入門口先至煮都唔算太晏食晚飯﹐
反正出街食一人一碟飯咪又係一餸!

其他媽媽其實如果Feel Comfortable﹐
去街、去朋友Gathering來Balance自己o既生活真係無問題的﹐
但陪小朋友個Quality同Quantity真係要自己考慮清楚﹐
你坐係佢隔離係咪=陪在佢?
照顧到佢需要?
小朋友越大會越Cher 你的Attention﹐
當佢仲細時﹐
你同爸爸就係佢的全世界﹐
越假手於人越多﹐
即你俾個小朋友的相應會減低在;

有時我攰想個囡早D瞓咁我可以坐下﹐
但同一時間又諗﹐
我係咪自私地唔陪佢.... (當然有 d 媽媽會覺得咁係唔放手)
反正... 自己喜歡的安排、自己衡量啦﹐
世界上最公平的就係每人擁有的時間係一樣﹐
睇你點安排自己最鐘意o架姐。

jd21  睇完你既case, 我都覺我有時真係太累休息冇陪佢, 真係要多些親子先得, tks!  發表於 13-9-12 11:20
yfchoy  待阿B大啲,同佢一齊食飯餸就冇咁煩。加油!  發表於 13-9-12 11:15

大宅

BK Milk勳章

jd21 發表於 13-9-11 15:10
回覆 Pinkpling 的帖子

媽媽, 你好利害呀~

有好多人對人嚴厲對自己寬鬆,就算做得幾好,總會有挑剔既地方,根本唔會留意人地好果一方面。 所以真係唔駛理佢。

大宅

BK Milk勳章

siumak 發表於 13-9-11 16:52
回覆 Pinkpling 的帖子

可能我唔細了﹐以前放工要同朋友去街的癮無在﹐

同你一樣,每次出去食飯最長三個鐘要走人,因為要就番阿仔瞓覺時間。 但就未試過夜晚自己出去,因為無乜機會,因阿仔係食人奶,要我湊佢瞓。

雖然係咁,但我又覺得ok,因為呢個係我選擇既生活,同阿仔多d親子時間,唔想錯過太多,平時返工已經小時間一齊。

侯爵府

陪月勳章

回覆 yfchoy 的帖子

多謝你! :)

公爵府

引用:我係在職媽媽,+本人有請工人湊+b,+婆婆夜晚

原帖由 jd21 於 13-09-09 發表
我係在職媽媽, 本人有請工人湊 b, 婆婆夜晚都會玩下同湊 b, 因為返工實在太大壓力...

放工一星期有一日會 ...
我都係咁,不過我通常五點已回到家湊B!

如果約friend 我夜晚八點後先出門口,寧願搭的士!
BB晚晚九點後訓!
我覺得做左媽咪,老公,朋友正常社交都要有!

Bbtvsvod  勁! 而家我同BB出街多數都係的出的入, 就係因為要用盡時間!  發表於 13-9-12 14:47
jd21  好羨慕, 5 點已回到家, 冇錯, 我都覺取一個平衡點~   發表於 13-9-12 13:37

子爵府

引用:回覆+kecyc2003+的帖子其實有位佢都係+ftm+

原帖由 jd21 於 13-09-12 發表
回覆 kecyc2003 的帖子

其實有位佢都係 ftm 黎架, 不過平時冇咩野, 突然一句講, 你唔駛湊 b 架咩, 嗰刻真 ...
keep up~ 總之你做左要做的,屋企人又ok 唔使理人講乜。

jd21  Tks~   發表於 13-9-12 13:36

別墅

jd21 發表於 13-9-9 18:10
我係在職媽媽, 本人有請工人湊 b, 婆婆夜晚都會玩下同湊 b, 因為返工實在太大壓力...

放工一星期有一日會 ...
就係因為你有呢個想法, 所以你唔好在意別人的意見, 否則支持唔到你既想法。

坦白講, 我好羨慕你生咗bb後仍然可以有自己想有的節目。 我家無工人, 返工婆婆湊, 放工係婆婆度食飯, 食完就湊仔返屋企。 從前的我要瞓12小時, 瞓少d都頭暈, 但自從夜晚要湊仔後, 無未試過有一晚可以熟睡, 全晚瞓下醒下, 又要睇下有無個b有無蓋被, 睡眠質素超差。

星期六/日/公眾假期全日自己湊返。 有既時間都係陪家人渡過, 一年內同朋友相聚既時間, 應該五隻手指都數唔晒。 因為我覺得婆婆平日湊b已好辛苦, 放假既時間, 我想同佢行下, 食下, 等佢開心下。

我既私人時間, 就係犧牲我既瞓覺時間, 待b瞓咗, 我就同朋友傾下, chat下, 咁就一日嘞。 由於我屋企無工人, 阿b飲奶既時間會固定咗 (因我想佢有好既習慣), 所以, 無論我幾夜瞓, 我都要最遲7am起身比奶佢食或食早餐。

所以, 比較之下, 你真的很自由了。

別墅

你真係好幸運,可以有私人時間。我個仔出左世之後,我覺得我已沒有了自己!產假之後返工朝8晚5,晚6:30返到屋企就忙屋企野同湊仔,咁就一日。C6成日話幫手但次次想叫佢時佢就話好攰,即使見到我忙洗奶樽忙洗衫佢都只顧打機,看電視。男人就可以有私人時間,女人就要返工兼湊仔做家務!!!

jd21  有時對住 d 男人, 真係想殺人... 我 c6 佢都會做, 不過好多時轉頭就唔記得!   發表於 13-9-16 12:51

大宅

回覆:唔通在職媽媽就係返工, 放工湊b, 唔可以有私人時間

由亞仔出世到而家,已經有3年冇私人時間,返工,放工,湊仔,又返工,日日如是

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

siumak 發表於 13-9-12 10:59
無錯﹐
我同你真係好似﹐
我地無用鐘點姨而以街飯或煮麵 + 丸丸同菜去取代我地的晚餐﹐

絕對同意.

就算ftm, 都唔係個個ftm 都係24小時淨係湊仔.

要 quality 定係 quantity 真係要揀. 兩者加埋有4種case, 相信唔少人都見均呢4種case. 揀到果樣時, 最後唔好有怨言或者後悔就得.

jd21    發表於 13-9-16 12:49
siumak    發表於 13-9-15 10:53

首頁

尾頁

跳至