自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

梁梓軒bb 發表於 13-9-16 14:57
咁有jm話個私機個責任淨係負責揸車既話!咁即係咩都可以唔洗理唔洗幫同唔洗做淨揸車就ok

...
佢係司機...佢GA職責就係安全駕駛接載乘客...
而唔係你請GA工人...
佢無義務幫你擔擔抬抬..
佢肯等埋你至開車已經算好好..
我媽媽上個星期係巴士站收緊車仔司機都唔肯等...
唔通我又要上嚟話D司機呀..
人地都係打份工...
你唔想收或者要人幫你收..
你搭的士啦...

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

daddy-kingdom 發表於 13-9-16 14:58
已經好熱...

我打個回覆時未見到輪椅呢2個字,點知打完就見到,可以肯定 hot 爆佢
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

男爵府

引用:我諗大聲講野同渴我我仲識分囉,因為當我上

原帖由 梁梓軒bb 於 13-09-16 發表
我諗大聲講野同渴我我仲識分囉,因為當我上左車後有個乘客問佢野佢d態度都係超惡劣咁答人!即係個女私機本 ...
點可以用輪椅做比較呢?坐得輪椅嘅係傷殘人仕,司機一定要幫佢落板上落車。而你........只係抱住BB 嘅健全人!記住呢個地球唔你繞住你轉架!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你投訴司機, 可能同時都有乘客投訴你攪咩, 咁耐都開唔到車!!!

翡翠宮

好媽媽勳章

巴士司機只負責駕駛巴士.... 唔負責服侍乘客同佢個BB.....................

Yubi.T  司機係負責架巴士安全  發表於 13-9-16 15:07

伯爵府

畀面勳章

回覆:又係巴士上bb車個問題

你可以投訴個司機無禮貌喝你,但請唔好同輪椅乘客比較,唔該!

珍珠宮

引用:Quote:daddy-kingdom+發表於+13-9-16+14:58

原帖由 Yubi.T 於 13-09-16 發表
我打個回覆時未見到輪椅呢2個字,點知打完就見到,可以肯定 hot 爆佢 ...
次次睇見輪椅呢2個字,我真係火都黎架

大宅

咁你咪投訴佢無禮囉 。

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

emily_money 發表於 13-9-16 14:59
我唔覺得佢明囉,佢仲係覺得司機要幫收起架bb車先岩

係 lor.... 司機唔只係負責駕駛,而係負責架巴士安全

BB 車結構上化學過輪椅,上到巴士好易出意外,所以要摺埋

全力支持捐血行動~

珍珠宮

引用:個個都要司機幫手、等埋佢先開車,果程車唔

原帖由 lovebabyching 於 13-09-16 發表
個個都要司機幫手、等埋佢先開車,果程車唔知要delay幾耐
如果係咁真係唔趕都等到趕(時間),delay ⋯

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

大宅

同埋,你唔係當你架bb車係輪椅丫嘛

珊瑚宮

AGa1111 發表於 13-9-16 15:05
次次睇見輪椅呢2個字,我真係火都黎架

只不過我都中過招
全力支持捐血行動~

男爵府

不如去信運輸處,要求公共交通工具上有位助理,專門協助乘客上落車時攞嘢…

bebe12hk    發表於 13-9-16 15:39

大宅

上巴士要收BB車,係為乘客安全問題。父母要搭巴士,要收起BB車,係父母既責任,唔係司機既責任。輪椅要司機幫,係因為人地係傷殘人仕。唔通要個傷殘人仕自己起身收車? 司機要停車幫手,因為輪椅要斜台上車,再由司機幫忙扣上安全帶。

男爵府

回覆:ar_tsz23 的帖子

我唔係唔合作,只係佢渴完我叫我收車我就再問聲佢可唔可以上左車先收(因為我之前曾經試過又係岩岩趕到班車個私機都比我咁做,仲叫我慢慢坐低擺好d野先搞)!因為我都唔想阻住其他人,點知佢態度就更惡劣

禁止訪問

翡翠宮

減齡達人勳章

你不如轉過條揹帶啦,我用x形揹帶都ok喎。你啱定錯我就費事講了,其他人都講哂

禁止訪問

珍珠宮

其實有個問題想問果d一個大袋出街既媽媽..

我係三子之母,但我同一個b出街都只係外套一件,尿片幾塊,一隻奶樽,一個瘦削既暖壺,兩小包奶粉,同一包濕巾..
夠用喎

但點解我見有d人,人湊b佢湊b,帶個b去健康院都可以咩個露營背包加個大大環保袋??
有d人真係好跨張

lolmum  我都是吾明。  發表於 13-9-17 18:35
Imagist  我會帶多1套衫FOR後備!   發表於 13-9-16 19:11

首頁

尾頁

跳至