自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:點解媽媽會帶小學生會 喺自修室做功課?

我覺得自修室係比學生自己温習做功課讀書嘅地方,最基本要保持安靜,冇錯,係冇規定小學生唔入得,但太細個,控制唔到,又或者長時間要成人喺旁邊教導,都會影響到其他人,你雖然覺得好細聲,但不停有d si si sip sip 聲音,同噪音冇分別。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:點解媽媽會帶小學生會 喺自修室做功課?

我個女係自修室做功課又快又靚,我都係陪坐,唔講野

教都唔敢大聲,細細聲細細聲咁

本來我地坐出面架,d姨姨叫我地入去自修室,我地無好似人地咁攤晒d野出黎架,不過姨姨叫佢入去既

接完佢放學,圖書館就係隔離,家姐入去做功課,我去接細佬放學,買完餸返轉頭已經做好晒

侯爵府

引用:自修室唔可以做功課既咩?

原帖由 JunichiOkada 於 13-09-27 發表
自修室唔可以做功課既咩?
唔係唔可以做功課,但係應該唔可以教做功課…會嘈親其他人,right?我未去過自修室,但係正常應該都係咁架啦~

男爵府

hashtag影視迷勳章

引用:我真係寧願佢地去mcdonald+果陣考mock+日日

原帖由 tsuikw1004 於 13-09-27 發表
我真係寧願佢地去mcdonald
果陣考mock 日日都有2-3個小一生係入面玩玩具
d學生反而要係出面坐地下溫書排隊 ...
agree

子爵府

引用:有d家庭可能兩/三代同堂,+小朋友未必可專心

原帖由 ellawyc 於 13-09-27 發表
有d家庭可能兩/三代同堂, 小朋友未必可專心做功課。
我仔個同學家姐,考試測驗都會同她媽去自修室溫習,由小四開始咁,她媽說可以專心d,家裏總是左行右行,搞東搞西!而且,仲有細佬嘈!當姐姐在自修室時,弟弟就去圖書館果邊

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+puicps0614+於+13-09-27+發表

用戶要求終止服務

畀面勳章

我覺得要用自修室無問題
但應該唔出聲, 即係唔好教小朋友, 要自己做
話明自修, 嘈到人就唔好

伯爵府

引用:但自修室唔係應該保持安靜咩媽媽帶小朋友去

原帖由 Gopher_Lo 於 13-09-27 發表
但自修室唔係應該保持安靜咩
媽媽帶小朋友去做功課無問題,但如果佢地好嘈就有問題!

...

男爵府

請問沙田邊度有自修室呀?

首頁

尾頁

跳至