在職全職

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆:有感而發:全職媽媽們可有共嗚呢

男爵府

夏天玩到顛 BK Milk勳章

ftm加工人角色,令我很不唔開心。左諗右諗,追求伴侶結婚生小孩,實現了,唔係應該開心咩?!?但辛苦家務,冇自由的生活,冇靈魂般日日湊小孩,開始討厭。
一家齊齊整整就係我這不由自主生活既動力。即使,這生活不愉快又可點!!自知,現做現過的生活都係為人已活。。自己既感受必須放到最後或冇

Cherrie313  雖然有時我都會灰灰地  發表於 13-10-18 00:13

複式洋房

回覆:有感而發:全職媽媽們可有共嗚呢?

絶對認同

別墅

呢個局, 我拆唔到, 已經係無謂嘥氣......
埋沒咗自己嘅talent 去湊一家大細, 一個字蠢! 咁又可以點!

洋房

回覆:Cherrie313 的帖子

別墅

5分鐘內要冲完涼
5分鐘內要食完飯

Zoebb1998    發表於 13-11-1 02:28
Zoebb1998    發表於 13-11-1 02:28

男爵府

好媽媽勳章

所以就算有工人湊亞女永遠都攬實我! 小時候媽媽永遠第一位, 邊個都動搖唔到, 呢樣係我地付出的回報, 最真和最實在的! 加油!

大宅

回覆:MATTMIA 的帖子

Like

大宅

十分同意

民房

一樣呀!

子爵府

我老公基本上全部都明,所以佢在家時會盡量分擔,佢都同樣放棄晒自己單獨同朋友見面嘅時間⋯
所以佢成日都希望啲小朋友快啲大個,咁至少我哋體力上會舒服好多!

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

绝對認同你講法,呀囡直頭5跟c6,所以我想同朋友夜晚食餐飯都要帶埋呀囡出,連落街買野放比c6睇半個鐘都吾制,喊到我返黎為止,d c6永遠都吾覺自己有問題,放工返屋企只顧做自己野,吾同呀囡玩下,·呀囡梗係吾跟你,仲要話自己甘做好正常,真係好想打x佢,

Cherrie313  唔跟佢、我真係會覺得抵佢死,  發表於 13-10-19 09:43

大宅

rite.做到好悶

大宅

回覆:有感而發:全職媽媽們可有共嗚呢?

完全同意!仲要牙b訓左,自己都未訓得!要執屋、洗衫..等等。仲要忙一大輪!累到傻,仲要冇人工收!

洋房

講得啱

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

完全同意,我而家連剪個髮我老公都ee鵝鵝,我就要貼身湊住知女,佢放假就話自然去呢到去嗰度,永遠冇掉番轉,連小小私人時間都要同佢乞咁,好唔開心

大宅

my dad take no responsibinity to me and my sister so i just love my mummy. care is two side road, give and take haha.

珍珠宮

我老公都同我講過!話我話極個仔,個仔都係要癡實我!(我老公講出來係善意的!)
其實係小朋友好明邊個錫佢,幫佢,愛佢!
我個仔會同爸爸頂頸,但唔會駁我咀!
我同我老公頂兩句咀,個仔一定係覺得我啱!

我好認同樓主所有嘅point!
但贏得了同個小朋友嘅感情!已經係一分獎賞!我個仔成日話要同我結婚!

我老公都好錫個仔!但點都親我多d!

Cherrie313  我個你雖然痴我…但佢叫我做爸爸(>﹏<)  發表於 13-10-21 03:42

禁止訪問

別墅

好認同c6係大仔呢個說法, 所以我覺得都係要教, 教佢做爸爸-唔好講粗口, 囝囝會學, 將來見家長你去見; 要多啲同囝囝相處-沖涼, 同佢玩、散步; 小朋友好快大, 第時就唔會黏你……幸好C6都受教, 所以都幫輕我, 加上冇囝囝之前佢早收工過我所以負責買菜煮飯, 所以我都ok, 最慘住村屋果條村啲怪獸惡頂, 其他都ok!

其實train到c6, 囝囝有正面啲爸爸觀念對佢做人都有好好多, 自己又辛苦少啲, 佢又有番爸爸嘅成功感, 家庭都和諧啲!

所以FTM, 加油! 千祈5好比C6逃避做父親嘅責任, 同時教下囝囝、囡囡氹下C6, 相信會有意想不到嘅效果, 共勉之!

Cherrie313  我絕對明白共同承擔的重要性…可惜佢…唉…迫佢仲勞氣  發表於 13-10-21 03:45

首頁
12345...6

尾頁

跳至