自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

熱血勳章

引用:各有難處啦...無論full+time+mum,+working+

原帖由 Isaacymom 於 13-11-19 發表
各有難處啦...無論full time mum, working mum...working dad都係有苦自己知..但別人眼中永遠都只係 ...
十分赞同,ftm唔好以為返工有假有糧出好好,辛苦得嚟又無尊嚴人工又少嘅大把,仲要日日提防,處處陷阱。同樣,ftm也是7×24咁做,對住小朋友也有壓力,再比較也没意思。

大宅

引用:ftm其實唔易做。尤其冇工人既FTM+,+太太變

原帖由 是是但但 於 13-11-19 發表
ftm其實唔易做。
尤其冇工人既FTM , 太太變相就係工人。
長年無休,身邊各人總以為你好嘆。
「總之媽媽本身就唔易做。」
你帶出了重點!

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:做少奶奶,有工人唔洗自己做就話羡慕啫。ft

原帖由 好老婆 於 13-11-19 發表
做少奶奶,有工人唔洗自己做就話羡慕啫。

ftm係24小時工作,bb剛出世,你想訓兩小時都難,辛苦到嘔。bb大d ...
完全認同!好在我老公好好,會幫下我手,佢放假我就可以休息

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

珍珠宮

回覆:大多數人認為ftm好嘆!好羡慕?

咪玩啦,我識好多ftm ,無工人家人幫手,日日都high tea ,去街,再唔係去學野,不知幾得閒。 我都做過ftm ,講真某d 家務需唔需要日日做先?

愛登士家庭  我都係ftm 但小朋友已上小學 只要平日乾淨 照計都唔洗日日大掃除 只做基本清潔工作已ok  發表於 13-11-20 12:06
洋蔥頭媽咪  係,我仔同學仔媽媽日日整愛心飯,成日親子活動,不知幾正  發表於 13-11-19 18:24

大宅

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

我係 working mama 都攰到想死

伯爵府

全職媽真係有苦自己知

複式洋房

Ftm根本系超人!

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

暫時係我人生裡面最辛苦但又最值得嘅工作

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

複式洋房

引用:咪玩啦,我識好多ftm+,無工人家人幫手,日

原帖由 choco_soup 於 13-11-19 發表
咪玩啦,我識好多ftm ,無工人家人幫手,日日都high tea ,去街,再唔係去學野,不知幾得閒。 我都做過ftm ...
講真有咩家務可以隔日做?
一家吾知一家事姐

伯爵府

畀面勳章

好老婆 發表於 13-11-19 16:43

ftm係24小時工作,bb剛出世,你想訓兩小時都難,辛苦到嘔。bb大d ...

d人將少奶奶同ftm攪亂左啫。

子爵府

沒工人但要返工湊仔, 同ftm要湊仔, 係唔同架喎。。。

前者係倦到10點鐘問d仔女為甚麼還沒睡, 我倦, 先睡啦。
後者係踢晒佢地去訓, 然後還有精力上bk。。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

無工人嘅ftm真係唔好做,真係寧願返工好過

子爵府

有工人同老公有洗唔完嘅錢嘅ftm先值得令人羨慕

男爵府

ftm其實唔易做。
其實各有難處

伯爵府

畀面勳章

ftm其實唔易做。
係,我一向覺得自己似工人多過老婆

Be crazy. Be stupid. Be weird. Be whatever. Because life is too short to be anything but happy.

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都已經做左5年半工人啦....
年終冇休.....係D仔反左學之後我先至
有少少既自由(每日都有兩個鐘頭既)...可以唔駛咁辛苦帶埋佢地
去迫街市....自己病到死死下
都要照顧佢地既一日三餐.....同平時冇病所有既工作都一樣
煮飯,洗衫.....同佢地沖涼
講真全職媽媽都真係好辛苦架....
不過都有D媽媽係唔太辛苦既,因為個D多數都係唔理
小朋友,,,屋企野唔做...家務又唔理
餐餐食飯盒.....咁個D全職媽媽未好舒服羅
但我問心一定唔係個D媽媽...我對自己頭家都好有要求
所以係辛苦個種媽媽羅~

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+choco_soup+於+13-11-19+發表

原帖由 moonakl 於 13-11-19 發表
講真有咩家務可以隔日做?
一家吾知一家事姐
拖地,洗廁所都可以一星期做

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+(Samantha)+於+13-11-19+發表

原帖由 咖央 於 13-11-19 發表
又係嘅,唔駛受陌生人嘅氣
受老公氣仲慘,陌生人放工唔使見面,老公想唔見都唔得

子爵府

但在職媽除咗要好似ftm咁照顧小朋友仲要返工喎

公爵府

在職都做到嘔唔敢請假啦
話自己辛苦都唔洗undermine 人地既辛苦既

首頁
12345...8

尾頁

跳至