跳至

首頁
12345...20

尾頁
該用戶已被刪除

Re: 05年4月寶貝媽咪會 (入黎傾啦 ^o^)

公爵府

cherie,
一上黎就笑我

其實蝦仔都學左打人黎解決架, 唔單止我, 公公 & 我都有時唔為意, 教左佢比野整親, 就打返果度黎制止佢喊 :-(

但呢個衰豬, 同佢講道理?? 佢一早就唔知 liu 左去邊喇, 仲等你出聲咩

唉 ... 而家我仲發覺, 總之 daddy 一o係樹, 佢就特別曳, 唔理我 & 唔聽我講, 反而我一個人湊佢時, 就會好 d 喎.

初初仲諗緊, c 火啦, 駛唔駛睇 e 生, 咁大個仔, 行路都唔太穩, 成日飄飄下咁行, 點知有一日我自己湊佢, 一定要佢拖實我, 佢就一步一步慢慢行咯, 平時勁貪玩 勁心急
[/url]

公爵府

cherie,
你進展如何呀? 有冇嘔呀? 有冇好辛苦?
[/url]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

HI 各位靚媽咪好,

我本身好少浦頭, 見你哋傾得咁開心, 等我又嘴兩句先得.

我個仔剛剛5月開始返學, 雖然依然有哭, 但我知佢返得好開心.

記得頭1及2日返1個鐘(9:00-10:00), 放學時勁哭, 但到第3日, 返2個鐘(9:00-11:00), 放學時好happy. 後來先知原來佢哋10:00會食茶點, 所以第3日有茶點食好開心. 於是我唸返可能頭兩日哭並唔係掛住我而係因為我同佢放學所以無茶點食. 真係 :-( :-(

你哋呢 ? 小朋友返學後, 一定有好多趣事, 而且表達方面都會好好多 !

洋房

嘩, 一睇呢個topic, 就已經成5pages, 好勁呀.

等我都忍唔住要入一入嚟湊熱鬧啦....

講到打, 我同老公都未出過手喎. 我老公唔主張用打的方式去教小朋友, 而我自己又唔捨得打佢, 所以都未試過打kara呢. 但kara又好細膽, 一見我個樣嚴肅d, 佢就已經聽聽話話, 唔敢亂嚟, 好鬼好笑.

ring,你講到依家個樓市咁旺, 我諗我都唔洗指意搬去香港島咯, 都係要一心喺沙田搵學校先得呀.
家姐 - 2005年4月21日
細佬 - 2008年7月31日

公爵府

我幫囝囝報左 8 月先入學, 佢係 4 月尾 bb, 所以都係新學期先入學
[/url]

侯爵府

畀面勳章

蝦蝦 & all mami,

kiu kiu 返咗一星期學,ok 冇哭仲好開心tim,但今日第一日坐校車返學,暫時未知有冇事,希望佢ok 冇事la 奶咀戒咗好耐,但片仲未戒到ar :-( :-( 我成日同佢講,"妳要自己坐車 & 返學,大個女la...乖乖...知5知".....佢成日都會答我乖乖....知知.....,但都5知佢真知 or 假知

ring,

oo好返la 咁惨要"迫遷",我都揾更屋,搬屋真係好煩 ka :-( :-( :-(

侯爵府

畀面勳章

rosan,

芷殷返學好嗎

蝦蝦,

呀仔8月返學la 早啲同佢傾多啲計la.....

公爵府

kara 媽,
你囡囡咁斯文, 唔駛出動到打啦 我送個蝦仔比你試下, 就知咩叫勞氣

有時佢自己知做錯事, 反而會先下首為強, 對住我地細細聲, 頭 dup dup 講 "咩啊 ...", 你話 c 唔 c 丫
[/url]

公爵府

kiukiu 媽,
點解早 d 同阿囝傾多 d 計呀? 佢唔怕人架, 平時見好多人, 仲認得出邊個係邊個, 應該講乜野說話 好得意.

c 火啦, 佢奶咀 & 片都未戒到, 如果真係返學時都戒唔到, 應該唔大問題架啊?
[/url]
該用戶已被刪除

公爵府

cherie,
momo 又係 8 月返呀, 到時同你有排傾咯

不過我冇幫蝦仔報 playgroup 呀, 係咪好衰呀 平時都係比佢o係遊戲中學習.

你陀 momo 時, 係咪好舒服架呢? 我都聽人講, 第一胎同第二胎係相反架 不過我馱蝦仔時, 條腰都係勁痛
[/url]

公爵府

yeah ~~ give me five 我都係咁諗 ...

而家都有間唔中同蝦仔去廁所 shu shu, 間唔中除褲仔, 我呢個懶媽咪都幾抵打

[quote]
Cherie&MoMo 寫道:
momo都未戒到片片呀!!! 無計啦, 如果到返學都仲係咁, 唯有等老師同佢戒啦!!!!
[/url]
該用戶已被刪除

公爵府

cherie,
你要加油, 我精神上支持你, 偉大的母親
[/url]

侯爵府

畀面勳章

蝦蝦,

早 d 同阿囝傾多 d 計,係想佢知要自己返學la,返學好好玩ka ,我5知阿囝有冇試過冇親人係身邊得5得呢 ,未戒到5怕...學校會幫佢戒

侯爵府

畀面勳章

Cherie,

妳做第二任mami 恭喜妳

公爵府

kiukiu 媽,
我覺得蝦仔唔驚卦, 上次註冊時, 我同老師傾計, 佢就一味自周圍搞, 自己 enjoy.

佢都未試過冇親人o係身邊, 不過我有時都比佢自己獨立下, o係屋企唔多理佢, 尤得佢 我諗佢 ok 卦, 咁多小朋友同佢玩.

佢成日比我 & 婆婆話佢 "養唔熟" 架啦, 佢好多人都肯跟架
[/url]
該用戶已被刪除

公爵府

小朋友初初返學, 預左佢地參與交響(大喊)樂團架啦.

不過蝦仔未必會驚, 因平時我同 hb 訓練有素, 成日行行下匿埋, 佢都唔會驚, 唔會喊, 求其嗌一兩聲 "媽咪" / "爸爸", 冇人出黎佢就會搵地方去.

上次咪試左佢自己走入 7-11, 頭也不回, 自己去杯面 & 擺飯果個柜度自己摷野 完全冇理過媽咪daddy 唔o係身邊
[/url]

首頁
12345...20

尾頁

跳至