婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆:點解99可以甘自私唔體諒人,攪到我地1家3口長期無覺好訓=.=

樓主,首先你要明白一個道理,佢係99,係老人家,係長輩,唔係工人啊。even 你俾左市價人工,佢都唔係工人黎架嘛。如果覺得出錢又受氣,索性用果畢錢請工人,咁就可以有要求。99方面,你可以關懷地同佢講:99,bb出左世都兩個幾月,我見你好似好攰,又要幫我湊住bb又要打理頭家,我唔想你辛苦啊,不如我請工人湊bb等你可以享下福啦。

咁樣99都會感受到你既關懷,雙贏啊。

YUKIYUKI  講得太好  發表於 13-12-22 10:50

水晶宮

樓主如果當比左市價請工人咁用99,就更加唔好期望夜晚會有人幫手啦.
佢收得你市價,就做番市價既野囉,即係只係果8,9個鐘既"part time工作時間"內先至做野架乍.
你幾時會請到一個市價工人,係放工之後都繼續做野?

伯爵府

我覺得樓主同距99都有唔著。

樓主實在太睇少99的功勞。8-9個鐘頭點都唔算part time,bb是你們的,放工你們接手好正路。

但另外我亦覺得樓主99深夜仍然開大電視,搞到其他人都無得訓係的確自私左d。

別墅

回覆:點解99可以甘自私唔體諒人,攪到我地1家3口長期無覺好訓=.=

又多一個。。。。人心不足蛇吞象

複式洋房

BK Milk勳章

回覆:D錢識得我 的帖子

bb不足3個月仲好细只系食同訓,她的工作主要系每日10點换片&喂奶,2點洗白白&喂奶,直到6點换片&喂奶,其餘的時間由她自己按排點用,我地從不干預,亦從未要求過佢多做什麼。而且我並無輕視佢的功勞之意。心想俾佢凑總比工人凑安心,只求這一份安心姐, 個個月俾番10K人工(都占左我份糧大半數)自問過得自己良心。我都提出過辭職自己凑番,但c6全家反對。99只需凑到bb1岁就拿去托管,我只希望黎段時間大家合作凑好bb,同以往一樣和諧共處姐。
今次上黎只系想呻下,既然大家日日都有各自的任務,要好好保重b身體 ,為何唔可以早dd训(12AM都唔算早啦),對身體好d免得捱夜傷身。灯&電視都在房門口邊,如不關門只有熄晒佢才可行。

babywingleung  樓主你自己放假湊b係咪都覺得好舒服?湊b真係你講咁簡單咩?佢訓左教唔通你奶奶可以自己出街唔駛睇住佢?佢一日餵幾多奶都日日要同你報告咩?你奶奶冇做家務都係因為幫你湊b,點解你唔幫下佢做?連洗奶樽咁小事都想   發表於 14-1-3 01:27
YUKIYUKI  可唔可以換下屋企啲佈置?  發表於 13-12-22 10:52

禁止訪問

引用:又多一個。。。。人心不足蛇吞象

男爵府

引用:又多一個。。。。人心不足蛇吞象

原帖由 D錢識得我 於 13-12-21 發表
又多一個。。。。人心不足蛇吞象
8-9小時上門湊市價都要8000,如果未計家用你真的另外俾咁多市價,不如請工人或自己湊啦!

另外如果8-9小時係pt, 咁你返工都係返pt而已,不是太辛苦丫!

禁止訪問

男爵府

引用:bb不足3個月仲好细只系食同訓,她的工作主

原帖由 popo2013 於 13-12-21 發表
bb不足3個月仲好细只系食同訓,她的工作主要系每日10點换片&喂奶,2點洗白白&喂奶,直到6點换片&喂奶,其餘 ...
可能你宜家覺得bb仲細好易湊,但過多個幾兩個月,bb識反身,識坐,漸漸到學爬學企,真係睇少眼都唔得架。後生湊一個bb都覺得辛苦,同埋你淨係湊夜晚同星期六日都覺得辛苦,何況佢係一個老人家湊8,9個鐘。字裡行間真的感覺到你認為99湊b好輕鬆,但真係事實嗎?

其實樓主,我明白夜晚冇得訓好辛苦,但你要有心理建設,生左bb就預左唔會再有覺好訓,加上同長輩同住,就更加咩都要包容與忍。

我bb快要一歲了,呢一年間我冇一晚係訓得好的,第二日一早又張羅bb野然後返工,但我明白這是母親的必經階段,所謂棉乾絮濕啊!加油吧媽媽。

別墅

引用:bb不足3個月仲好细只系食同訓,她的工作主

原帖由 popo2013 於 13-12-21 發表
bb不足3個月仲好细只系食同訓,她的工作主要系每日10點换片&喂奶,2點洗白白&喂奶,直到6點换片&喂奶,其餘 ...
BB係機械人沒有扭計, 我個bb都扭計,

複式洋房

BK Milk勳章

回覆:肥妹心 的帖子

bb每餐份量仍未穩定,她負责10:30,2:30Pm,6pm(大概的期段),其餘9:30pm,12am(食小小幫助入睡)&7am我負責

複式洋房

BK Milk勳章

回覆:cathysiu 的帖子

暫時還算乖,好少哭閙,出世1個月後就自動自覺介左半夜果餐,不用我地傷腦筋,只系食奶唔快,3安食半粒鐘

複式洋房

BK Milk勳章

回覆:melmelyan 的帖子

既然凑b系辛苦事,系未更應該好好爭取時間休息啦!對嗎?又凍又夜都唔左训值得鼓吹嗎?難度這樣對她的身體會更好嗎?

cckkyy  其實人係要有娛樂架,淨係一瞓醒就同你湊b,食完飯就上床瞓咩。。。。  發表於 13-12-31 01:31
YUKIYUKI  我唔覺得你有為奶奶身體著想囉  發表於 13-12-22 10:55

大宅

有時老人家唔係想訓就訓得著,就算訓得著又訓唔耐。
你需要咁早休息姐,又唔代表你99有需要咁早休息。
其實其他jm講咁耐,你有冇打算裝電視入99房?哩個應該係簡單啲既方法。

複式洋房

BK Milk勳章

回覆:ferferfer 的帖子

我好好彩遇到個專職凑bb的主婦ee(年資5年up)問價都系8500已經系星期一至五全托服務了。可惜可緣合作……

複式洋房

BK Milk勳章

回覆:ferferfer 的帖子

返工會有個人休息時間嗎?如有,我未有甘好彩遇到,一般打工仔都只有飯鐘忙內偷閑下姐

carmen412218  自己湊返囉!  發表於 13-12-27 04:41
wing514  其實你不如搬走再自己俾錢請工人啦, 你試下咁既態度人地仲會唔會啋你  發表於 13-12-23 09:52
YUKIYUKI  你唔可以因為比左錢就當自己係老闆呀  發表於 13-12-22 10:56
方方媽媽  返工就當然唔會有正式的休息時間啦.但我覺得湊仔辛苦好多.  發表於 13-12-21 15:47

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

話8-9粒鐘既pt都無輕視?!餵奶換片沖涼都唔辛苦?!點先辛苦?

你個b日頭只訓覺,夜晚先起身同你玩?!你夜晚湊b咪又係剩係得個訓覺,你99日頭湊b唔知訓得多唔多過夜晚呢,點解你夜晚湊就辛苦,99就叫hea湊呢

遲下個b出牙打針起反應識爬識走,唔知日頭辛苦定夜晚辛苦呢

布丁媽媽  講到尾,佢都係覺得出左分人工比呀99,所以99已經由長輩變為工人。  發表於 13-12-21 14:55

大宅

講真我有請工人但我好多嘢多會自己落手落腳做 有人幫手唔等於你可以指意曬人囉 我放左工返屋企都會餵飲 陪做功課 陪玩同陪訓 呢啲係做媽咪既責任黎嫁 我暫時無聽過有呀媽係唔辛苦嫁囉 樓主同99好好傾下啦

複式洋房

BK Milk勳章

回覆:布丁媽媽 的帖子

裝修時提議過啦!老人家唔接受話幅射多wor

大宅

如件事無咁快會搞掂,就快快加塊遮光廉啦,至於聲,只好用耳塞。好似有bb仔耳塞賣既。你地如果加廉,我估99都會明,不過就算佢唔改,佢係老人家,你都無佢符。又搬唔開,只好自己做啲野去安睡。

至於湊仔方面,都一定要99湊,好多事都只有忍。其實個個媽媽bb細時都辛苦,加油吧!

首頁
12345...6

尾頁

跳至