自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實禮金係 99 比 or 老公比 如果係對男女一齊儲錢結婚咁應該一早預埋禮金 會唔會係本身都冇咩錢

tom_s18  男人一定要自己儲禮金的,3萬一定要有!  發表於 14-2-18 22:55
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆:hehemami 的帖子

我覺無十萬都8萬,好正常,e 個價好多年前已經係,我同老公都係打工人。但唔洗出聲問,都唔會俾2千。如果,係我女咁同我講,我唔俾嫁,唔係要你d錢,係覺得禮金都咁,我女嫁左,都唔知有無飯食。

tom_s18  男人一定要自己儲禮金的,3萬一定要有!  發表於 14-2-18 22:56

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:點睇$2000禮金?

就算隨意都冇可能比2千啦!親戚去飲做人情就2千,而家講禮金喎!我會黑面。

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

子爵府

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:我覺得2000又太少喇吧!起碼都9999啦!人地

原帖由 MINI朱古力B 於 14-02-18 發表
我覺得2000又太少喇吧!起碼都9999啦!人地養到個女咁大,唔系話想賣女,但2000,人地女家會覺得你男家睇唔 ...
個亞媽咁大貪,可能男家原來已經睇唔起佢哋,見佢以退為進咪乘機囉

男爵府

引用:Quote:原帖由+MINI朱古力B+於+14-02-18+發

原帖由 Anpanmama 於 14-02-18 發表
個亞媽咁大貪,可能男家原來已經睇唔起佢哋,見佢以退為進咪乘機囉

...
都有可能,二千擺明玩野啦 正常無可能比得岀手!

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:點睇$2000禮金

吓!!! 我結婚1蚊禮金都無啦,有咩問題?結婚幾時變左係買賣?個女仔當左自己係貨?

Anpanmama  可能亞媽期望過大  發表於 14-2-18 22:50

男爵府

雖然女家話隨意,但$2000點俾得落手?

子爵府

回覆:hehemami 的帖子

2000都比得出先好野。以後做親家實反面

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

俾2,000唔緊要,咁咪要20圍酒席+500擔禮餅囉~
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:其實禮金係+99+比+or+老公比++如果係對男女

原帖由 esmehouse 於 14-02-18 發表
其實禮金係 99 比 or 老公比 如果係對男女一齊儲錢結婚咁應該一早預埋禮金 會唔會係本 ...
家陣邊有人自己儲$結婚,樓主呢個case響之前無溝通過,更加肯定係靠父母俾$結婚又要大龍鳳果啲。

大宅

2000禮金,連姐姐一個月人工都冇

侯爵府

牛奶妹頭 發表於 14-2-18 22:14
我老公比左38000!

我彼佐33888

公爵府

我會睇吓咩原因比咁少。如果有啲好特別嘅原因, 例如男家之前有人有病用晒啲錢等等的話我會無所謂. 但如果唔係,只係因為唔想俾的話我會同佢bye bye

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

2邊都老土

男家2k都好意思出,不如慳埋去:pppp:

女家又要扮大方,又要私下要求幾錢

男仔女仔都要有心理準備隨時反枱

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

2000都俾得出,家用都唔止呢個數!
而家講緊禮金

人的一生就像在拉屎,有時你已經很努力了,可出來的只是一個屁。..

大宅

引用:Quote:原帖由+esmehouse+於+14-02-18+發表

原帖由 Anpanmama 於 14-02-18 發表
家陣邊有人自己儲$結婚,樓主呢個case響之前無溝通過,更加肯定係靠父母俾$結婚又要大龍鳳果啲。

...
家陣係仍然有人自己草錢結婚架,我同我老公就係,全部自己錢冇用過任何人既一分一毫。

HY2007  我都係,唔想被人睇少!簡單D就得,唔洗豪華!  發表於 14-2-19 10:30

珍珠宮

2000真係失禮屎人

子爵府

2018復活節勳章

2000?比多個零都話佢少!

首頁
23456...13

尾頁

跳至