自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

翡翠宮

就算係阿媽肉痛都要理智D
一開波就講報警, 真係匪夷所思
你應該係去約見校長問下佢老人家你D職員咩事要我個仔跑12個圈.

侯爵府

引用:請問小朋友一年班,上緊數學堂因為玩,被老

原帖由 amylam288 於 14-03-14 發表
請問小朋友一年班,上緊數學堂因為玩,被老師警告一次唔聽,跟住去完厠所突然由另外一個老師扯小朋友落操場 ...
樓主,我知你緊張個小朋友,但同時希望你明白,個仔做錯野比老師罰,你咁樣就話要報警,個仔幾時先嚟大呀,第時點出嚟社會做事??

你有冇向學校了解件事係點先,跑12個圈,有冇誇大先,咩都冇問清楚就話報警,我覺得你太過保護小朋友

如果你繼續係咁,只會係一個怪獸家長教出一個港童

水晶宮

QUSTINLING 發表於 14-3-14 10:49
睇佢之前既post...佢成日都覺得老師有問題我諗佢都係麻煩友

原來佢係咁架
有怪獸家長就會有怪獸仔女
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

公爵府

去搵校長了解下件事先啦, 如果個老師真係扯住個小朋友落去, 我覺得係不能接受, 我會警告學校唔可以咁做 (不過當然只係靠嚇), 跑12 個圈, 要睇下你小朋友的身體情況, 如果佢無咩特別病既, 例如哮喘, 心臟病果d, 我覺得都還可以接受. 報警就真係唔好, 你攪到咁, 以後個小朋友有排受

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珍珠宮

你個仔唔打得, 唔鬧得,唔罰得..
你係米過份太聽個仔, 同埋太保護距?

先了解下,12個圈係邊到先??
有時罰係一種鍛鍊..

如果罰完, 你仔聽聽話話,你係米應該感恩?
如果罰完, 你仔下次又係咁, 唔汲取教訓,咁係你仔問題

有時自己教唔到,放手比人教.
老師會有個普的,如果係藍球場, 小一學生係多左D,你可以反映,但唔係投訴,
而反映, 先向班主任了解, 唔係一跳就去報警..

仲有,可以透過下次同班主任傾下阿仔問題,比D 意見.
唔係一面倒, 一味"投訴","報警"

男爵府

回覆:amylam288 的帖子

好少事啫,我以前上體育堂來回跑十二層樓梯算唔算體罰?係呢件上你應該要俾小朋友明白自己錯乜而唔係下下幫佢出頭。你幫得一次,俾你係呢件事攞左個彩又點?你小朋友到時咪有恃無恐囉,恃住媽媽會幫自己出頭咪繼續搞事囉。做老師又難教,你自己諗下同以前比,我見過老師dull巴星d同學用間尺打,你呢d體罰算好輕,比足面啦。

大宅

引用:你個仔唔打得,+唔鬧得,唔罰得..你係米過份

原帖由 BIGPAT 於 14-03-14 發表
你個仔唔打得, 唔鬧得,唔罰得..
你係米過份太聽個仔, 同埋太保護距?
極之認同

珍珠宮

畀面勳章

回覆:請問小一生被老師罰跑是否體罰呀

問清楚先

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

KitAuYeung 發表於 14-3-14 10:23
樓主之前已經玩大左,已經去教育局投訴過。所以可能已經被標簽為麻煩家長&學生。相信樓主仔仔黎緊日子都無 ...

係窩...其實睇返樓主舊 POST,
其實對呢個老師都好有意見 (如果係同一人), 話佢成日針對仔仔,

其實樓主有無真正同校長 / 主任溝通過到底發生咩事?
係咪有人態度唔好? 定仔仔真係有錯? 溝通下先啦

大宅

引用:問題是一個小一生,因那間學生個操場好大。

問題是一個小一生,因那間學生個操場好大。而且小朋友又被扯手,又見頭暈。做為一亞媽當然擔心啦!所以上來 ...
算啦,明白家長心痛。但小朋友係要磨練,適當的罰係必須!下次你仔知道有過慘痛的處罰自然吾会係堂上搅事。而且只係小一,仲有排係呢间学校,無謂搅大件事。不過可以问老師發生乜事。

大宅

邊間學校咁正?我想個仔可以去軍訓式學習,做個真漢子,我個衰仔太娘娘腔

翡翠宮

好媽媽勳章

由幼稚園開始, 都話老師有問題....
真係 咁多年 咁多位 老師都有問題??? 咁多年, 同班其他同學D 家長又無投訴???
係人O地問題 定 自己個仔 呢????
曳, 老師罵下都唔LIKE, 你身為家長重認同??
幼稚園老師出得聲話無禮貌又大脾氣, 你估老師見得少細路嗎???
咩都人地唔O岩, ... 你害C 個仔......

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

上堂玩, 玩咩先?

係咪話完又唔聽先?

你報警為咩, 想拉個老師?

先唔好講同學校的關係

如果小朋友唔乖, 做錯事冇後果, 仲有人support佢, 你估佢大咗會奌?

「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

點解唔番學校了解件事,可能件事有唔同版本。

男爵府

唔係人人適合跑圈,我由細到大都唔跑得,心臟負荷唔到會暈,小心小心

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

KitAuYeung 發表於 14-3-14 10:23
樓主之前已經玩大左,已經去教育局投訴過。所以可能已經被標簽為麻煩家長&學生。相信樓主仔仔黎緊日子都無 ...
小一讀左幾個月咋喎

原來已經

大宅

其實你有冇了解過點解個仔成日俾人罰?有冇同個仔分析返佢衰係邊,叫佢下次唔好?
定係每次都會話俾個仔知,老師罰你係老師錯,我會幫你去投訴佢...
呢樣又投訴,嗰樣又投訴,會害死個仔啊!最重要既係處理好阿仔既問題,而唔係下下都投訴左罰佢、罵佢個老師。

瑪瑙宮

引用:問題是一個小一生,因那間學生個操場好大。

問題是一個小一生,因那間學生個操場好大。而且小朋友又被扯手,又見頭暈。做為一亞媽當然擔心啦!所以上來 ...
一個圈有幾多米

公爵府

睇返樓主舊post,話99阻住佢教仔。到而家有老師幫佢教仔,佢又要阻住老師
樓主究竟想唔想個仔學好?

水晶宮

gum 又報警 ???????

首頁
23456...7

尾頁

跳至