婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

回覆 llmanll 的帖子

我都係....唯有靠自己

大宅

我睇完好心痛,因為我同你都同病相連,但我仲未有,但之前少x時坐月,99煮個d野好難食,所以叫左我丫媽過黎淨係煮中午餐飯我食,佢黎煮左2日,第3日佢開口同我講$$$$,真係個心"那"到.....無左小朋友已經心痛架啦,估唔到連自己老母都咁對自己,佢不嬲都對我唔好,淨係色同我講$$$,自此我盡少返外家同佢講野~

大宅

唔好唔開心LA~~對身體唔好~~為自己著想, 考慮下請個陪月啦~

大宅

回覆:第一日返外家待產已經爆喊

唔好唔開心,bb要緊呀! 不過,你媽媽表明立場$$$,我唸你返屋企請個陪月會仲好!
我隔離屋個c9情況差唔多,佢媽媽同佢座月座到日日都喊(吵大鑊),結果情緒有問題,要去睇心理醫生,一睇就2年!!! 為免自己唔開心,都係請個人陪月比較好!!

子爵府

一千蚊又真係少喎

男爵府

Is ur mum working? Why not stay at ur home n ask her or ur 99 to come over and take care of u n bb in the first two months

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

引用:今日返外家待產,第一時間比左5千蚊我家,

原帖由 llmanll 於 14-03-16 發表
今日返外家待產,第一時間比左5千蚊我家,再加封利是意思下,我媽一收到就話唔係8千咩,c6 同我都o 左咀, ...
我生B時我媽話太耐已唔識搞坐月嘢,我99係老土人,好多嘢連聽都未聽過。我唯有請陪月。
我媽知我去私家生同請陪月,俾了15萬我。

大宅

樓主唔好難過,親人真係無得揀,但用咩方法相處就可以,既然知道阿媽係d計較既人,咁以後咪知點做囉!而家最緊要係照顧好自己同bb,你唔開心我相信都會影響到c6嫁!加油呀!無野係自己搞唔掂,唔識咪問下BK jm囉!

禁止訪問

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+llmanll+於+14-03-16+發表今

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

引用:Quote:原帖由+11B+於+14-03-18+發表我生B時

原帖由 lowle 於 14-03-18 發表
你有無話15萬唔多夠,俾夠38萬好意頭
我話唔要架,但我媽話呢d錢係我嫁左後俾她的家用剩下的。宜家到我有用,俾返我。
亞仔出世後已無定時俾錢,她無怪我仲成日担心我唔夠錢用。媽媽,i love u!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+llmanll+於+14-03-16+發表今

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

係咪親生ga?

複式洋房

momama 發表於 14-3-17 07:19
其實生仔坐月冇想像咁複雜,當時阿嫲走咗,成家族連姨媽姑姐唔理得我,工人又有肺癆嚟唔到香港,老公二十四 ...
你好利害丫

大宅

我係你 我情願吾洗佢自已一個人。
吾好介意,有個咁既呀媽真係前世吾知做錯咩事 我會同自已講當冇依個呀媽囉

大宅

真心建議你返男家坐月,請唔到陪月請鐘點,因為bb剛剛出世講真沒咩事嫁,除左吃奶,換片就沒事啦。個陣我既陪月唔好,十幾日就炒左,我都是自己來,飲人奶是簡單滴既
飯就我媽咪整,bb沖涼同洗衫媽咪幫手。夜晚宵夜就唔想麻煩媽咪吃蛋糕同媽媽奶。就甘樣坐左三個月,後來因為有事有出門沒辦法,如果唔是媽咪話。最好坐足百日

新的一年,媽媽希望溜溜健健康康,快樂成長!

大宅

引用:生左+做左阿媽+就會自然超人上身+咩都得

原帖由 dotdot.blue 於 14-03-17 發表
生左 做左阿媽 就會自然超人上身 咩都得
嗯,個陣時痛左成日先生到,仲要邊嘔邊生。之後我就同自己講,甘艱難都過到。以後真是沒野可以難到我了。為左小朋友我都要變成超人媽媽!咩都我想辦法克服他

新的一年,媽媽希望溜溜健健康康,快樂成長!

大宅

現在努力處理事情吧!向前看,為bb!

如有能力當然陪月啦!

如不太就鐘點吧!3日沖涼一次用薑水,炒米茶可用焗的要人奶就加通草(現在整定1包包),飯就煲定1日keep warm, 餸就金針雲耳木耳蒸朱牛雞,12朝後就薑醋撈飯。全日帶帽,濕水就帶手套。

努力啦!為著bb!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

妳阿媽好到無朋友

大宅

自己辛苦好過受氣 起碼心甘命底

自己做到幾多就幾多

好過其他人指指點點

首頁

尾頁

跳至