烹飪搵食

跳至

首頁
23456...18

尾頁

伯爵府

減齡達人勳章

引用:回覆+pingku1014+的帖子唔系差好多姐,主要

原帖由 kenstin 於 14-04-01 發表
回覆 pingku1014 的帖子

唔系差好多姐,主要系分蛋時間,雖知道全蛋法打蛋時間長好多架。 ...
我覺得係睇部機馬力如何,夠力嘅真係4-5分鐘,加埋打側個盤,用室溫蛋,真係好快已經ribbon stage。

我反而覺得係洗少一個盤。

我第一幅圖有差不多2盒士多啤梨,半盒紅梅,仲有一朶芒果花,真材實料架

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+14-04-01+發表

原帖由 pingku1014 於 14-04-01 發表
晚飯後我又再整多轉全清蛋糕啦!留比兩位小公主明天做早餐及小食,其實我一有時間就會整裝飾蛋糕~~無特定目 ...
兩位小公主都好擦得

侯爵府

印第安公主 發表於 14-4-1 21:56
你個爐溫可能低咗少少,下次調高十度。

我今日都整,一隻蛋,有五隻小蛋糕。唔記得講,呢個蛋糕唔會發得好 ...
公主,五隻小蛋糕炉温及時間要幾耐呢?放中層上下火嗎?

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+pingku1014+於+14-04-01+發表

原帖由 印第安公主 於 14-04-01 發表
兩位小公主都好擦得
我的分量係用2隻蛋

大宅

好媽媽勳章

引用:有啲人叫海棉蛋糕,一樣啫。以前我好怕整全

原帖由 印第安公主 於 14-03-30 發表
有啲人叫海棉蛋糕,一樣啫。

以前我好怕整全蛋法,因為自己整得唔好,直至見到呢位blogger
點樣先可以好似你個蛋糕的cream搽得咁平滑呢?我次次都好醜所以要加裝飾

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:印第安公主+發表於+14-4-1+21:56+你

原帖由 goodday 於 14-04-01 發表
公主,五隻小蛋糕炉温及時間要幾耐呢?放中層上下火嗎?
180C,中層,上下火,時間無留意,見金黃色就出爐。

goodday  thx  發表於 14-4-2 00:30

子爵府

引用:回覆 pingku1014 的帖子唔系差好多姐,主要

回覆 pingku1014 的帖子

唔系差好多姐,主要系分蛋時間,雖知道全蛋法打蛋時間長好多架。 ...
我昨日用咗好似係你教我整戚風的新方法,出奇的快和靚,有舆趣試下,首先我將50mL的油隔水加熱(見到有很少的氣泡),就在油中加60mL奶攪匀,加两蛋黄撹匀即熄火拿出加80g低粉撹匀。蛋白四個打到中粗泡就倒晒70g糖打至濕性發泡再硬小小,首先用三分一蛋白捞入蛋黄糊,輕手搅匀再加埋其餘蛋白,170度焗三十分鐘到,的蛋糕同平日差唔多,覚得仲軟熟。但快了幾乎二十分鐘整好。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 dobbybabie 的帖子

我那是初學戚風時的配方,是屬於高水分配方,但成品出來可能會有過分爆口或會有收腰情況,建議多加20g低粉。另外,咁高水分既配方最好用低溫長時間焗好啲,可確保裏面熟透,如非焗爐溫度穩定,你的溫度和時間好易出事,30分鐘個蛋糕只不過剛剛爬到最高位置不久,還相當脆弱,170度如果上發熱線太近蛋糕面,好容易使表面過硬,影響溫度滲透,你這時間是低水分戚風的時間,不要作準。

子爵府

引用:Quote:原帖由+我係我+於+14-04-01+發表請問

你個爐溫可能低咗少少,下次調高十度。

我今日都整,一隻蛋,有五隻小蛋糕。唔記得講,呢個蛋糕唔會發得好 ...
thanks, 我整左7成滿, 下次試下9成先。 呢個譜好味。 我7成滿整到12個, 最正就係小油同小糖 我試過5,6個方法去整cupcake, 呢個最鬆軟但又唔會散開

子爵府

引用:回覆 dobbybabie 的帖子我那是初學戚風時的

回覆 dobbybabie 的帖子

我那是初學戚風時的配方,是屬於高水分配方,但成品出來可能會有過分爆口或會有收 ...
但佢在爐内開始缩下去了哦

子爵府

引用:Quote:原帖由+kenstin+於+14-04-01+發表回

我覺得係睇部機馬力如何,夠力嘅真係4-5分鐘,加埋打側個盤,用室溫蛋,真係好快已經ribbon stage。

我反 ...
想問下呢個蛋糕, 夠唔夠力托起糖皮裝飾蛋糕呢?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 我係我 的帖子

牛油紙有咩用?相信無人會答防漏掛,它主要作用系容易脫模,希望蛋糕唔會黏住個模,但這不適合戚風蛋糕,7樓已有說明。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 我係我 的帖子

冷卻後的戚風蛋糕充滿彈性,我唔相信有野系海綿蛋糕承到而戚風蛋糕承唔到。

大宅

引用:有啲人叫海棉蛋糕,一樣啫。以前我好怕整全

原帖由 印第安公主 於 14-03-30 發表
有啲人叫海棉蛋糕,一樣啫。

以前我好怕整全蛋法,因為自己整得唔好,直至見到呢位blogger

子爵府

引用:回覆+我係我+的帖子牛油紙有咩用?相信無人

回覆 我係我 的帖子

牛油紙有咩用?相信無人會答防漏掛,它主要作用系容易脫模,希望蛋糕唔會黏住 ...
你係唔係搭錯左條線? 我無問過wor

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+14-03-30+發表

原帖由 pingku1014 於 14-04-01 發表
點樣先可以好似你個蛋糕的cream搽得咁平滑呢?我次次都好醜所以要加裝飾
忌廉要打得啱啱好,太軟太硬都5得。一定要用轉盤幫手。甜忌廉比較容易抆得靚,但一諗到啖啖都係反式脂肪就

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+14-04-01+發表

原帖由 我係我 於 14-04-01 發表
thanks, 我整左7成滿, 下次試下9成先。 呢個譜好味。 我7成滿整到12個, 最正就係小油同小糖 我 ...
我哋自家製,都只係希望食得健康D

我見原作者整Cupcake時D麵糊都係落咁滿架!

伯爵府

減齡達人勳章

原帖由 我係我 於 14-04-01 發表
想問下呢個蛋糕, 夠唔夠力托起糖皮裝飾蛋糕呢?
我只整過一次糖皮,但偷雞5係一大幅舖上去,係用一條條,但當時5係用呢個譜。

不如你又試下話我哋知啦!

子爵府

引用:Quote:原帖由+我係我+於+14-04-01+發表想問

原帖由 印第安公主 於 14-04-02 發表
我只整過一次糖皮,但偷雞5係一大幅舖上去,係用一條條,但當時5係用呢個譜。

不如你又試下話我哋知啦!
好, 有時間試整, 多謝指教

男爵府

goodday 發表於 14-3-31 22:07
先擺一片海綿蛋糕,一層厚忌廉,篩一層可可粉或馬利餅碎,跟住重複一次(可以兩層都篩馬利餅碎,或其中一 ...
請問整完係唔係放入冰格 ?

首頁
23456...18

尾頁

跳至