懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:我黎緊都會睇孫醫生+..+如果佢覺得適合做哩

原帖由 babyjoey420 於 14-04-03 發表
我黎緊都會睇孫醫生 .. 如果佢覺得適合做哩個treatment .. 我都會叫佢做 ! 我信得過佢! ...
非常認同絕對要信賴自己主診醫生!

大宅

引用:Quote:原帖由+jamieyanyan+於+14-04-03+發

原帖由 yimmandy 於 14-04-03 發表
係啦,上網聽人講,不如直接問醫生 / 自己 search 下資料
網絡世界太大,太多控制唔到既言論,大家最好自己去體會一下,親身經歷完,就會識分黑白!

大宅

想問大家點得出做完生快咗的結論,可能你唔做sweeping 等自然作動也一椂快。根本無從作比較。而且又𣎴是有催生原因為何要迫遷。

男爵府

回覆:今日睇孫醫生同我講 membrane sweeping

我今日日40週1,問過醫院姑娘做左會唔會怕啲作動,佢話佢地知係乜野一回事,但有風險就係宮頸會'糭',好容易生爆,叫我千奇唔好做

男爵府

babi_wingshuen 發表於 14-4-3 18:54
我今日日40週1,問過醫院姑娘做左會唔會怕啲作動,佢話佢地知係乜野一回事,但有風險就係宮頸會'糭',好容 ...

大宅

引用:Quote:babi_wingshuen+發表於+14-4-3+18:54

原帖由 bookge 於 14-04-03 發表
不如你自己去 google scholar 搵下外國的學術文獻啦!
又或者,下星期返去同孫醫生傾傾,好過道聽途說。

大宅

引用:想問大家點得出做完生快咗的結論,可能你唔

原帖由 cozycat 於 14-04-03 發表
想問大家點得出做完生快咗的結論,可能你唔做sweeping 等自然作動也一椂快。根本無從作比較。而且又&#14430 ...
呢個結論係由各媽媽自己親身經歷完分享出黎,各媽媽做完之後都話好快就生左,無論係唔係搵孫醫生接生的,一致都話快左

大宅

引用:Quote:babi_wingshuen+發表於+14-4-3+18:54

原帖由 bookge 於 14-04-03 發表
你有唔明,可以上網google一下,其實呢樣野係外國好普遍,外國係有機會由助產士幫媽媽做,可想而家係幾common

別墅

我在生B之前上Google Scholar search 左D Journals 去睇,根據Istanbul Bakirkoy Women and Children Hospital指,membrane sweeping係一個安全、簡單的方法去減低prolonged gestation 的風險,無證據證明會增加對孕婦及胎的危險

而根據 E De Miranda, JG Van Der Bom, GJ Bonsel,OP Bleker and FR Rosendaal (An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 2006) 所指membrane sweeping 其實係一個簡單及有效的方法,唔一定要在醫院做

另外,每個孕婦的情況唔同,有D孕婦可能有較多的高危因素,所以要醫生的專業判斷。
各位準媽媽擔心都係正常,唔係人人都做醫生、MIDWIFE,對membrane sweeping當然覺得陌生。都係個句,做多D資料搜集,問多幾個唔同的醫護人員。

男爵府

lizkam 發表於 14-4-4 00:00
我在生B之前上Google Scholar search 左D Journals 去睇,根據Istanbul Bakirkoy Women and Children Hospi ...

大宅

回覆 Auyeung29 的帖子

我親身試過,亦打咗篇產程分享。妳有興趣可以睇下。我由陣痛入院到生,用了兩個半小時。開五度之後先用笑氣,我已經忘了有幾痛,但記得係捱得過的。
客觀持平點來說,只得一次生產過程,我冇得比較有做sweeping 同冇做的差別。我亦相信個人狀況都有很大影響。
我在醫院做的,做嘅時侯已經穿咗水。孫醫生做之前沒有問過我。但即使佢問,我都會全權由他替我決定。我作為一個沒什麼產科專業知識的小女子,我揀得這個醫生,我就會相信佢。
我唔會用自己半桶水都冇嘅知識去challenge醫生嘅專業。

大宅

回覆:ilovbb 的帖子

謝謝,等我睇下先

複式洋房

引用:俾我寧願自己作動先生,未生得,未過預產期

原帖由 Mrs·Cheung 於 14-04-03 發表
俾我寧願自己作動先生,未生得,未過預產期,證明BB都未準備好點解要為佐方便e ...
絕對同意,如佢問我,我會拒絕。聽過有人鬆完即時喺佢診所穿羊水,須緊急入院生,好恐怖,呢啲係都唔會喺診所做,醫院先做安全好多呀?

大宅

引用:Quote:原帖由+Mrs·Cheung+於+14-04-03+發

原帖由 kennakenna 於 14-04-05 發表
絕對同意,如佢問我,我會拒絕。聽過有人鬆完即時喺佢診所穿羊水,須緊急入院生,好恐怖,呢啲係都唔會喺診 ...
診所穿水那 JM 已經係第二個 post 澄清左佢係自己穿水啦!

其實做唔做都唔緊要,我相信孫醫生一定會尊重你的決定 !

大家都應該有能力好似樓上 JM咁,上網 google 一下 “what is membrane sweeping”,好過聽人亂講,然後影響左你對自己醫生的信任。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 Mrs·Cheung 於 14-04-03 發

原帖由 kennakenna 於 14-04-05 發表
絕對同意,如佢問我,我會拒絕。聽過有人鬆完即時喺佢診所穿羊水,須緊急入院生,好恐怖,呢啲係都唔會喺診 ...
人地已出左post 講清楚唔關孫醫生事啦!

大宅

回覆 patpat0410 的帖子

咁你陣痛咗幾多個鈡?

別墅

回覆:Tweetyhk 的帖子

想請問各位jm講既孫醫生,係咪即係孫碩鴻醫生?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

引用:想請問各位jm講既孫醫生,係咪即係孫碩鴻醫

原帖由 jjc101 於 14-05-20 發表
想請問各位jm講既孫醫生,係咪即係孫碩鴻醫生?

首頁

尾頁

跳至