烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果唔斬骨, 我覺得陶瓷刀好好用, 又輕又利. 但唔切得骨同會跌爛.

珍珠宮

大廚勳章

euyuet 發表於 14-5-2 17:29
我行吉吉島, 見呢兩把日本野就影嚟問下妳意見, 之後去另一間家品, 見呢兩把都係話啱切肉切菜, 都1516好 ...

嗰把日本關蔵作似係 日本 嘅 "出刃" (deba) 可以斬吓魚骨 .
不過 , 我剩係鍾意用菜刀 , 對於呢 d 外國款式嘅洋刀 , 我始終覺得似係玩玩吓多 d ~

日本 嘅 "出刃" 係單刃刀 , 單刃刀 嘅磨刀方法 比起 磨菜刀 係容易好多 .
不過 , 單刃刀 嘅刀口係側埋一邊 , 方便用嚟劏魚、起肉、剝皮 ;
但 刀口 側埋一邊 , 初用時 會覺得有 d 古怪 , 要慢慢適應一吓先至會習慣 .

另一把韓國刀 , 睇樣就唔多似係正宗嘅 "玫瑰刀" .
不過 , 就算真係 "玫瑰刀" , 我都係唔太欣賞 ... ("玫瑰刀" 亦係 單刃刀 , 刀口係側埋一邊) .
始終 我都係覺得 中式菜刀好用 d ~

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 khman 的帖子

好專業好清楚既解釋!有朋友比左把魚身工作刀比我,距跟身好多年了,我用落的確則埋一邊,好唔慣,距用來起皮就必須要咁。

大宅

引用:請教下,大家用緊邊隻菜刀,我想買過把實際

原帖由 euyuet 於 14-04-27 發表
請教下,大家用緊邊隻菜刀,我想買過把實際啲,屋企把磨完都唔利,切豬肉都唔利

...
十幾年前係双人櫃買左把"單人"中式刀。有時都有磨幾下的。重好很利喎

首頁

尾頁

跳至