自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

水晶宮

自問非常孝順
我要瞓八個鐘

男爵府

Lzzlife 發表於 14-5-8 14:09
睇完不禁想,呢個社會是否病了,唔肯定呢篇文章錯處,只是中國人千年文化都提倡孝順父母,該感恩給予生命, ...

唔覺得社會病咗,
只係有啲父母成日同啲仔女講我點辛苦湊大你,點辛苦照顧你,
但明明係佢哋自己選擇要生BB,生完又要講啲咁嘅嘢,咁不如你唔好生啦。
做父母嘅又唔好將自己諗到咁偉大,因為你可以去選擇生唔生小朋友,
但小朋友真係冇得選擇自己出唔出世。

滑蛋河  totally agree, 好多父母喜歡神化自己  發表於 14-5-8 19:04
catherine2011  Agree!  發表於 14-5-8 18:54
ilg1314  完全讚好~!!  發表於 14-5-8 16:58

伯爵府

BK Milk勳章

我同老公, 甚至老爺奶奶 + 爸爸(已過身)

都唔會認為生下一代係 為左 "養兒防老"

反而係想一個家族可以延續..........

老公到呢一刻都好感謝父母供養佢去外國讀書,

令佢有一個非常快樂嘅中 + 大學生活...

老公都希望囝囝有一個愉快嘅校園生活.

所以, 我同老公更加努力工作儲錢...

認真就輸了!

禁止訪問

大宅

橙花 發表於 14-5-8 13:11
其實我不嬲都係咁諗。
譚玉瑛同李純恩講嘅就係我所諗嘅。

我也是這樣想的........

侯爵府

畀面勳章

各位有小朋友的JM, 你地諗下當初迎接新生命時,最大的希望係咩啊? 我相信一定唔會係希望將來會有回報. 我最大希望係, 衹求佢健康,平安 黎到呢個世界.

珍珠宮

基本上同意. 我準備要小朋友時的確問過自己有無咁嘅愛心善待佢. 有一點我覺得, 婚姻未穩固的就真係唔好要住.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

翡翠宮

cici1800 發表於 14-5-8 12:46
做了三十年兒童節目的譚玉瑛不生孩子,她說:「我覺得做人唔算係一件好愉快嘅過程,我整咗個人出嚟, ...

所以不要妄語甚麼「必須孝順父母」,孩子孝順父母不是責任,而是父母工作表現好而分得的花紅。<---- So true........

大宅

回覆:為人父母的資格--李純恩.討論家用的朋支, 可看看這文章

錫佢唔等於縱容佢,
港孩係啲無責任心嘅家長養出來嘅,
做家長係好難㗎

琥珀宮

引用:基本上同意.+我準備要小朋友時的確問過自己

原帖由 worthy 於 14-05-08 發表
基本上同意. 我準備要小朋友時的確問過自己有無咁嘅愛心善待佢. 有一點我覺得, 婚姻未穩固的就真係唔好要住 ...
婚姻未穩固唔好生,呢樣最同意!為維持一段唔好既婚姻關係去生b,係最自私既做法!
女人結咗婚先知老公衰,無得怨係自己揀,但如果明知個老公衰仲去生,幫仔女揀個衰老豆或要佢地在單親環境成長,仔女最應該怨既係個阿媽!

QUEEN314    發表於 14-5-8 19:57
ilg1314  太中了~  發表於 14-5-8 17:01
lypoon    發表於 14-5-8 16:54

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:悉心照顧,供書教學,都是工作的一部份,或

原帖由 Ocean11 於 14-05-08 發表
悉心照顧,供書教學,都是工作的一部份,或者乾脆說是債務的一部份,沒有甚麼討價還價,沒有甚麼「含辛茹苦 ...
我係,最負責任就係唔去肩起呢個責任

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 cici1800 於 14-05-08 發表做

原帖由 Brainwave 於 14-05-08 發表
我都係咁諗的,當別人跟我說:"媽咪真係偉大"時,我都會回應他們,我不覺得這叫偉大,因為當媽咪係我嘅選擇 ...
你岩,我相信生仔係個人選擇,而side effect, 佢一早知

寶石宮

引用:Quote:cici1800 發表於 14-5-8 12:52 遲左

原帖由 fanny3315 於 14-05-08 發表
遲左俾我睇到囉

早幾年見到可能連拖都唔會拍
又唔會既,結婚大家都係成年人有選擇,而bb冇選擇

寶石宮

引用:回覆 cici1800 的帖子我完全認同。考順父母

原帖由 Evilgrin 於 14-05-08 發表
回覆 cici1800 的帖子

我完全認同。考順父母係自發,你愛佢佢自然愛你; 呢D野無可能用金錢量化,更莫講話 ...
小朋友點解要陪我一齊捱呢,什麼有愛什麼都ok....童話咩

寶石宮

引用:Quote:tomatoMM 發表於 14-5-8 13:18 我覺

原帖由 alicemic 於 14-05-08 發表
AGREE! 掉轉去諗,雖然小朋友係並未問準既情況下出世,但小朋友點解要投胎嚟做我既仔女,點解佢唔做千億 ...
緣份咁虛無

男爵府

寶石宮

引用:我不太認同筆者所說,從靈魂學角度,每個嬰

原帖由 MC媽 於 14-05-08 發表
我不太認同筆者所說,從靈魂學角度,每個嬰兒軀殼内都有個靈魂,靈魂自由決定如果來人世接受各種生命上嘅挑 ...
未成為個體之前,我唔覺得有選擇

MC媽  你有嘅,不過你唔記得啫!  發表於 14-5-8 17:04

公爵府

譚小姐未嫁
如果佢嫁左
又可能有另一睇法啫

至於李生講嘅 似乎又似是而非囉

禁止訪問

寶石宮

引用:Quote:Brainwave 發表於 14-5-8 12:57 我都

原帖由 bkfans 於 14-05-08 發表
講得岩, 所以最怕一近母親節, 啲阿媽自己在FB係咁貼啲歌功頌德既FORWARED POST出黎, 往自己面上貼金.
...
呢d好嘔囉

bkfans  我好多FD都係咁喎  發表於 14-5-8 16:52

首頁
23456...7

尾頁

跳至