夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:你的case同我有點似,但我和ex最終分手了。

原帖由 blythe0824 於 14-05-10 發表
你的case同我有點似,但我和ex最終分手了。我的ex和你男友好似,但他是獅子座,愛認叻呈強,接受不到另一半 ...
思想同價值觀夾既話真係成個關係都好唔同

別墅

引用:我就係比我c6搵多30k(冇打錯),但我哋從來都

原帖由 leekong 於 14-05-10 發表
我就係比我c6搵多30k(冇打錯),但我哋從來都唔會為此事嘈交,因為c6總會有其他方面叻過我
學其他jm話齋,你 ...
我也是,差不多比c6多赚30k。但,这并不代表我比他聪明,比他有才华。只是命运机遇而已。
我c6从来都不自卑,他是一个很有自信心的人。他很懂得理财投资,还劝我要好天收埋落雨柴,教我理财,为日后作好打算。

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:今日收到信加左人工。。。之後就足足多佢3k

原帖由 wun1228 於 14-05-10 發表

今日收到信加左人工。。。之後就足足多佢3k...我地都只係出 ...
揾過個心理正常嘅男人啦。我有個ex 都係,最鍾意同我比較話我睇佢唔起,但佢其實有啲嘢都好過我。呢啲人根本自卑,好難相處的。

侯爵府

回覆:揾錢比男朋友多。。。怕佢會唔再鐘意我。。。

差3k咁少都嬲

洋房

babycatgal 發表於 14-5-10 10:50
我既case 更extreme

我畢業後就出黎做野,
我都希望我地可以好似你地咁

洋房

stepzbabi 發表於 14-5-10 12:49
細路女,我估你同我細佬差唔多年紀,認真講句,你嘅人生仲有好多路要行,好多嘢要憂心,你依家竟然為左唔令 ...

我諗你誤解左我意思,可能係我表達得唔好,我最唔想發生既事,係指我最唔想佢因為同我比較薪金之後唔開心,而唔係講緊我唔想加薪
我唔會因為任何人而放棄事業,我冇諗過為左任何人而唔想自己升職加薪
我只係想問下大家意見,點樣可以好d 處理呢件事。。。

子爵府

回覆:揾錢比男朋友多。。。怕佢會唔開心

我學歷同人工都高過老公,但佢會為我開心。家庭支出我俾得多啲,但佢都盡力去負責。其實一頭家大家都會去付出,無得計。

最緊要係而家搵得少過你,唔代表佢將來唔會搵得多過你。

你要佢明白呢個道理。但如果唔明,你壓力會好大,亦唔見得將來有好結果。

別墅

引用:多謝咁多位意見, 綜合左大家意見,我決定

多謝咁多位意見, 綜合左大家意見,我決定坦誠同佢講,睇下 ...
吓?多3K都算多?如果个男人咁都介懷,未免太心胸狹窄喎。我身邊都有唔少男同事揾钱小过老婆。有个差成倍。男的30k,女的60k,都相親相愛,相敬如如賓。你真的要考慮清楚个男人夠唔夠成熟。

複式洋房

回覆:wun1228 的帖子

我覺得講唔講隨你自己喜歡,佢無必要知道,唔係應份要知,另外我男朋友不知幾想我搵得比佢多,哈哈,可惜我能力有限

男爵府

誠實係一段關係最基本的元素,

你改變唔到一個人點諗, 但至少

你已經盡力去維繫, 如果佢連三千蚊都

介意而最終要分開, 自己都於心無愧。

有JM 提議報細數, 無錯呢個係善意的謊言,

不過只適用於用黎應付一時的危急情況或者應付

一D 你有一段長時間都唔會再接觸的人。

如果唔係遲早一定會穿幫, 到時你男朋友又會話

報細數係咪即係睇佢唔起

複式洋房

回覆:野原廣志 的帖子

咁無志氣既男人 又小氣 又無遠見 女朋友叻過佢就唔鐘志 咁佢有幾多個人唔鐘 在他心中世界要為他轉 叫佢死左佢 投胎再黎過

大宅

引用:+本帖最後由+wun1228+於+14-5-11+01:42+編

多謝咁多位意見, 綜合左大家意見,我決定坦誠同佢講,睇下 ...
其實現代女性賺錢能力係好高,我老公大我4年,我畢業第二年人工就高過老公6-7k,又唔覺得有咩問題,因爲而家高過佢,唔代表永遠都高過。而家我老公人工就追過左我好多。無可能一世都比對方低/高,除非妳故意唔向上爬,咁佢就可以一直做大男人。

禁止訪問

引用:+本帖最後由+wun1228+於+14-5-11+01:33+編

大宅

回覆 wun1228 的帖子

你男友太自卑, 唔成熟...

女友叻女賺得多應該係一件好事, 起碼可以自己搞掂自己, 唔使靠男友呀. 佢咁唔識諗, 你最好觀察下佢係咪一個可以結婚既對象. 假設之後會有好長一段時間你既收入高過佢, 咁點算, 佢係咪會日日唔開心埋怨你叻過頭??

我同我老公, 都係讀書時代就識, 一畢業我人工已經係佢既2倍幾, 之後大家一路有加人工, 但個差距仍然keep住係2倍幾. 但佢從來唔會話我賺多過佢, 令佢冇面. 我地關係亦都好平等, 所有支出都係邊個記得就邊個比, 唔會計住計住. 其實個老婆搵到, 老公煩少好多, 開心都黎唔切啦!

男爵府

回覆:揾錢比男朋友多。。。怕佢會唔開心

Are u sure he is the one u want to marry?

首頁

尾頁

跳至