自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

回覆:今日忍唔住鬧左某人一餐⋯⋯

其實我好奇,咁樓主你想學校點做呢?
就算比小朋友自備食水,咁跟住仲有好多其他野
同埋d 墊其實仲污糟過地下架

子爵府

其實好多地方都係咁, 除左墨西哥我唔會比我b 飲生水 (除非出世開始喺果到住) 其他大家飲我都照比佢飲,。如果學校覺得對個細路既健康有影響我相信佢哋唔會咁做。 比d 信心學校, 比d 信心自已, 佢返得學就要放手 ... 呢d 又唔係針對性, 大圍都咁做咪照跟囉。 無壞架。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 shannnb 於 14-06-10 發表佢

原帖由 pigpig 於 14-06-10 發表
我好反感,為何在其他家長面前話我緊張?你見到個女隻腳底流晒血,問下好正常吧?

...
即係好似以前我加拿大朋友 2歲女 有個small cut係大比,諗住浸下熱水浴無事。結果金黃葡萄球菌。無事就無事,出事就大件事。有啲野係可以放鬆,但有啲野一唔留神就大獲啦。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Kamania+於+14-06-10+發表Sor

原帖由 Smallraindrop 於 14-06-10 發表
下…………話走就走
咁易
我唔係叫樓主離開澳洲,我叫佢轉校

我自己嚟咗十幾年,我前夫一家三十年,以前D人會嘗試融入人地社會,但呢幾中越來越多人話香港,中國(其他國家等等)都係咁做野,硬要人跟佢個套,我先話個D人咁唔鐘意澳洲文化咪走

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+14-06-10+發表我好

原帖由 shannnb 於 14-06-10 發表
即係好似以前我加拿大朋友 2歲女 有個small cut係大比,諗住浸下熱水浴無事。結果金黃葡萄球菌。無事就無事 ...
問下都話緊張?氣死!上年個老師正常好多

My Two Princess

侯爵府

引用:Quote:原帖由+idonno+於+14-06-10+發表好耐

Btw,評估甚麼?
閱讀能力

佢3歲入學,其實佢未入學前已經認到好多字,返到學校老師覺得佢「最少」要跳一年

但我唔想,我已表明唔想跳班佢走去搵人同佢做評估,真係著哂

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

注意衛生係好的

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+14-06-10+發表Btw,

原帖由 idonno 於 14-06-10 發表
閱讀能力

佢3歲入學,其實佢未入學前已經認到好多字,返到學校老師覺得佢「最少」要跳一年
禁ga?

琥珀宮

引用:注意衛生係好的

原帖由 wcpcelia 於 14-06-10 發表
注意衛生係好的
可能我太緊張吧

男爵府

歐洲唔係個個國家自來水可以飲,比利時就唔得,我有比礦泉水囡帶返學,習慣問題,但有時順手都會比水喉水,返到學校如果口喝老師都係比水喉水,但老師唔比小朋友自己帶水就奇怪現在天氣熱,老師都叫學生多帶一樽水返學
Nijnje

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:真係忍左佢好耐成日扮晒野教我教女今日,我

真係忍左佢好耐成日扮晒野教我教女今日,我忍佢唔住話:我同你講野,簡直影響心情:badfe ...

simple is the best~

水晶宮

話時話,我識人唔飲得任何水,樽裝唔得,水機唔得。只能飲屋企煮過既水,如果唔係個口腔會出粒粒,發炎。

琥珀宮

引用:話時話,我識人唔飲得任何水,樽裝唔得,水

話時話,我識人唔飲得任何水,樽裝唔得,水機唔得。只能飲屋企煮過既水,如果唔係個口腔會出粒粒,發炎。

...
妹妹放學返黎話D水

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+14-06-10+發表我好

即係好似以前我加拿大朋友 2歲女 有個small cut係大比,諗住浸下熱水浴無事。結果金黃葡萄球菌。無事就無事 ...
冇錯,而家D菌好勁的

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

侯爵府

引用:Quote:原帖由+idonno+於+14-06-10+發表閱讀

禁ga?
我同左老公講,如果新學年佢轉左我仔去5歲班,我即轉校

不過豬媽,有時學校/老師真係要講夾唔夾,朋友既小朋友係同區讀私校(一樣3歲班),佢地仲勁,無水飲!因為怕小朋友倒瀉喎

我仔讀公立,有時我會安慰自己,唔駛比錢既,就算吧啦

水晶宮

引用:Quote:原帖由 shannnb 於 14-06-10 發表話

妹妹放學返黎話D水
我細個就係覺得水味怪,唔肯飲水架,嚇怕左。。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+14-06-10+發表禁ga

原帖由 idonno 於 14-06-10 發表
我同左老公講,如果新學年佢轉左我仔去5歲班,我即轉校

不過豬媽,有時學校/老師真係要講夾唔夾, ...
依家要俾$呀。反而公校仲好好彩出年prep了

珍珠宮

引用:飲生水+

原帖由 H.K羅琳 於 14-06-10 發表
飲生水
但如果在美加飲生水是很平常

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+14-06-10+發表妹妹

叫我飲想嘔

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+14-06-10+發表妹妹

妹妹已經all 過好幾次

首頁
23456...7

尾頁

跳至