夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我諗你要明一樣野, 你嫁個老公, 佢娶個識生仔既亞媽.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Tamtao 發表於 14-6-21 22:35
其實佢咩都唔識,流產嘅野都係我同佢講⋯所以我都反安慰左屋企人,塞藥出院交組織覆診我都自己一個去,因為 ...
結左婚點可以玩到天光?何況你當時身體不適!
你放得太鬆了!

rachel_ching  X2  發表於 14-6-22 23:12

大宅

回覆:小產了⋯老公仍照舊去玩⋯

我替你難過呀樓主,你老公把尺完全係歪理不合常理,點可能結咗婚都成日浦到三更半夜,佢連做過男朋友都不合格呀。

我估你老公應該係事業唔差,自以為有個錢响個家付出咗就大晒嗰種,所以佢會話第日生咗bb就搵工人嚟照顧,教就天生天養啦。樓主我真心希望你諗清楚這個男人到底適不適合和你過下半世,一個正常老公,真係會痴家架。佢連你小產都唔理你,仲自以為攝兩個鐘頭嚟陪你以經好珍貴。坦白講,如果佢未來日子仲係咁,你千萬不要和他生孩子,也別期望佢會改,我擔保你會產後抑鬱呀,我自己都剛剛做咗人媽咪,老公係自己懷孕時同而家生咗都成日陪伴,幫手湊b做家務,一個月先最多同一次朋友食飯,12點前一定返屋企,就算約朋友都一定唔會約星期五,六日,生咗bb如果老公成日唔係身邊,我諗就算你有三個工人幫手照顧,你都會好唔開心,因為冇人可以取替到爸爸同老公呢個角色。

還有,佢如果由一星期浦五晚改做三晚,都其實好過份。你這個老公似乎覺得自己食硬你,完全冇尊重過呢個家,如果樓主你想改變你老公,我諗你真係要企硬啲令佢感受下冇咗你既滋味,否則你未來只會繼續獨守空房。

祝福樓主身體上早日康復。

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-22 23:13

大宅

引用:Quote:原帖由 小豬澄 於 14-06-21 發表你有

原帖由 Tamtao 於 14-06-21 發表
我有同佢傾過依個問題,啱啱都傾過⋯佢話佢已經好鍚我,好似聽日都陪我食lunch啦,問我點解都唔滿足⋯

仲 ...
還有樓主,你老公連自己冇咗個bb都仲可以咁講話bb細,有乜好傷心,仲要若無其事繼續去打波去街,真係睇唔到佢有做爸爸既心態。

rachel_ching  X2  發表於 14-6-22 23:14

侯爵府

其實,你老公結婚係為咗乜?叫做有個人喺屋企煮飯俾自己食?有乜嘢係上心?擔心?掛心?

人生,生,老,病,死。而加你小產(病),而bb亦離開(死),佢都唔在意。

其實我無嘢講,未見過有個作為老公身份嘅人係咁冷血。

rachel_ching    發表於 14-6-22 23:14
愈嚟愈冇記性

公爵府

男人無經過血脈相聯感覺,未必會體會到你既心痛身痛。佢可能慣用朋友occupy 晒時間來面對突變,你就需要人在身邊陪實去面對,只可講男女大不同,大部份男人都未必會同你一齊喊,佢地比較理性,甚至會覺得坐在你隔離陪你,其實乜都做唔到,對佢地來講係無意思既

rachel_ching  X2  發表於 14-6-22 23:15
唔該唔好同我打招呼,不要點評!

別墅

引用:候先同佢傾左一次,問佢係咪真係想有小朋友

候先同佢傾左一次,問佢係咪真係想有小朋友,佢話佢真心想要,覺得有小朋友好幸福。

之後就同講佢咁樣玩法 ...
養育子女並不是你想得太簡單!你以為請個工人就得?想要同想負責任係兩回事,你自己係時候想清楚!

男爵府

BK Milk勳章

alik 發表於 14-6-22 01:01
男人無經過血脈相聯感覺,未必會體會到你既心痛身痛。佢可能慣用朋友occupy 晒時間來面對突變,你就需要人 ...

咁佢之前有冇睇定B 陀B書, 買定用品呢?之後又有冇買D野補身OR睇書/上網研究下點樣舒援不適/食D咩康復身體?

如果有, 我信佢MAYBE有可能係選擇左閃開黎面對突變,
如果冇, 唉........

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+Nicky1129+於+14-06-21+發表

你嗰個講嘅野我C6都講過
不過就唔關今次事
其實佢地係咪朋友黎架?!哈!
承諾左唔代表幾差都要受架!
我覺得你老公真係好差!你講到明好唔舒服佢都仲可以玩天光,可想而知你既地位低過佢d fds好多!
我都好心痛你,今次件事可以俾你睇清楚呢個人,記住好好休息,保重身體,日後條路點行,真係要認真諗下!

加油!

rachel_ching  X2  發表於 14-6-22 23:16

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

Tamtao 發表於 14-6-21 18:46
候先同佢傾左一次,問佢係咪真係想有小朋友,佢話佢真心想要,覺得有小朋友好幸福。

恕我直說: 你老公唔適合做人老公/父親,呢種性格永遠只會諗自己,唔會為你設想,係佢未轉性之前不適宜有小朋友。

rachel_ching  X2  發表於 14-6-22 23:17

伯爵府

回覆:shmilu_kio 的帖子

樓主:不要作賤自己!

女人嫁比一個男人,不是去服侍佢的,是被人呵護、為了活得更幸福才嫁!

我結了婚20幾年,莫講話生bb咁大件事,今時今日,就算我有少少唔舒服,老公已經會拋開手上工作來接我!

如果樓主老公30幾歲人,去作樂不顧家叫「長不大」,那麼我恐怕樓主的一生會為照顧一個小孩子而心力交碎!

先養好身體,整頓心靈,重新再上路!祝一切安好!幸福掌握自己手裏,不靠施捨!

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-22 23:10

大宅

引用:候先同佢傾左一次,問佢係咪真係想有小朋友

佢事業ok點解對自己親人關係可以禁蠢?下下都要提架咩?佢好自私,成日都唔諗下身邊既人感受!
我諗呢度好多jm都唔會認同做老公可以禁樣,一星期有幾晚為左玩唔返屋企,根本無咩時候陪自己,食個lunch已經叫陪,我諗大家幻想自己有個禁既老公都會叫妳諗清楚,我自己都接受唔到!
但係另一方面,我又覺得樓主好好,樓主知道自己個男人本性就係禁,同意佢婚後都應該有自由,唔會一味聽其他人既感覺批評老公又嗌哂離婚禁,應該樓主清楚每一對夫妻相處方式都唔同,自己接受到最緊要,有禁既老婆真幸福!
其實老公肯話知錯佢嘗試去改我相信佢係愛樓主的,只係佢愛自己多0的處理人際關係既IQ低,希望佢慢慢可以改善到,唔好哂左樓主一片苦心。
最後希望樓主快0的康復!好快小b又返黎身邊!加油

大宅

你小產完,半夜喊住求佢早d返,佢仲發番你脾氣轉頭,睇到都心痛你,心酸!
比我就搬左了

rachel_ching  X2  發表於 14-6-22 23:11
bibileung20  睇到呢句我都覺得心酸  發表於 14-6-22 21:50

複式洋房

養好身體先, 保重!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

Tamtao 發表於 14-6-21 02:03
我依家就係諗住依個問題⋯

有時佢又對我幾好咁甜言蜜語,不過一講到去玩佢就無情講,試過我大肚嗰時成日作 ...

喊住打比佢仲發你脾氣,玩仲緊要過你!

未定性就唔好結婚啦!

rachel_ching  X2  發表於 14-6-22 23:11

複式洋房

回覆:Tamtao 的帖子

離婚啦

男爵府

樓主, 你係一個好女人! 好太太! 但你老公, sorry, 我真係睇唔到佢有做爸爸既資質, 雖然佢話想要BB, 但我覺得係因為佢係見人有小孩幸福,所以人有我有既心態先想要, 唔係口講鍾意就話要生, 教育係重要一環, 尤其係身教, 不是媽媽單方面負責就得, 否則就唔需要男人既精子去成就一個小生命既誕生啦! 而且你話C6打算生左請工人照顧, 教就由你, 只係負責出錢同出精, 那會是一個好爸爸嗎?

樓主, 好好想清楚!

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-22 23:12

大宅

畀面勳章

樓主,同老公再傾一次,以佢現時既表現已經係一個唔合格既老公。你自問佢會係一個好既爸爸嗎?
雖然可以請工人照顧BB,但始終係自己BB唔可以假手於人,父母兩個角色都好重要,單靠一邊好難的。如果夫妻感情唔好,會影響到小朋友的。
對99既承諾係重要,但係自己同小朋友既幸福同樣重要,你唔係唔守諾言只係你老公令你守唔到落去。真係要好好諗清楚係唔係同呢個人行落去。

水晶宮

引用:樓主,同老公再傾一次,以佢現時既表現已經

原帖由 jennyuen 於 14-06-22 發表
樓主,同老公再傾一次,以佢現時既表現已經係一個唔合格既老公。你自問佢會係一個好既爸爸嗎?
雖然可以請 ...
Totally agree

男爵府

作為路人甲,見到你既事,我覺得好難過,好心痛。我唸你既家人一定更加難過,肉赤。作為家人,個個都想自己個女得到老公愛錫,我唸你屋企見到你c6對你咁疏忽,對你咁不在意,真係非常肉痛。

非常同意jm們話你c6未玩夠,不過我唔止覺得佢未玩夠,做事亦無分吋。你c6話佢實在太多朋友,為左你已經推左部份約會,但仍有好多人要佢去應酬。言下之意即係話你聽,佢對你已經好好架啦,好比面你架啦。如果佢想,佢日日去飲酒都重得。我同意人人都會有約會同應酬既,但都要睇下個情況,做事有緩急輕重,你無左個bb,身心靈都受好大既創傷,當時最需要佢既人係你,佢作為老公唔留係你身邊,同邊個應酬聯誼咁重要呀,約遲的都唔得?

4個月前,當時我已經懷孕接近24週,因bb唔健康,最終我都係入院做藥流,所以好明白你既感受。真係好痛,肚又痛,心又痛。我比較好彩,我c6一直係我身邊支持我,送我入院,陪我出院。雖然我係醫院既時候得我一個人面對藥流既過情,但佢都不停whatsapp我問我既情況。返到屋企,連我沖涼都入shower room陪住我,佢口裡話幫我倒薑水(上胎坐月手關節痛),但其實我知佢係擔心我先咁做。同你share我個case係想你知道,你c6當時可以做好多野,但佢無咁做,因為佢非常無知,連基本常識都無,唔認為個刻你需要佢陪伴照顧,漠視你既需要。

Jm,一個家庭係需要你同c6努力經營既。如果你已經有咁做,咁你認為佢有嗎?

希望你快的康復,睇下中醫調理下,相信對你身體有幫助。加油!

首頁

尾頁

跳至