夫婦情感

跳至

首頁
23456...29

尾頁

大宅

回覆:有左bb四個月男友先叫我落左去

只能說養小孩不是你想像般簡單!

rachel_ching  Agree  發表於 14-8-18 02:27
prettyhousewife  Agree  發表於 14-8-4 00:20

男爵府

開心吸收勳章

樓主和男友為甚麼關係會變成咁?明明要结婚,要被人趕走。你唔好怨媽媽狠心,佢想到前路好難行,你又無能力,bb 出世變了她同你養。你才二十歲,思想未成熟,只係想生bb 出來,以為是負責任,真是太天真!你去母親的抉擇,是想生bb 出來比人收養還是自己湊?我係bb ,情願唔出世,跟住你無幸福,你反省下自己有甚麼問題,唔好只是覺得别人對你唔好。

rachel_ching  Agree  發表於 14-8-18 02:28
chan_chi_mun  唔好生完之後諗住搞唔掂就擺寄養家庭,個細嘅會以為你唔要佢,佢呢世都有陰影,唔好生佢出來活受罪啦!  發表於 14-7-22 09:18
sweet820tata  唔好叫人墮胎咁折墮好冇!  發表於 14-7-20 02:34
cffw  睇下樓主舊post 就明白點解人咁話佢  發表於 14-7-19 01:06
Dearkk  同意,樓主諗住生仔落黎,其實係害左佢。你而家唔殺佢,佢第時都可能會自殺  發表於 14-7-18 18:09
skybiebie  樓下,請問點幸福呢?分分鐘要比寄養湊,就算唔係,已經無爸爸,媽媽要返工一日10幾個鐘又係比人湊,無錢,要咩無咩?斷估咁嘅生活質素,媽媽都唔會好開心,試問個b又點會好開心??!   發表於 14-7-18 13:31
oooCeciooo  落井下石,你點知bb跟住呢個媽媽無幸福,你憑咩咁講  發表於 14-7-18 11:10
guixuan  AGREE  發表於 14-7-18 10:36

大宅

看見樓主的媽媽咁絕情,我真係覺得好難過,男朋友不負責任真係好常見,親家唔友善及欺負自己的案例亦唔少,但小朋友係無辜,點解個囡決定生又可以咁絕情非佢墮胎不可?仲要係已經四個月大的胎兒,(有幾多媽媽想生都無得生), 我真係忍唔住喊出來...

如果我係你,我將來唔會俾錢個媽媽,亦唔會再出現媽媽的視線範圍,我寧願留返啲錢俾個小朋友,等佢生活唔好咁苦,因為前面嘅路只有自己堅強才能撐住幫自己及幫小朋友。除非中六合彩或嫁有錢人,否則媽媽呢邊唔會俾一分一毫。因為我唔覺得你無錢俾個小朋友食奶向你媽求救,你媽媽會理囉~
既然討好佢亦唔會得到佢支持及欣賞時,我會現實啲留返啲錢俾自己同個小朋友。

另外我有大肚衫,如果你唔介意可pm我相約。

同社工講無地方住,問可否暫時入住庇護中心先(話哂你男友之前對你有暴力對待,無理由唔保護你啩...我估^^“ )

rachel_ching  Yes  發表於 14-8-18 02:30
sweet820tata  同意  發表於 14-7-20 02:33

禁止訪問

回覆:csk 的帖子

禁止訪問

回覆:joyce1982 的帖子

大宅

回覆:Fionwan901 的帖子

加油呀!養一個bb真係唔容易,但我個人覺得我地無資格去殺一條小生命。希望妳撐得住,努力!

別墅

BB要或唔要,留待你自己决定,一條生命vs將來会遇到既辛苦困難,冇得比较亦係未知數,只係想你决定左既話要堅持,不要回望過去,用你今日决定既理由勇敢生活落去。

男爵府

開心吸收勳章

Fionwan901 發表於 14-'-18 09:05
因為佢話搞結婚用左好多錢好不滿,搞完都仲要講,成日話我媽拎左100000,佢俾之前我媽有問佢有無困難,係佢 ...
你如果一定要生bb 出來,要準備自己負責晒,男友、媽媽無得靠,保重呀!

rachel_ching  Yes  發表於 14-8-18 02:33

大宅

引用:因為佢話搞結婚用左好多錢好不滿,搞完都仲

原帖由 Fionwan901 於 14-07-18 發表
因為佢話搞結婚用左好多錢好不滿,搞完都仲要講,成日話我媽拎左100000,佢俾之前我媽有問佢有無困難,係佢 ...
你阿媽唔係個好媽媽,在親家度攞咗十萬仲要叫個囡賣金墮胎?唔墮就咪回家?

我唔會恨呢個媽媽,只會覺得自己唔好彩,無疼愛自己的媽媽。

我贊同樓主講,要落都要在胎兒三個月前落,唔會等到而家四個月有手有腳有五管先來諗落個胎兒,如果換轉係你們,你們能夠忍心肚入面呢個四個月胎兒落咗佢咩?唔好在此咁輕易叫人落,你們能做到先叫樓主落啦,雖知生活艱難,但要而家去醫院落個胎,我自問無此勇氣。我寧願攞出勇氣養大佢。

pizzababy0809  如果決定生之後我先知道原來做錯決定我都會落!點解要佢出黎捱苦?  發表於 14-7-19 04:57
mamaaya  非常認同,樓主之前未3個月出post都話想過落左佢,當時好多JM都勸樓主唔好落,依家反而咁多人叫佢落!??  發表於 14-7-18 19:04
christinetin  我會當我從未有過咁樣既阿媽。  發表於 14-7-18 16:12
kkbaby01  講得好~個胎已成形, 有手有腳, 根本落唔到手..  發表於 14-7-18 13:42

男爵府

月餅勳章

回覆 Fionwan901 的帖子

妹妹,為你感到難過。

我是個未婚媽媽,現時你的情況,未來的路絕對不易行。

那個男人和他的家人,忘記他們吧,沒必要再找他們。

至於你媽媽及親友部份,相信都是因為愛你,知道未來路難行,而且事情攪到咁樣既地步,可能接受唔到,所以會咁嬲。或者,再過一段時間,等母親啖氣落左,平心靜氣傾。

母親的抉擇同出生權維護會既宿舍都有時限性同收費,有冇聯絡過明愛向晴軒﹖

而家你16週基本上都好難搵到工作,除非你有熟人介紹。至於申請綜援,而家只能以你一個人去申請,直至BB出世至加佢上去,但二人綜援既錢,真係唔多。

搵嬰園部份基本上你要而家入紙,但近年多人了解嬰園好處,真係唔保證坐完月就可以入到。呢部份可以搵社區保母幫你。又或者,BB入住寄養家庭都係一個出路,然後你努力搵錢,再接返BB一齊住。

其實想講既野仲有好多,如果你有其他事想知或者想搵人傾偈可以PM我,我好樂意比意見你。

條路真係唔易行,但記住,唔好為生而生,決定生的話,就要做個負責任既媽媽,知道嗎﹖

伯爵府

20歲太年輕了,生活唔係咁簡單,將來妳仲有男人仲有完整家庭,呢個小朋友會活得好辛苦!
妳話BB出世去寄養家庭,咁做咩要生佢????
要生,寧願妳送去孤兒院,等完整家庭收養佢,"或者"會好好愛佢,比到幸福佢!
我反而支持妳位強勢媽媽,她今日強橫都係為妳未來!

過好,每一天!

男爵府

你自己仲係一個涉世未深既少女,就覺得自己可以養大一個bb,都係果句,生咗出黎唔代表就對個bb負責任,bb真係無得選擇要唔要黎到尼個世上。你宜家覺得自己可以很偉大,自己一個湊大bb,但係一出世之後,就無得返轉頭,你問下自己可以俾到咩俾他,你自己條路先剛剛開始,你就知道自己一定好偉大,咁願俾一個bb束縛妳成世?考慮清楚未來條路,盡可能唔好再麻煩到你爸媽,你爸媽辛苦養到你咁大,你一句要偉大做媽媽,以後如果顧唔黎果陣時,又係他們執蘇州屎,有d決定好似顯得自己這刻好偉大,但于別人黎睇,你係自私幼稚加任性。加油啦,好好想清楚,自己條路點行。

rachel_ching  X5  發表於 14-8-18 02:37
peggypeggy820  條路好難行架, 女!  發表於 14-8-4 10:45
AhKaAhKa  X3  發表於 14-7-27 09:20
AJW2010  同意, 我只見到, 一個少女咁就一生, 如果係我, 我真係無勇氣生個b出黎.  發表於 14-7-22 17:10
Dearkk  X2  發表於 14-7-18 18:17
做人,5好難为自己

子爵府

4個月落唔到手……
但樓主以後漫漫長路……
你已冇依靠,男人同佢一家唔係人以後當冇識過,自己阿媽咁亦無法……
生出來自己養唔店可以比人寄養先,而家冇可能落,3個月前仲可以考慮……
只靠你自己一對手,根本好難湊到,經濟心理壓力都太大。妹妹,我生我女時已37,思想成熟、老公可支持叫做有經濟自己做主婦、但頭2年都心力交瘁。
你咁細個真令人擔心……
前路茫茫但總會有路,一切小心……

老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

子爵府

唉……本來落係一條路,但無奈成4個幾月……

老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

樓主你20歲,我大你少少21歲,所以很容易代入你角色。

表面睇你比好多人成熟好多,像是好有計劃,但將來的路真係難行。

先唔好講個賤人,你仲咁後生,唔通唔會再識第2個,唔會結婚? 有幾多男人會唔介意你有小朋友?

無錯你好有責任感,你認為生出黎就盡左最大責任,但有冇諗過點樣比一個良好成長環境比佢? 而啲都包括係你既責任,唔係湊唔店比寄養家庭就可以,小朋友大個左會唔會抱怨你一世?

我明白你唔想殺左小生命,但真的的評估一下自己的能力。

點都好,做任何一個決定都有難處,加油!

rachel_ching  Agree  發表於 14-8-18 02:39
祝各位幸福快樂

大宅

熱血勳章

回覆:Fionwan901 的帖子

上次你出post jm都冇你咁好氣,我記得你話個男仔俾7000你,你就俾5000養埋你阿媽,跟手嫌2000唔夠使!住響人地度住又嫌三嫌四,又埋怨個男友唔租樓你自己就話生完生揾工。。。仲有好多問題!

你而家又賴人地叫你唔要,早同你講咗啦!

大家記得之前個post嗎?我好記得,因為唔係成日留言,上次真係睇到好火滾!

你自己唔好就算啦,做咩要禍及小生命?顧到自己先學人講母愛吧!!

cps2014  頂唔順樓主辦晒野,    發表於 14-8-21 00:08
rachel_ching  Agree  發表於 14-8-18 02:40
sailorkitty  點完評就見到樓下個post~so 當我無問過~~  發表於 14-7-23 15:42
sailorkitty  咩post..睇唔返樓主既舊post  發表於 14-7-23 15:41
babycatgal  我當時都睇到好火滾  發表於 14-7-19 03:03
wing514  原來係呢位樓主, 我記得  發表於 14-7-18 22:17
mamaaya  我有睇晒,樓主當時都覺得自己好有計劃,但根本太幼稚啦。。。  發表於 14-7-18 19:14
Dearkk  唉,真係不知所謂  發表於 14-7-18 18:19
christinetin  so﹖冇人迫你回,唔好落井下石。  發表於 14-7-18 09:45
t19920912  嗯,我都有睇過  發表於 14-7-18 09:38

伯爵府

呢個舊post

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ad&tid=11876193
過好,每一天!

男爵府

原來係果個曾經係婆媳關係出貼,跟住變成hit post既人地未來新抱仔,更加肯定有因必有果。你思想真係好幼稚無知。希望你唔好害多個人。三思而後行。
做人,5好難为自己

伯爵府

妳超任性

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ad&tid=11851184

rachel_ching  Agree  發表於 14-8-18 02:41
cffw  仲一味計錢  發表於 14-7-19 01:09
Nicky1129  睇完真係想屌一聲
呢條女 生個bb出黎 我真係無眼睇  發表於 14-7-19 00:18
過好,每一天!

禁止訪問

回覆:venusbbb 的帖子

首頁
23456...29

尾頁

跳至