自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我而家公司都好委屈,個個個卸膊到暈,人善

原帖由 babybonnie 於 14-07-23 發表
我而家公司都好委屈,個個個卸膊到暈,人善被人欺,早2日先爆喊,決定雙糧後拜拜!

...
我果到都有個a字博既雙面人

男爵府

引用:我會諗我比起佢幸福好多我有咩, 有咩, 有咩

原帖由 yellowmama 於 14-07-23 發表
我會諗
我比起佢
幸福好多
對我黎講好難

禁止訪問

水晶宮

babybonnie 發表於 14-7-23 14:07
我而家公司都好委屈,個個個卸膊到暈,人善被人欺,早2日先爆喊,決定雙糧後拜拜!

...

加油!
人人卸而得你一個盡責,
除非老闆係盲的、低智的,或有難言之忍,
否則,他一定知道將來升職要升邊個!
而且,即使他真是"盲and/or低智",你練就一身好武功,一個頂十個,他日總會遇上賞識你的人!
到時就飛躍職場啦!

大宅

回覆:工作上受氣你會點舒緩?!

試過收左工入廁所喊到收唔到聲, 番屋企仲要扮無野

伯爵府

chuklung888 發表於 14-7-23 08:03
我受了氣 我會好想好想喊,但忍住„其實巳經不停迫自己吾好諗!但都系眼濕濕!吾敢同人講!d同事好奸!
我知 ...

買野, 食野, 大覺瞓 !

shopping 能醫百病! 真的!
但進行此行為時, 切記唔好帶 credit card !

水晶宮

chuklung888 發表於 14-7-23 14:11
其實吾系得果樣貨地下有好多嫁。
情況就系咁,我做三條街!我岩岩開始做完第一條街果時,上吾哂d貨,張d貨 ...

OK,我換個角度回應:
一日都係上司指令唔清晰,佢唔啱.
你問佢,佢無了解晒所有情況就隨口答你,答完之後又唔滿意你依佢既做法去做.
佢無好好感謝你咁辛勞...

咁樣答你,可能你會獲得多一點的認同感(呢度好多JM都認同緊你),但對你將來的發展,有更大的好處嗎?
可能我厚多士了一點,總想BK的JM可以係工作上獲得更好的發展、更多的回報,所以才將經驗與大家分享.
其實,這並不是對與錯的問題.
只要你覺得開心,點樣做都可以的.
加油!

chuklung888  你意思我明,你意思系想我下次應該點做得更好。同埋系到得到更多認同系沒用  發表於 14-7-23 15:17

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

方方媽媽 發表於 14-7-23 13:42
出來做野,唔單要識做事,也要識做人.
如果你能夠令你老闆錫你,你就算做錯野,佢都用溫和既語氣提點你,會開心 ...
打咗兩次一大段回覆都按咗 backspace 無咗
方方媽媽真係講得好好,具體地講出咗何謂 "醒" 以及出來做野的應有態度

今次我唔打咁多啦,
建議樓主下次畀老細教訓時,即使唔認同老細的理由,
都要表面上即時話 "好"、"係"、"明白"、"知道" 等等,
咁一來你個心都會舒服D (就好似自己笑都會令自己開心),
二來老細覺得你真係明白和接受,就會好快收口和少教訓你。

然後你返去好好諗吓,就算諗唔明都好,
抄低佢,得閒就攞返出來睇吓 (有D睇返都幾好笑 ),
只要唔做老細介意的事就唔會被教訓啦。

例如樓主今次的case,
你老細覺得你點解唔執靚D,而樓主覺得反正星期六都會執,而家執咁靚做乜?
你要記住你老細係好介意D貨擺得靚唔靚,佢會覺得反正都執,點解而家唔即時排靚D?
就算你覺得佢無道理都好,你只要記住佢係老細,你只要執行佢的意思,
咁你就會少被人教訓啦。
我老細同上司都好錫我,因為佢地知道我會聽佢地講,
就算有時話吓都只係真係講一兩句。

仲有就係你可以時不時上黎BK分享老細的笑料囉

chuklung888  仲要要我做一d,根本吾系理貨員做既野  發表於 14-7-23 15:34
chuklung888  我當時真系好似死9咁,答好,系,知道  發表於 14-7-23 15:15

子爵府

返屋企喊一場, 之後會好好多!

男爵府

引用:Quote:方方媽媽 發表於 14-7-23 13:42 出來

原帖由 catcatcati 於 14-07-23 發表
打咗兩次一大段回覆都按咗 backspace 無咗
方方媽媽真係講得好好,具體地講出咗何謂 "醒" 以及出 ...
佢真系好鬼煩,隔幾個字就叫我一次,又話咁又話咁,吾怪之得呢到個個都吾鐘意個主管!
姐系好似當我一隻9咁

catcatcati  我有時都覺得我經理好煩! 隔幾個字叫我一次,問埋D無聊野  發表於 14-7-23 15:25

男爵府

引用:Quote:chuklung888 發表於 14-7-23 14:11

原帖由 方方媽媽 於 14-07-23 發表
OK,我換個角度回應:
一日都係上司指令唔清晰,佢唔啱.
你問佢,佢無了解晒所有情況就隨口答你,答完之後又唔 ...
吾系呢個問題,岩同吾岩巳經對我黎講無所謂,佢系吾系都罵定先嫁啦。
但我真系好想知點樣比佢罵完,吾好咁易喊,我經已盡量吾諗,但都眼濕濕,都吾知點算好。

水晶宮

chuklung888 發表於 14-7-23 15:14
吾系呢個問題,岩同吾岩巳經對我黎講無所謂,佢系吾系都罵定先嫁啦。
但我真系好想知點樣比佢罵完,吾好咁 ...

如果上司係一個係唔係都鬧人的人,你只要做比佢鬧得最少既一個,已經係好成功.
更積極的做法,就係要做到加零一,做到比佢讚.

男爵府

引用:試過收左工入廁所喊到收唔到聲, 番屋企仲

原帖由 mingming9153 於 14-07-23 發表
試過收左工入廁所喊到收唔到聲, 番屋企仲要扮無野
我想喊,系吾敢去廁所,因為人地實知你入廁所喊,我估人地咁諗

珍珠宮

玩具勳章

回覆:工作上受氣你會點舒緩?!

一定講出黎。上bk朋友家人,我有時同呀媽講,佢鬧得仲勁過我,個心就舒服d

大宅

回覆 chuklung888 的帖子

我會去做下運動,游下水咁囉
辣子

男爵府

引用:Quote:chuklung888 發表於 14-7-23 15:14

原帖由 方方媽媽 於 14-07-23 發表
如果上司係一個係唔係都鬧人的人,你只要做比佢鬧得最少既一個,已經係好成功.
更積極的做法,就係要做到加零 ...
其實d貨可以吾上既,放返入倉!
但我勤力同怕比佢有位入!
拆d貨出黎,放滿哂佢,咁佢就吾會話我點解有位都吾上。
但..結果佢系罵..點解吾一行行咁放..
吾一行行咁放果到都系有位嫁!
姐系點都要比人罵

男爵府

引用:一定講出黎。上bk朋友家人,我有時同呀媽講

原帖由 chingnc 於 14-07-23 發表
一定講出黎。上bk朋友家人,我有時同呀媽講,佢鬧得仲勁過我,個心就舒服d

...
我吾敢講比我媽聽,佢同我唱出去

男爵府

引用:回覆 chuklung888 的帖子我會去做下運動,游

原帖由 casyan 於 14-07-23 發表
回覆 chuklung888 的帖子

我會去做下運動,游下水咁囉
個心會不停諗

子爵府

回覆:方方媽媽 的帖子

多謝你鼓勵,就係個個卸膊所以d上司就個個都搵我做野,我而家就當train我EQ同能力,到時講拜拜一d都唔留戀。哼!

男爵府

引用:多謝你鼓勵,就係個個卸膊所以d上司就個個

原帖由 babybonnie 於 14-07-23 發表
多謝你鼓勵,就係個個卸膊所以d上司就個個都搵我做野,我而家就當train我EQ同能力,到時講拜拜一d都唔留戀 ...
好勁牙你

首頁

尾頁

跳至