自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

公爵府

回覆:[人生抉擇] 你會點揀

可唔可以見完工先去買樓,假設份工上午見,下午咪去買樓

我覺得買樓可以有走棧時間,見工如果你改時間,即係祝你好運

有啲公司會將啲reject offer or interview 嘅人資料keep 幾個月

男爵府

熱血金章

見工, 樓可能第日會有更岩心水呢! 呢d野講緣份

侯爵府

見工!

唔好介意, 你男朋友咁樣好唔成熟

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:[人生抉擇] 你會點揀?

見工,樓幾時買都得,何況今次未必買得成,冇野做=冇錢供樓!

大宅

抽號碼?你地想買的係咪居屋?如果係唔會好似你男友果邊咁諗,話放就放倒,居屋巿場同私樓唔同。就算私樓未過限期買賣都要俾多些印花稅,你話即賣就一定有人買咩?賣唔出你地點先?睇你的描述,似乎買樓唔係為結婚,否則唔會諗住即賣,講穿左佢地都係想你犧牲自己,等佢有錢執。除非你諗住同佢做人世,唔係根本唔使理,相反你自己諗清楚值唔值。但睇呢個情況,大家似乎已因財失義,你或者都要再評估下呢個男人同未來奶奶。

別墅

引用:Quote:嫁給你+發表於+14-7-30+03:12+見到份

原帖由 millk1106 於 14-07-30 發表
佢地諗住買左就放出去 就算真係要都唔洗我供因為首期係佢屋企人俾, 所以佢地話唔想冇左個機會
佢地好緊張一 ...
正如伯母講左句買樓係人生大事,如果層樓我有名,我會去買樓為先,因為真你為你同你男友己買。

但如果正如你所講,買完層樓男友屋企人會賣返出去,你根本只係一個旁觀者幫手簽名比錢,最後收錢既唔係你,層樓無你個名既。

sorry,我唔覺係你既人生大事,相反見工做空姐,一個夢想職業先算係你既人生大事。

係尼事可以睇到,男友為層樓,定為你既多,衰d講句,佢地著緊層樓多過你既將來,除非你男友講明佢會一世養你

Pink_girl  x2  發表於 14-7-30 19:50
smallsmallb  講得好!!!  發表於 14-7-30 11:01

禁止訪問

回覆:[人生抉擇] 你會點揀

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

millk1106 發表於 14-7-30 09:10
佢地諗住買左就放出去 就算真係要都唔洗我供因為首期係佢屋企人俾, 所以佢地話唔想冇左個機會
佢地好緊張一 ...
我從樓主所講中,感覺到樓主你都好愛你男友同佢家人。如果唔係,你唔會出呢個帖,亦唔會同男友男家傾咁多次。
有冇兩全其美的方法呢?
(1) 如果係因為你地用共同戶口去俾錢而要你去簽票,其實好簡單,你簽定兩張票俾佢就得,話俾男友同未來奶奶知,佢地揀邊間都得。臨約應該係你地揀到樓先簽啫,應該都唔係同一日做埋。
(2) 應承見完工即刻會去meet佢地。同佢地講,見空姐呢份工真係你嘅理想中嘅工,如果唔去會好後悔。

其實佢地只係諗住一買就放,即係唔係用黎結婚住嘅,揀乜都無所謂啦。

樓主你應該慶幸有今次事件,俾你睇清楚男友同男家的人究竟係點。如果你要繼續同呢個男仔一齊,你預左佢地都係"自私"一類。將來好多嘢都會係你就佢地。睇下你自己能夠忍到幾耐。如果忍唔到,千萬唔好死忍,否則到你結左婚之後都會有排痛苦。

祝見工順利,做到空姐。

侯爵府

「諗住買左就放出去」

係指放售定放租呢?

放售的話,要比ssd喎,你肯定扣埋都有賺?

放租的話,要搵銀行上會,你無工作,過到壓力測試嗎?

你男友有無考慮過架,其實佢係咪唔鐘意你做空姐所以特登阻你喳,非常唔成熟

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:李豆豆+發表於+14-7-30+09:40+本來覺

原帖由 yiu_mimi 於 14-07-30 發表
請問係咩迷信嘢?
真係純粹迷信諗法,幾次都見唔成,好似有股無形野想你唔好去咁

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+yiu_mimi+於+14-07-30+發表請

大宅

millk1106 發表於 14-7-30 09:10
佢地好緊張一 ...

其實你都未嫁, 如果真係抽到屋, 第時分左手, 你工又無得見? 你會後悔嗎? 再者新樓下半年仲有好多貨, 今次唔買下次都仲有機會, 對嗎?

再者你依家都無收入, 收入只能夠計你男友, 如果佢份人工夠供既話, 根本就唔駛加你名

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 millk1106 的帖子

梗係見工啦!!!
一點意見...你男友家人點解要用你名買樓,我估應該係居屋要入息申報所以要你名....現代女性唔可以愛得咁盲目,你男友一家的如意算盤都幾响....

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

引用:無工你點供樓梗係見工啦

原帖由 aliensss2008 於 14-07-30 發表
無工你點供樓
梗係見工啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

見工
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

回覆 millk1106 的帖子

未嫁就有錢銀瓜葛,要小心處理.而且還要買樓,是一件大事.

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:millk1106 的帖子

見工

已刪除用户

引用:回覆 millk1106 的帖子未嫁就有錢銀瓜葛,要

禁止訪問

回覆:millk1106 的帖子

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+李豆豆+於+14-07-30+發表真係

原帖由 mrkokubo 於 14-07-30 發表
咪講呢啲啦你,亂吹
話明純粹迷信諗法咯

首頁
23456...9

尾頁

跳至