親子旅遊

跳至

首頁
23456...11

尾頁

伯爵府

babybabychan 發表於 14-9-21 02:04
我都book了機票去名古屋,同行小朋友4歲,都知道自駕遊方便嗎?
日本自駕好方便,這裡有好多JM都是自駕遊.帶好細的小朋友和去一些鄉間景點自駕方便好多.

洋房

回覆:shirleyleung15 的帖子

我明年過年去七日,頭尾四天住名古屋車站中間兩夭住高山市,打算一天參加飛濃巴士白川鄉一天圑,因冬天不打算自駕。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:faicc 的帖子

睇過網上其他人分享,決定左中間兩晚去住高山,有jr去高山,果度可以搭巴士去白村鄉又可搭車去新穗,交通吾難,但都可能自駕,因為租車公可以租埋雪呔,自駕去過白村鄉既網友話雪呔都好夠,佢地話一路都無積雪,最緊要小心駕駛,開頭都諗過join一天團上白川鄉,但我去得5日,時間太少,所以吾跟巴士團了

男爵府

回覆:名古屋有咩好玩呀?

Shopping 呢?多唔多護膚品化妝品同埋 fancl賣?有無百貨公司?thanks

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:nono76 發表於 14-9-20 12:56 大人,

原帖由 jcctiu 於 14-09-20 發表
由名古屋駅搭巴士約一個鐘直達,一下車便是JAZZ DREAM OUTLET.
想問動植物公園,坐咩車直達?(由市中心出發)車程幾耐? 多動物睇嗎?

伯爵府

funbabyhk 發表於 14-10-16 11:58
想問動植物公園,坐咩車直達?(由市中心出發)車程幾耐? 多動物睇嗎?

...

名古屋市東山動植物園(500YEN)

"動物園內有以無尾熊、金絲猴為首的約550種17,000只動物。裏面還設有集結了世界上鱂魚的「世界鱂魚館」,可以瞭解夜行動物的「自然動物館」,可以接觸小動物的「兒童動物園」等設施。植物園內可以觀賞包括大溫室在內的7,000種植物。擁有很有人氣的香草園、鮮花盛開的花田、靜寂中可以傾聽野鳥叫聲的日本庭院等眾多看點。另外,園內還有遊樂場。"

地下鐵東山線東山公園站下車,距離名古屋駅9個站,榮7個站.
動植物園附近還有一個展望台東山SKY TOWER,看名古屋夜景一流.(300YEN)

"位於東山公園一角的東山SKY TOWER是爲了紀念名古屋市制100周年建造的。從位於80米海拔山上的高度為134米的展望室向外眺望,在天氣晴朗的日子,可以看到遠處的御嶽山、鈴鹿山脈、阿爾卑斯山脈。日落以後,名古屋的夜景也非常漂亮。可以一邊欣賞浪漫的夜景,一邊享用塔內餐廳的美食。"

兩者都參觀的聯票只需要640YEN.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請問榮商店街丶名古屋站地下街,邊度最多野行?

伯爵府

l_wingwing 發表於 14-10-17 11:16
請問榮商店街丶名古屋站地下街,邊度最多野行?
榮有最多的百貨公司,是名古屋最旺的地方.另外大須觀音也有步行街可以SHOPPING.

l_wingwing  Thx ar  發表於 14-10-17 23:59

伯爵府

Winwinbabe 發表於 14-8-27 12:28
回覆 jcctiu 的帖子

^^ THANKSSSSSS JCCTIU

今個月EGL發現了一張新的JR PASS - 高山北陸五天火車証,好適合由關西玩到名古屋,但中間會去金沢,白川鄉,高山,下呂的朋友.價錢10500YEN,平均價2100YEN一日,可坐特急和必須的巴士.雖然貴過8000YEN的昇龍五天巴士証,但可以搭特急火車,而且一定可以去到下呂,你不妨考慮一下.

http://touristpass.jp/

侯爵府

環保接龍勳章

回覆:jcctiu 的帖子

請教各位高手幫忙,我會出年3月尾至4月頭,一個女人仔帶13歲仔仔去名古屋7天,未知点安排好:會想去JR火車博物館/鈴鹿賽車場/白水鄉/....其他有咩啱去呢?
搭車方面:購買那款交通Pass比較適合?点安排行程會順暢D呢?

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

子爵府

如果係名古屋市中心自駕、難吾難泊車?其實去電視塔、大須地下街、JR磁浮等鐵路近吾近?我得4日行程第二日上高山諗緊自駕兩天定四天好

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Winwinbabe 發表於 14-8-27 12:28 回

原帖由 jcctiu 於 14-10-18 發表

伯爵府

vane 發表於 14-10-21 06:37
請教各位高手幫忙,我會出年3月尾至4月頭,一個女人仔帶13歲仔仔去名古屋7天,未知点安排好:會想去JR火車 ...

我估你會是名古屋入名古屋走,頭尾兩天主要用來SHOPPING,即是有五日時間玩.如果你會考慮仔仔的喜好去選擇景點,我會有以下的建議:

DAY 2 : 長島溫泉樂園
DAY 3 : 鈴鹿賽車場
DAY 4 : JR火車博物館 + 名古屋科學館
DAY 5 : 東山動植物園 + 名古屋港水族館
DAY 6 : 明治村 + 犬山城堡 (中二西史會教明治維新)

SHOPPING : 榮, 名古屋駅, 大須觀音步行街

白川鄉離名古屋比較遠,即日來回會好辛苦,而且去得通常會去埋高山和金沢,至少要用兩至三日,不如留待下次唔帶亞仔再去.這是我經驗之談,我個仔14歲,他對有得玩的地方都好有興趣,但要他連續幾日只睇景他會悶死.

伯爵府

vane 發表於 14-10-21 06:37
請教各位高手幫忙,我會出年3月尾至4月頭,一個女人仔帶13歲仔仔去名古屋7天,未知点安排好:會想去JR火車 ...

如果去我建議的景點,其實都不需要買特別的PASS:

DAY 2 : 長島溫泉樂園 (在名古屋駅搭巴士,想平記住要買來回票 1900YEN)

DAY 3 : 鈴鹿賽車場 (近鐵去白子站,再轉巴士 (820YEN + 400YEN) x 2)

DAY 4 : JR火車博物館 + 名古屋科學館 (在名古屋駅搭JR火車去金城ふ頭駅 350YEN x 2,科學館大約在市中心的伏見站,名古屋駅行過去都不是太遠,搭地鐵就一個站200YEN)

DAY 5 : 東山動植物園 + 名古屋港水族館(一定要買地鐵一日證,兩個景點都要搭多個站地鐵 740YEN,但六,日和每月8 号只需600YEN)

DAY 6 : 明治村 + 犬山城堡(我去的時候,適逄明治村開幕50週年,所以我是買PACKAGE去,包名鐵火車一日任搭,來回明治村巴士費,入場費和村內巴士任搭 3100YEN)

伯爵府

j.wong 發表於 14-10-22 06:50
如果係名古屋市中心自駕、難吾難泊車?其實去電視塔、大須地下街、JR磁浮等鐵路近吾近?我得4日行程第二日上 ...

電視塔、大須步行街在市中心,唔搭車行路都勉強去到.JR鐵路博物館要搭10個站火車,約25分鐘.

侯爵府

環保接龍勳章

多謝jcctiu介绍的行程,但我短期不再去名古屋,而且呢幾日有同仔研究行程和睇人地既Blog,傾過得出结果:仔話吾去水族館/動物園...因為呢幾年去過好幾個(已經不感興趣),面包超人館又話吾去,佢反肯去鄉村(睇日劇D景話吾錯),所以我地選去高山和白川鄉+2日仔喜歡的車。

Day1:約6点到名古屋入住酒店(行地下街)
Day2-Day4~去高山/白川鄉(住2晚未定住邊和行程)
Day4:中午回到名古屋(下年未計劃行程)
Day5:鈴鹿
Day6:JR火車博物館
Day7:上午有半天(未計劃行程)約1点後出發去機塲回港。

餘下要安排去高山和白川鄉的2日行程。

侯爵府

環保接龍勳章

但阿仔問:見話有南極破冰船看(木村拍的日劇看過)但又吾想去水族館,可以只参觀船嗎?

伯爵府

vane 發表於 14-10-24 06:34
多謝jcctiu介绍的行程,但我短期不再去名古屋,而且呢幾日有同仔研究行程和睇人地既Blog,傾過得出结果:仔 ...
面包超人館只是長島溫泉的一個好小的部份,長島溫泉最好玩的是那個機動遊戲樂園,青少年可以玩成日.而且長島有個好大的OUTLET,你亞仔去玩過山車,你就去SHOPPING,我覺得長島其實最適合你和仔仔去.JR火車博物館玩兩三個鐘一定玩完,可以安排DAY 4下午去,DAY 6一於去長島玩啦!

買昇龍巴士三日證6000YEN DAY2-4用,應比買散巴士票慳到小小錢.另外可以考慮DAY2-3住高山,住宿比較易找.

伯爵府

vane 發表於 14-10-24 06:53
但阿仔問:見話有南極破冰船看(木村拍的日劇看過)但又吾想去水族館,可以只参觀船嗎?

...
可以,入場好似是300YEN,去埋展望台和海事博物館就好似是720YEN.

侯爵府

環保接龍勳章

更改左小許次序,這樣可以嗎?
Day1:約6点到名古屋入住酒店(行地下街)
Day2:~鈴鹿賽車場
Day3:~去高山
Day4:~白川鄉
Day5:~中午回到名古屋(下午JR火車博物館)
Day6:~長島遊樂場
Day7:~早上去睇南極船或市内觀光(約1点後出發去機塲回港)

jcctiu    發表於 14-10-25 07:40

首頁
23456...11

尾頁

跳至