親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Freesia_cat 的帖子

明白了, 唔該你. 另外想請教12月新山會否時常下雨? 如果碰到下雨的話,legoland 兩個theme park 都會close 嗎?

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:回覆 Freesia_cat 的帖子明白了, 唔該你.

原帖由 排骨媽媽 於 14-08-22 發表

明白了, 唔該你. 另外想請教12月新山會否時常下雨? 如果碰到下雨的話,legoland ...
我唔清楚新山12月是否易下雨,但星馬兩地的天氣倒是很變幻莫測,隨時會下雨,最好常備雨具。

我地第一日去Legoland上午其實落傾盤大雨加行雷,Legoland theme park是照開的。只是有些小朋友可穿雨衣玩(如driving school, boating school),有些不可穿(如小童跳樓機)。裡面室內的玩意很少,大部份室外,自己衡量是否繼續玩(我只俾小朋友玩室內或可穿雨衣那些)。

至於waterpark,我見到落雨時仍然有運作,應該有人玩,但唔肯定。但如果係行雷閃電,為自己性命著想,佢開都唔好落水,普通雨落水就ok。

排骨媽媽  唔該.  發表於 14-8-24 00:40

大宅

回覆:去USS, S.E.A, WATERPARK,legoland時間點分配?

終於出發喇,等緊起飛,仲未唱錢,去到先唱或㩒機

別墅

回覆 pillowcarol 的帖子

我兩大一細,仔5歲。4日3夜,下午機到, 零晨機返。想去Sentosa, USS, Legoland, Zoo。想住Legoland Hotel, 行程應怎樣好?請給意見。Thanks.

珍珠宮

引用:回覆 pillowcarol 的帖子我兩大一細,仔5歲

原帖由 xavierlui 於 14-08-28 發表

我兩大一細,仔5歲。4日3夜,下午機到, 零晨機返。想去Sentosa, USS, Legoland, Z ...
Legoland 預左玩2日1夜定3日2夜?
Book左未先。第1日下午幾點到?

珍珠宮

回覆:xavierlui 的帖子

簡單講,Legoland加Waterpark其實可玩到2日1夜,但都要睇你個仔有幾高,可唔可以玩哂所有遊戲。Singapore zoo其實玩到1日,裡面有個小型waterpark,小朋友超喜歡,不過會濕身。USS睇你有幾喜歡同多唔多人,同埋又係睇小朋友幾高玩到幾多嘢,因為其實好細,但如果多人都可以排好耐,可玩半日至1日。有無諗過晚上玩luge and skyliner? 普遍細路都超喜歡。呢個可在Sentosa時等USS休館後去玩。

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

xavierlui 發表於 14-8-28 05:22

我兩大一細,仔5歲。4日3夜,下午機到, 零晨機返。想去Sentosa, USS, Legoland, Z ...
zoo 隔離有 river safari, 有時間可以入埋去.
http://riversafari.com.sg/ch/

如果小朋友夠高 (1.06M), 可以玩 amazon river quest boat ride. 個 river cruise 就唔使坐啦...

珍珠宮

引用:Quote:xavierlui 發表於 14-8-28 05:22 回

原帖由 chan803 於 14-08-28 發表
zoo 隔離有 river safari, 有時間可以入埋去.
http://riversafari.com.sg/ch/
Boat ride我去時維修無開,如果無開呢個,其實River Safari唔太好玩,主打Singapore zoo已足夠。

大宅

引用:簡單講,Legoland加Waterpark其實可玩到2日

原帖由 Freesia_cat 於 14-08-28 發表
簡單講,Legoland加Waterpark其實可玩到2日1夜,但都要睇你個仔有幾高,可唔可以玩哂所有遊戲。Singapore z ...
小朋友3歲多,只得95cm,legoland可玩到多少?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Freesia_cat 於 14-08-28 發

原帖由 kuma_mama 於 14-08-28 發表
小朋友3歲多,只得95cm,legoland可玩到多少?
95cm,就緊睇返地圖數,大概7樣左右可以玩。

大宅

引用:Quote:原帖由+kuma_mama+於+14-08-28+發表

原帖由 Freesia_cat 於 14-08-28 發表
95cm,就緊睇返地圖數,大概7樣左右可以玩。
thx

別墅

回覆:Freesia_cat 的帖子

我未book酒店, 31/8(3:05pm到新加坡)-4/9(1:05am 機)。

別墅

回覆:xavierlui 的帖子

仔高過120cm,legoland and USS 有多少項遊戲啱玩?

男爵府

Hi,

想請教下, 我訂左8日機票, 有6日wholeday, 2歲半小朋友, 睇完post, 係咪較o岩玩legoland theme park & water park, hellokittyland, singapore zoo? 仲有冇其他呢?

如果時間唔趕, 慢慢玩, 新山玩3日, singapore3日係咪較理想?

thx

珍珠宮

引用:回覆 Freesia_cat 的帖子Hi,想請教下, 我訂

原帖由 smallrice11 於 14-08-29 發表

Hi,
請問你嘅小朋友有幾高?雖然Legoland對高度/年齡無查得咁嚴,但差得遠唔夠高等都係唔會俾玩。Legoland waterpark我估你嘅小朋友可以玩懶人河,小滑梯同人造浪池,但其他應該玩唔到。至於Hello Kitty Land,我地無時間去,所以答唔到。

Singapore zoo就應該適合你小朋友玩,記住帶埋泳衣去玩水呀!之前亦可參考吓餵動物時間等等。除此之外,新加坡你仲有無諗過去邊?

男爵府

我仔90多d, 咁我係咪唔好去legoland去呢?

其實去邊都冇所謂, 我有6日wholeday, 想唔好咁急, 又o岩佢玩就好了

thx

珍珠宮

引用:回覆 Freesia_cat 的帖子我仔90多d, 咁我係

原帖由 smallrice11 於 14-08-29 發表

我仔90多d, 咁我係咪唔好去legoland去呢?
9x cm,機動遊戲昨日數過,玩到7樣左右。不過入面仲有滑梯呢類可俾小朋友玩,亦有lego砌出嚟嘅\'名勝\',我大仔都睇到好開心。如果諗住hea玩,其實咁玩legoland theme park都可以一日。

至於waterpsrk,睇你小朋友喜歡玩水嗎,就算玩唔到大個仔玩意,都可以玩2小時左右。慢慢hea吓,咁又係大半日。

Singspore zoo可以玩到1日,river safari就無謂啦,好悶。Night safari就睇小朋友,因為太細個唔識黑夜中追蹤動物又係無謂。

另外可考慮入Sentosa,可考慮入SEA或Underwater world,睇吓海洋動物通常小朋友都會喜歡。不過上述兩個揀1個玩就可以,因為2者類似,hea玩都係半日左右。

仲有可以同小朋友玩luge and skyliner,無記錯佢嘅高度可在成日陪同下玩,你可再check check要求。呢個我大仔超喜歡玩,次次去都要玩,一玩要玩幾轉。如果以上咁SEA/underwater world加luge and skyliner,hea玩又可以係1日。

你嘅小朋友得9x cm,我唔建議你地入USS及Adventure Cove,入去都係睇人玩多自己玩少,不如等佢大個d先。

另外可以考慮吓去Garden by the bay,ducktour,摩天輪呢類,我仔上次3歲時玩ducktour,佢都玩得好開心。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章

引用:買左package包呢3個景點門票,點分配時間好

原帖由 pillowcarol 於 14-08-21 發表
買左package包呢3個景點門票,點分配時間好?因會今星期六下午2點幾落機,會先去買門票,應該4點幾先返到酒 ...
adverture cove water park 6:00pm close wor,同埋water park 真係要玩一日架,好好玩架!

男爵府

唔該晒你!!!

你O既資料真係好詳細, 我會再plan 下d時間, 組織完再請你comment下可以嗎?

參考完你意見, 新山可以玩legoland, waterpark (小朋友好鍾意玩水), little big club或thomasland

singapore 就一定去ZOO, sentosa可以去s.e.a 或underwater world, 請問兩者有咩大分別, 我上官網睇, 2個都係aquarium類? 邊個多d野睇或o岩小朋友睇? 再睇時間玩luge and skyliner, Garden by the bay, ducktour....

我4大2小(2歲多)晚上7點多落機, 包車係咪最方便? 諗住第1日落新山, 可以住2-3晚新山(TRADERS/LEGOLAND), 跟住返singapore, 如果在sentosa玩, 係咪住番sentosa方便d? 新山新加坡各住3日定2+4 好d?

雖然我小朋友細, 睇落都幾多野o岩, 因為我諗住呢度都唔會黎一次, 所以就算有d唔o岩玩, 都唔大問題, 小朋友呢度睇下, o個度hea下好快一日.

再1次多謝你比咁多意見.

大宅

引用:Quote:原帖由 pillowcarol 於 14-08-21 發

原帖由 kristentam 於 14-08-29 發表
adverture cove water park 6:00pm close wor,同埋water park 真係要玩一日架,好好玩架!

...
由於時間唔夠,我最後都係冇玩adventure cove waterpark, 唯有留待下次啦

首頁

尾頁

跳至