自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:好多疑問,點解唔救仔女先,仲走出去救火

原帖由 恩庭寶貝 於 14-08-28 發表
好多疑問,點解唔救仔女先,仲走出去救火

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:有咩理由叫妻兒留係火場?

要當事人先知

侯爵府

引用:大家都唔在現場,好難想像實況。可能個廳已

原帖由 smiletigger 於 14-08-28 發表
大家都唔在現場,好難想像實況。
可能個廳已經燒得好勵害,男戶主無信心兩個大人可以安全走過火海抱走3個小 ...

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+smiletigger+於+14-08-28+發

原帖由 edea 於 14-08-28 發表
冇錯,冇人想犯咁大既錯,佢既代價係冇左老婆同仔,已經好痛,何必仲要指責佢。

...
我覺得可以客觀地討論火燭時處理同逃生方法,令大家有所警剔,而唔係去challenge同責怪受害人當時既決定同做法,人人都有機會做錯決定,尤其危急關頭,希望大家有d同理心!
至於有討論受害人親屬在訪問時是否傷心得宜,更是不知所謂!

pugpugyan  十分同意  發表於 14-8-28 12:50
小草  同意  發表於 14-8-28 11:13
mingjan  同意至極  發表於 14-8-28 10:44
Gigibear  非常同意. 你估而家拍戲咩.   發表於 14-8-28 10:22
柏架山莊  完全同意  發表於 14-8-28 09:13
lojo11    發表於 14-8-28 09:07
ru_663th  agree  發表於 14-8-28 09:02
mimokoala  Agree  發表於 14-8-28 08:37

洋房

RIP

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

希望b女無事.

王國長老

王國長老

我試過一次樓上層樓煲燶野,有煙攻到落黎我果層,原來一緊急時,會緊張都亂晒,平時知道要整濕毛巾掩口鼻逃生,我驚到唔記得晒,拎住手機抱bb就衝落樓,隔離屋好心既先生幫我抱bb, 我又交左俾人。 冇事冇幹時就覺得好理性,但有事時會心慌意亂唔知點算。

longyiu  咩都唔識,你都識抱個   發表於 14-8-28 11:08
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好多原因...
呢一家好慘了

男爵府

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:2013大貓 的帖子

其實我都有呢個疑問,識叫鄰居走先,但留老婆仔女喺屋內?!

kikako_hk     發表於 14-8-28 10:09
人生本是苦

子爵府

引用:我試過一次樓上層樓煲燶野,有煙攻到落黎我

原帖由 edea 於 14-08-28 發表
我試過一次樓上層樓煲燶野,有煙攻到落黎我果層,原來一緊急時,會緊張都亂晒,平時知道要整濕毛巾掩口鼻逃 ...
其實係架,好難做到臨危不亂,尤其是件事咁大燒到埋身。一個人一亂一急,就好容易做出一些唔理性嘅事,做錯決定。

好似我自己性格(係我弱點),我係一個反應同轉數唔快的人,一俾突如其來嘅壓力我或者緊急要我下決定或者好趕去做一件事,我就會慌就會亂,個腦直頭function唔到咁,遲鈍,諗唔到野

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

畀面勳章

珍珠宮

開心吸收勳章

引用:大家都唔在現場,好難想像實況。可能個廳已

原帖由 smiletigger 於 14-08-28 發表
大家都唔在現場,好難想像實況。
可能個廳已經燒得好勵害,男戶主無信心兩個大人可以安全走過火海抱走3個小 ...
有合理懷疑係正常,梗係叫屋企人走出屋外先

大宅

katejune 發表於 14-8-28 08:51
其實係架,好難做到臨危不亂,尤其是件事咁大燒到埋身。一個人一亂一急,就好容易做出一些唔理性嘅事,做錯 ...
好多人都話個男戶主唔應該咁做, 但當事件發生係自己身上, 危急情況下唔係人人都可以係千鈞一髮之間做到理性既決定,
我相信結果變成咁個男戶主已經好傷心好自責, 旁觀者又可必再去怪責? 只會令當時人更大壓力更傷心

柏架山莊  同意  發表於 14-8-28 09:11

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

當時男户主以為小火可以自行解決先叫屋佐人留在房,當時佢個腦裹應只想快快救熄火保住屋企,邊有咁冷靜頭腦可以分析應該安排家人走先,正常人一急都會亂晒啦,所以唔好話個男户主,佢已經好慘,佢一定好自責

男爵府

事係孔明有邊個唔識講? 講到幾英明神武都得啦!
個男事主因為自己錯誤決定, 已經冇左佢最心愛既人, 相信佢比死更難受, 路人甲乙仲要怪責佢, 唔通想個男事主死埋先覺得應該?

柏架山莊  同意  發表於 14-8-28 09:11

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

相信男事主已經痛不欲生....

柏架山莊  X2  發表於 14-8-28 09:12

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁
23456...9

尾頁

跳至