自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:現今小孩一定要讀名校?

男爵府

回覆:good_pig 的帖子

你唔要出名大有人在

伯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章

引用:第日個仔似你其實有咩問題??有仔有女有老

原帖由 myaisha0435 於 14-09-06 發表
第日個仔似你其實有咩問題??

有仔有女有老公,仲有工返父母健全

珍珠宮

好媽媽勳章

香港的家長好多係口不對心, 口說名校不重要, 但年年d名牌小學都二三千人報名(有些更不止這數), 去到面試時鬼死咁緊張。

複式洋房

回覆 Carmen1603 的帖子

好孩子不只是由學校教出來的,家庭對孩子的影響才是最大的。

計劃生孩子,先衡量自己是不是能夠比個好家庭孩子成長。

社會環境一向都複雜奇怪,你所說的情況只係其中一少部份,還有其他好的一面你應多去發掘了解。

公爵府

zitzai 發表於 14-9-6 08:59
我自己讀名校,亦教過名女校,不能同意更多!

係唔會有人補底,幫唔到學校威,攞 A 攞奬就會被編埋一班自身 ...
2位親戚的孩子都是讀名校.今年一起考DSE.....一位19分.另一位就17分.(佢地都有長期返補習社) 私立大學都入不到WA....宜家佢屋企唯有賣樓,加按送去外國LO!名校?

曾開心  我個女讀最普通嘅中中,O補習DSE   發表於 14-9-6 10:07

男爵府

香港依家個教育架構同以前唔同la, 以前用成績分中學,成績好入名校。依家好多名校直資,你有$先有機攞入場卷,入到其實未必等於小朋友比人優秀。我细個都讀所謂名校,師資都係一半半好ga je。最緊要父母識教。

伯爵府

BK Milk勳章

咁都要考到先得。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:認識一位系B1教書的中學教師.佢話:所謂的名

原帖由 美之選468 於 14-09-06 發表
認識一位系B1教書的中學教師.佢話:所謂的名校? 其實只系頭一陣(學生成績)見得下人JA....其余果D呀.....:aya ...
我好信,起碼以前係咁。
話說我當年讀中學,我媽咪有兩個fd既小朋友同我同屆會考,一個讀港島名男校,另一個讀九龍塘神級女校,我就讀村校。佢地成日講要點點點讀書,教我媽咪,但我媽咪一向唔理我讀書既嘢,無認真理佢地。

放榜嗰日,我都算考得ok, 原校升上去,佢地好\"關心\"我考成點,結果原來佢地兩個既分夾埋同我同分,即刻收晒聲。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:如果一定要名校,香港8成以上既小朋友無書

原帖由 sfuhsg 於 14-09-06 發表
如果一定要名校,香港8成以上既小朋友無書讀了

simple is the best~

男爵府

畀面勳章

我6299都成日吹我比囡囡學多啲野谷佢上名校,由n班面試就已經幫我報左好多名校,今年由n上k1時又再叫我幫囡囡再報名校,真係好鬼煩 我覺得順其自然就可以啦,過度迫小朋友學習會有反效果

大宅

我深信運氣!

禁止訪問

珊瑚宮

麻煩貓 發表於 14-9-6 07:08
系 Lu,每間學校都有個名架!
其實最終大家都係考埋同一間 ......................... 心儀小學/ 中學 之嘛

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

sfuhsg 發表於 14-9-6 00:46
如果一定要名校,香港8成以上既小朋友無書讀了
唔洗驚,第日會出現一批"假名校",就如同今日的"假豪宅"一樣,總有一間係附近。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我和C6覺得間學校好咪得囉!

子爵府

名乜鬼呀, 最緊要岩個小朋友, 就算俾你好彩入到小朋友資質跟唔上咪一樣徒勞無工, 分分鐘仲要頻撲轉校添呀

水晶宮

名校學額有限~你知道嗎? 同意嗎?
全港學生,絕無可能全都入到名校~你知道嗎? 同意嗎?
大部份既學生,都係入普通學校~你知道嗎? 同意嗎?
我當你身邊全部朋友既仔女都入到名校、叻到曉飛,都只係全個香港既少數,
咁你做番大部份人會做既事,咪得囉.

如果人地講既說話,你唔分析,就去驚定先,或者人云亦云,亂咁來,
可能你真係唔適合生孩子.

LedTV    發表於 14-9-6 17:06

複式洋房

回覆 Carmen1603 的帖子

呢代讀書系好貴 就算不是讀名校

大宅

可能好多人恨入名校, 但我從仔女一出世開始就無咁既想法, 仲要唔好入名校, 但最好大左入英中, BAND 1 學校但唔使名校.

我自幼在屋邨長大, 中學都係普通學校, 當年間間都英中, 而家得BAND 1才有英中, 所以只有希望佢入BAND 1英中. 而家既我過得好快樂,係要返工係要捱架啦,但生活無咩壓力咪算. 我仔女無考過任何的直資, 私校, 只係派位時叩返第一志願. 我只希望仔女簡簡單單咁過...

首頁

尾頁

跳至