時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

yyy8182 發表於 14-9-17 08:04
流動教室咪就係洗腦課程

10 pm ~ 12 :00 am 電影及討論

咁夜 ? 想大家情緒高漲,鬥志激昂 ?

然後 ........ 想 64重演 ?

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:家長的惡夢開始了!

學民思朝自己內部亂搞咩嘢我無權干涉
甚至係自己學校(拉客)都係你學校嘅內部事務
之但係系人哋學校度派傳單,搞人哋嘅子女就認真過份

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

學民何止斷章取義咁簡單!

我兒學校罷課名單榜上有名,但原來實情是,學校有一高中學生本著去見識一下了解一下的心態參加了學民最近那一次聚會。但他本身並沒立場,亦沒有打算罷課或成立什麼校內政改關注組。

聚會完結時,學民要求同學們留下些簡單資料。同學照做。不料幾天後就見到學民出了這個名單。

這同學覺得不妥,因為他從沒承諾什麼罷課,便要求學民把自己學校的名字刪除,以正視聽。

結果當然是大家估到的: 學民睬你都傻,仍然說有88間學校響應。水份多少,大家自己想。

這同學雖然後悔,覺得付累了學校,但全校卻學到了,政治就是這麼骯髒。

伯爵府

反動組織宜早撲滅!

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

我打咗返學校問,老師例牌話唔會支持,但若有同學罷課,佢地會作出安排,但一定需要家長信,咁我話即係我要請假同佢去旅行,只要有家長信就得啦!跟住佢話去玩請假就唔好,我即刻話同呢個有咩分別,佢即刻窒咗。。。但佢地學校有學生開咗個fb罷課群組,今日仲出埋時間表,呢個老師都有份參與,我一早都預咗佢係會支持,但阿仔睇完啲內容我就放心,因為佢第一句就話。。,痴痴地,咪仲悶過上堂因為全日既節目係公民教育分享,談甘地,經濟角度看民主與經濟。。。等等

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我打咗返學校問,老師例牌話唔會支持,但若有

原帖由 Lovely媽咪 於 14-09-19 發表
我打咗返學校問,老師例牌話唔會支持,但若有同學罷課,佢地會作出安排,但一定需要家長信,咁我話即係我要請假 ...
如果老師參加是否=曠工,學校應出warning letter? 如果一班得一兩個罷課,老師又罷工,咁其餘學生做咩?
還是因為老師要罷工,所以要帶埋果班本來唔想罷課的學生變相罷課?
個老師好無責任心!

你仔都好叻,無受同學影響

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

呢間學校啲老師一直都比較有政治立場,所以我一開始已經同個老師講,我只係想個仔好好讀書,麻煩啲老師盡量對政治既嘢保持中立,政治既嘢每個人立場都唔同,唔駛依家係咁同佢地洗腦,講真我最憺心罷課個日啲老師表面係課室上堂,但實際又係唔教書,一樣都係同佢地講埋咩爭取民主呀!要普選呀呢啲,即係曲線去支持其他罷緊課既學生,因為大家係同一個校園,點分邊個罷邊個唔罷

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

引用:呢間學校啲老師一直都比較有政治立場,所以

原帖由 Lovely媽咪 於 14-09-20 發表
呢間學校啲老師一直都比較有政治立場,所以我一開始已經同個老師講,我只係想個仔好好讀書,麻煩啲老師盡量對 ...
家教會無俾壓力校長咩?

版主

講開家教會,呢間學校既家教會仲不知所謂,冇任何聯絡方法搵到佢地,剩係識每年一開學就出通告收錢,之後就咩都冇

伯爵府

Lovely媽咪 發表於 14-9-20 10:34
講開家教會,呢間學校既家教會仲不知所謂,冇任何聯絡方法搵到佢地,剩係識每年一開學就出通告收錢,之後就咩都 ...
好唔好,係靠班家長義工……

男爵府

過去幾十年我以為什麼文X, 紅X冰等係歷史, 放入博物館. 原來發夢. 中國人政治始終無法走入真正法治. 97年雖沿用港英時的法律, 但執行時用左人治. 豈會不亂.

首頁

尾頁

跳至