自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

jenjenair 發表於 14-9-18 11:29
我睇到中銀嗰隻係每個月手續費$50 ,咁算係平定貴? Thanks
好耐之前一周刋做過比較,話佢最低,所以我揀咗佢,但之後我再無格過價。

子爵府

回覆:每月有$5500 剩餘,可以點投資

富邦好少分行……新界區邊樹有

禁止訪問

大宅

fong2005 發表於 14-9-18 11:47
N年後先可收番少少,我以前有買赤霞珠,供八年,十年收本,把鬼,好彩仲有二年就可收本金,仲巳供滿,但盈 ...
雖然買入價係平均咗,但都要做返紀錄先知最 update 個平均價係幾多,咁到你賣嗰時都知賺定蝕。
我做中銀月供,每個月買入價、買入股數、手續費同派息等我都紀錄好晒,咁先知邊隻賺、邊隻蝕!所以股市升跌係關事架。恒生試過 $160 一股,嗰時我見咁高我嗰排係停咗無供,而家計返我買入平均價都係約 $100。

雖然做月供股票,但道理都係一樣,想低價買入高價賣出賺取溢價,要留意住個市價先知自己買得貴定買得平架。

伯爵府

引用:我表妹問我佢轉左新工,每月有$5500 可以用

原帖由 jenjenair 於 14-09-17 發表
我表妹問我佢轉左新工,每月有$5500 可以用黎投資,我對投資嘅野一竅不通,所以想問下各位JM 有無咩提議。 ...
做人仔定期,息高

別墅

我覺得投資都係要自己學習同研究左先最放心,如果投資錯左啲血汗錢就會蒸發超心痛。

我之前都係新手,而家上緊一個新開既股票堂,佢哋教嗰套方法好似真係幾work而且都幾穩陣。好興趣可以send佢哋啲資料比你

首頁

尾頁

跳至