自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

ipipipip 發表於 14-10-3 14:46
當然要視乎篩選基制是否合理,亦即篩選能否確保候選人的多元化及認受性。這次人大所提的方案就是因為認受性 ...

真心講句, 97之後都是1X年, 真是想明日就可做到理想烏托邦咩....有都唔好信啦, 阿爺好明顯是唔介意搞, 只是要時間同埋信心, 但搞唔搞得好似大家個理想, 就要睇下香港人俾到咩信心阿爺, 俾著自己都會禁啦.......都唔明班學生有咩唔明, 不過, E+ 就好難講....搞D 禁野出來....到時又話人無信用啦...救命...

果班有錢人...就是至少可以同阿爺交流到...只要大家互利互惠, 佢地就唔會破壞HK, 來傷己不利人....咪行佢地先...

Stay Hungry , stay foolish !!

子爵府

發達海洋王,係咪犯了煽動罪?條片睇得好清楚

伯爵府

引用:Quote:peppapigpig 發表於 14-10-3 13:52

原帖由 hinhin_ma 於 14-10-03 發表
2者選其一, 我會先搞掂班...."理論上" 是自己手選出來GE...PK政棍..., 講真,我根本是一直討厭佢 ...
外國經驗都係咁。總有班攪屎棍係掃極都掃唔走的。d人好識玩政治。

大宅

引用:Quote:peppapigpig 發表於 14-10-3 13:52

2者選其一, 我會先搞掂班...."理論上" 是自己手選出來GE...PK政棍..., 講真,我根本是一直討厭佢 ...
我唔要袋住先,sorry!

珍珠宮

Babybaby120 發表於 14-10-3 14:59
未必好, 但好過連換都無得換呀,起碼有次可能都會選到個做得野嘅, 而唔係只為左向阿爺交功課嘅人丫

...

[size=14.3999996185303px]對於我個題目GE 問題.....有無咩提議,方案---罷免班PK ... 請分享一下....

珍珠宮

peppapigpig 發表於 14-10-3 15:03
我唔要袋住先,sorry!

只是我個人意見來....

珍珠宮

ungoobee 發表於 14-10-3 15:01
外國經驗都係咁。總有班攪屎棍係掃極都掃唔走的。d人好識玩政治。

但睇來..HK 個比例太多....

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 chowqv 於 14-10-03 發表下,

原帖由 Babybaby120 於 14-10-03 發表
唔通叫佔中呀? 學生運動唔叫學運叫咩?
係學生罷課引發既示威。

不知所謂的乙陸!!!

伯爵府

引用:我哋知道要選個識得推行對香港整體同長遠有

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-10-03 發表

我哋知道要選個識得推行對香港整體同長遠有利益政策嘅人 ...
冇錯,香港人大多攻利,否則我睇唔到李卓人呢d垃圾點解可以選到!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 DoReMi媽媽 於 14-10-03 發表

未必好, 但好過連換都無得換呀,起碼有次可能都會選到個做得野嘅, 而唔係只為左向阿爺交功課嘅人丫

...
我淨係換極都換唔走李卓人,我已經好嬲

hinhin_ma  我成張LIST來...  發表於 14-10-3 15:36

珍珠宮

回覆:真心想知...直選議員..我地可以問責,罷免嗎

你呢個問題問得好好,我都好想知,如果佢地係選民選出來的,是否應該都由我們選民問責返佢地呢?

hinhin_ma  先追番之前POST睇睇..  發表於 14-10-3 15:35

侯爵府

引用:Quote:ipipipip 發表於 14-10-3 14:46 當然

真心講句, 97之後都是1X年, 真是想明日就可做到理想烏托邦咩....有都唔好信啦, 阿爺好明顯是唔介意搞, 只 ...
所以無論搞與不搞,香港都係輸家,而win的就係中方同有錢佬

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

回覆:真心想知...直選議員..我地可以問責,罷免嗎

唔理佢係咪政棍,同點樣選出嚟。我最唔明係我返工請假都要扣糧,學生都唔可以無事缺席,點解班議員成日唔返去開會都有糧出!如果佢地日日返齊工就起碼唔洗俾日按鐘仔後要流會。

男爵府

引用:我哋知道要選個識得推行對香港整體同長遠有

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-10-03 發表

我哋知道要選個識得推行對香港整體同長遠有利益政策嘅人 ...
好同意!!!!香港選民對普選認識唔深,部份人只顧自己利益,有大部分人更加對政治冷感,有部份又過份受傳媒影響,咁樣好難會選到一個好既特首。再加上,我覺得現時既議員好多都只係為自己,而唔係為大眾,根本未有一班好既政治人物出現,所以普選都好難解決香港問題。

子爵府

可以罷免, 我諗有邊個可以留低?? 全部咪又係政棍....

珍珠宮

ipipipip 發表於 14-10-3 15:15
所以無論搞與不搞,香港都係輸家,而win的就係中方同有錢佬

我覺得好難話是輸贏, 各有所需, ...最緊要HK要咩先?? 市民要咩先? 自己要咩先?? 邊個可以配合到大家需要,為大家著想先? ... 唔是一句要自由...好虛無縹緲, 各人對自由,民主期望有唔同, 掌權者又唔易去理解/滿足每一個人GE 要求...民生就唔同....E個亦是政府要同商家互相平衡...當年英政府都唔是對HK特別好, 只是能夠供應到市民所需, 佢地都是只有俾夠無俾多, 包括投票....

珍珠宮

irene_e 發表於 14-10-3 15:18
唔理佢係咪政棍,同點樣選出嚟。我最唔明係我返工請假都要扣糧,學生都唔可以無事缺席,點解班議員成日唔返 ...

佢地就可講公平... 但對我地GE公平呢? 只有佢講, 同D學生GE口吻一樣...

侯爵府

引用:Quote:Babybaby120 發表於 14-10-3 14:59

對於我個題目GE 問題.....有無咩提議,方案---罷免班PK ... 請分享一下....
pk 有時是有作用,不要太完美。一班pk 的消失只是代表另一班pk 的進來。

洋房

如果不滿既話,就下次選舉唔好投佢地lor,
由得大家話不滿就要罷免既話,制度存在就等於不存在,到時香港只會更亂...

而家想要真普選既原因都係因為可以用連任既票數同可能性去保證特首會照顧香港人既利益,而唔係只聽阿爺話事,如果候選人得果幾個,只要特首得到阿爺賞識,香港人票數對連任既威脅就會少好多,因為可以只比一D大家都唔中意,唔認識既人入閘..

子爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 chowqv 於 14-10-03 發表下,

唔通叫佔中呀? 學生運動唔叫學運叫咩?
咁叫雨傘運動, ok?

首頁

尾頁

跳至