自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:回覆 我愛Corina 的帖子其實二年後都打算搬

原帖由 cky34979 於 14-10-06 發表
回覆 我愛Corina 的帖子

其實二年後都打算搬。但搬反6299住既附近,佢地都一樣會幫手架
咁其實全部野你都ok,如果你想生就go ahead

我原本都係一仔一女,一家4口過得好好(一年可去3,4次旅行,買唔過份既野唔洗計算,小朋友返左學我可以gym,shopping,訓覺),唔打算再生,只想好好計劃下條路可以點行再好d..但今年個天賜所個大禮比我,以後無咁爽啦

lailaiha  你...bb??  發表於 14-10-6 10:06

別墅

引用:剛生完bb數天,決定收肚,現有一仔一女+同6

原帖由 cky34979 於 14-10-05 發表
剛生完bb數天,決定收肚,現有一仔一女 同6299住

我一向都好尊重6299 99由吾想我生第三个,直到我就生 開 ...
有能力就生

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:苦惱 生吾生第三个?

生唔係問題,教先係問題,唔怕勞氣未生囉。

一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 3Qlove 的帖子

系牙 我自己真系想 我吾鐘意請工人,鐘意自己人湊,我系呢方面覺得自己好幸運

男爵府

冇意見

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

無錯 如果生三个 可以投資既錢都少d自然用多左錢 賺少左錢
現在一年都可以買2~3件貴野 不過無去旅行
生2个同3个真系好吾同

男爵府

我有三个囝,平時他們玩得很開心又热閙,但若有時冇工人會好辛苦,家務多又要教功課温書!
如果你有些錢又有爱心和青春就生多一兩個仔女也不怕!
襯早生

[url][/url]

男爵府

好媽媽勳章

老實講老人家係鐘意兒孫滿堂,我原本都已經有一仔一女,6299講話唔好再生,兩個就夠,到我意外有左第三胎,佢地就話其實小朋友生多幾個都唔怕,仲叫我生夠4-5個....
最緊要係你同你老公有共識,但其實湊3個真係辛苦,我自己就5年抱3,大囡先就黎5歲,到時生多個既話有冇人可以幫到手?

男爵府

有能力想生咪生囉,但要睇自己意願,唔係為左討好別人而生

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:回覆 我愛Corina 的帖子無錯 如果生三个 可

原帖由 cky34979 於 14-10-06 發表

無錯 如果生三个 可以投資既錢都少d自然用多左錢 賺少左錢
你咁後生,不如睇定d先,30歲前先生都未遲,因為可能有意外呢

瑪瑙宮

引用:老實講老人家係鐘意兒孫滿堂,我原本都已經

原帖由 applewingyi411 於 14-10-06 發表
老實講老人家係鐘意兒孫滿堂,我原本都已經有一仔一女,6299講話唔好再生,兩個就夠,到我意外有左第三胎, ...
我奶奶聽到我有第3個無咩開心佢覺得教養小朋友好辛苦,現代小朋友唔打得唔鬧得,少少野又驚佢自殺,又驚佢群d衰人吸毒,犯法等
佢叫佢兩個女生一個夠

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

只要有能力供養及教導,生多幾個都冇問題。
況且仔女係天賜,唔係你想要就有,放下壓力吧!隨綠!

主 賜 平 安

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:Quote:原帖由 applewingyi411 於 14-10-06

原帖由 我愛Corina 於 14-10-06 發表
我奶奶聽到我有第3個無咩開心佢覺得教養小朋友好辛苦,現代小朋友唔打得唔鬧得,少少野又驚佢自殺, ...
呢個又唔係理由。
要壞要吸毒,唔識教生一個都會啦!

主 賜 平 安

侯爵府

親子王國15週年勳章

講到尾想要2個男孫?

我c6 五個家姐,潮州家庭拉仔,我仔17個月大,奶奶都開到口"生多個細佬啦"

比我c6開聲話"要妹妹!"(佢恨女)

我打圓場"好啦下次黎對龍鳳,一人一個唔洗掙"

伯爵府

cky34979 發表於 14-10-5 19:39
剛生完bb數天,決定收肚,現有一仔一女 同6299住

我一向都好尊重6299 99由吾想我生第三个,直到我就生 開 ...
搞唔明, 尊重老人家係一回事, 但點解會用自己個肚去尊重, 相反, 如果係你自己想生就生, 就唔好咁為大講到生仔係為左尊重老人家意願.
生唔生自己都決定唔到就唔好生了. 想清楚生兒育女係自己既事定係人地既事.

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 14-10-06 發表

原帖由 ecling 於 14-10-06 發表
呢個又唔係理由。
要壞要吸毒,唔識教生一個都會啦!
佢係覺得而家d小朋友難教,外圍引誘較大,佢角度1個同3個都係難,所以無話要兒孫滿堂會好開心

問心,而家教養小朋友一d都唔易,你教佢唔一定聽架!

禁止訪問

瑪瑙宮

引用:講到尾想要2個男孫?我c6 五個家姐,潮州家

原帖由 焦糖媽 於 14-10-06 發表
講到尾想要2個男孫?

我c6 五個家姐,潮州家庭拉仔,我仔17個月大,奶奶都開到口"生多個細佬啦"
我個女都識得話我地無得揀架,係god揀boy定girl

子爵府

養唔養得起,邊個照顧,有無心力等,當然要考慮;
但家庭計劃,最好都係同老公傾,99,甚至阿太的意見,其實可以不理。

仲有,已有兩個小朋友,再添一個,都要諗下佢地的接受能力,
或者對佢地的影響。

我有親人,兩個兩年幾抱兩,
個大的一直接受唔到個細,而個細的,又唔會服個大,
總之搞到家無寧日,
最慘係小朋友唔識表達,屈屈埋埋,
有些情緒問題和行為出現左,要搵專業人員處理和跟進。

水晶宮

BB係自己嘅,自己鍾意小朋友,錢冇問題,養冇問題,教冇問,咪生lor。別人講一句好易,但責任係自己架bor!

首頁

尾頁

跳至