自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:有冇jm結婚係要回金?

我褔建人,冇聽過。

男爵府

我不是媽 發表於 14-11-10 08:57
奶奶話要回金,當場除番年金器回返比佢,費事麻煩。

咁不如吾好戴上手,影幅相算 你比我我又比返你有乜意思

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 heygugu 於 14-11-10 發表有

原帖由 咖央 於 14-11-10 發表
未聽過,似騙案多啲
你講得好好笑,笑到肚痛緊

公爵府

引用:Quote:原帖由 emimi 於 14-11-10 發表有,

原帖由 小貓1124 於 14-11-10 發表
哈?我屋企係晉江人,從來無聽過,不過我阿爸阿媽來港已超過50年,可能無理依啲回金習俗掛~

...
可能你父母都廣東化左,我99都三十年啦,但依然非常福建,叔仔結婚當晚好似福建同鄉會聚餐咁~仲有,聽講晉江人結婚女人要買床ga,結婚男家出一千,女家就要出二千

翡翠宮

回覆:heygugu 的帖子

真係未聽過要回金咁奇怪wor

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

RSG媽媽 發表於 14-11-10 08:54
同佢講唔要金 叫佢咩都唔使比 自己買比自己好過
我都寧願唔要金, 廢事回禮咁煩~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+14-11-10+發表哈

原帖由 emimi 於 14-11-10 發表
可能你父母都廣東化左,我99都三十年啦,但依然非常福建,叔仔結婚當晚好似福建同鄉會聚餐咁~仲有,聽講晉 ...
冇喎,我結婚果日親戚都係得3圍到,其他10圍係阿爸阿媽舊同事
不過我父母係廣東化,好少講福建話,我哋3兄弟姐妹都唔識講福建話

大宅

未聽過, 又要面又要斤斤計較, 回黎回去咁煩不如唔好送, 敬杯茶影幅相咪算數

大宅

褔建晉江泉州個邊系有呢個習俗。

我媽咪都有講過,但媽咪系話通常長輩會俾龍鳳呈鉅新娘,
甘新娘就回返介指仔俾人, 但好似新娘會準備埋利是同介指仔俾細佬妹, 堂兄弟姐妹, 男女家都會俾架~

個邊d人興送幾十條金條架, 男家送廿條金條過大禮, 女家回返四十條架~
所以個幾隻介指系散紙黎架~

媽咪有講過系香港好多人都唔會理解呢d習俗, 佢會習俗做, 買多d金俾新抱, 但佢唔會要求人地回返架~ 佢都話唔應該跟晒鄉下甘做, 大家習俗唔同~ 所有如果媽咪要求新抱回金, 佢會買埋d金俾新抱, 當系新抱買既, 送俾d親戚~

其實中國好多習俗都唔好, 同埋不能理解, 可能連當地人都覺得好煩。但我覺得 BK JM們下下都話騙局, 99呃$, 好似唔系甘好lor. 我唔排除可能有d 99會用盡招數呃新抱, 但大多數99都應該唔會甘做lor~ 有冇被騙, 樓主問C6應該會清楚d~

男爵府

一日未到結婚果日, 點知邊個會送金, 到結婚果日, 收左金之後再搵返果個親戚出黎回金? 唔明喎, 果時姑奶點回同回左幾多?

別墅

引用:Quote:原帖由 heygugu 於 14-11-10 發表諗

原帖由 麵包超人^o^ 於 14-11-10 發表
樓主意思唔係話結完婚將長輩俾嘅金器回返俾長輩,即係掌無收過咩?
係長輩比左你,你再回返準備好的金器比長輩……

別墅

引用:一日未到結婚果日, 點知邊個會送金, 到結婚

原帖由 WinryRockbell 於 14-11-10 發表
一日未到結婚果日, 點知邊個會送金, 到結婚果日, 收左金之後再搵返果個親戚出黎回金? 唔明喎, 果 ...
朋友話奶奶已經問左邊個會送金比佢,要準備定幾多,我朋友琴日買左,因為佢屋企環境一般,用禮金啲錢買……

知道之後真係有點嬲,男家明知女家麻麻地,仲……佢老公又非常唔識做個種……我朋友之後仲搬去男家度住

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

未聽過吖

男爵府

引用:Quote:原帖由 WinryRockbell 於 14-11-10

原帖由 heygugu 於 14-11-10 發表
朋友話奶奶已經問左邊個會送金比佢,要準備定幾多,我朋友琴日買左,因為佢屋企環境一般,用禮金啲錢買…… ...
就算問左幾多人送, 你都唔知人地送幾大舊金架, 一陣你回既仲大過人地送既咪蝕埋? 叫你朋友唔好咁傻, 買左既自己做埋嫁粧, 邊有可能回金, 派帖時夾封利是已經當回左禮, 話之佢係外星人, 未嫁已經搞d咁野, 嫁左仲得了? 要回就叫佢未來奶奶回, 正式黎講, 請飲係以父母名義發帖, 邊可能叫新抱回金? 男家做幾多禮金比女家?

公爵府

引用:一日未到結婚果日, 點知邊個會送金, 到結婚

原帖由 WinryRockbell 於 14-11-10 發表
一日未到結婚果日, 點知邊個會送金, 到結婚果日, 收左金之後再搵返果個親戚出黎回金? 唔明喎, 果 ...
我結婚時係針茶,長輩幫我帶金,我再回帶金手鏈,之前大約知咩人會黎飲茶,都知要預幾多

公爵府

引用:Quote:原帖由 heygugu 於 14-11-10 發表朋

就算問左幾多人送, 你都唔知人地送幾大舊金架, 一陣你回既仲大過人地送既咪蝕埋? 叫你朋友唔好咁傻, 買左 ...
福建人係超級中意充大頭鬼,送得金都唔會細ga la,如果送條手鏈仔俾新人,其他親戚會唱足佢一世,所以冇錢都要借錢送舊大

別墅

回覆:WinryRockbell 的帖子

咪就係,又唔知人地送咩,唔知幾多禮金,我知買回禮金大概10k左右,我真係登朋友肉痛,明明個啲錢買的金係會嫁妝來

子爵府

引用:咁奇?點回?即場叫師父斬開d金一半?不過

原帖由 魚仔餅 於 14-11-10 發表
咁奇?點回?即場叫師父斬開d金一半?
不過個99咁樣真係要萬事小心
磨定金粉到時有幾人除幾份

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

晴B媽 發表於 14-11-10 08:52
各處鄉村各處例。

我媽係要回返差不多同等的人情,我結婚當日,媽媽收到人情會即時入房拆開,e.g. 如果人 ...

我既情況同呢位jm差不多~但就法就改左統一回20蚊算~

聽老婆講佢d親戚結婚..主人家收人情後會去拆開睇幾多..再包回幾多..我就改良左..一律回20算..結婚咁忙仲邊得閒又要拆..又要認人...大佬..人情都係20-300不等..一律回仲快手..一手接..一手回..

但如果長輩送金器~都要回禮..一律200算~跟老婆鄉下例啦..我自己鄉下就無呢d..

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

福建女家送樓

首頁
23456...7

尾頁

跳至