烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆 lovely-panda 的帖子

係上海街買,仲有唔同size

伯爵府

引用:回覆 lovely-panda 的帖子係上海街買,仲有

原帖由 琳琪媽媽 於 15-07-14 發表

係上海街買,仲有唔同size
是de buyer?

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

Yes, de buyer

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆:不要有毒廚具 咩鍋最好用呀

大宅

引用:Quote:原帖由 Journey808LOVE 於 15-02-03

原帖由 Eanma 於 15-07-11 發表
有,32cm雙耳深炒鍋!中式啱用.

真心講,任何品牌之易㓗鑊也不要再用喇. 一定要用也要半年換一次全新鑊, ...
任何品牌之易㓗鑊也不要再用喇. → 贊同!! 易潔侄塗層其實都係膠料/石油副產品多,耐的高溫也未有滾油高!
另外,好多時所謂測試都係拎樣品去測,可特制樣品,至於大量生產係米跟足係難說。
除左鑊煲,我見電視節目好多用膠廚具(鑊鏟之類), 都係尼龍同硅膠,係幾靚嘅,但我自己堅持唔用,膠用得耐會融的,尼龍耐溫只有150℃左右,硅膠都係250℃左右。膠焗盆同不粘焗盆未用也不會用

p.s.以前係間做廚具生產的公司工作過,做落就更唔敢用膠制廚具! 木的廚具有光油塗層都少用!

大宅

引用:Quote:原帖由+Eanma+於+15-07-11+發表有,3

原帖由 Ahlite 於 15-07-16 發表
任何品牌之易㓗鑊也不要再用喇. → 贊同!! 易潔侄塗層其實都係膠料/石油副產品多,耐的高溫也未有滾油高!
...
我也深明道理,但有時很難避免的!

琺瑯鍋不用silicon鏟就要用木,有塗層之木鏟很多,但無塗層就少了!而且無塗層又會比較易發霉,往往要外國入口,又貴又要網購,很麻煩。

我買過一只不銹鋼鍋,用一次就有七色彩虹(即含錳)!跟本不敢用第二次, 也不便宜呀

國內生產之砂鍋,我也建議不要用,太多無良生產商了,混合了很多雜質! 買也要買日本產地的,電磁爐可用之砂鍋也不要買.... 那還可以買什麼?中國人之健康真的不值錢了嗎? 無奈ing

大宅

引用:Quote:原帖由 Ahlite 於 15-07-16 發表任何

原帖由 Eanma 於 15-07-16 發表
我也深明道理,但有時很難避免的!

琺瑯鍋不用silicon鏟就要用木,有塗層之木鏟很多,但無塗層就少了!而 ...
係好無奈!!

大宅

引用:Quote:原帖由+Eanma+於+15-07-16+發表我也

係好無奈!!
我最近買了一只20cm日本焗盤,唔係Telford, 佢話係 silicon resin coating, 鉄質有防銹處理塗層,日本制,我焗薯蓉田螺用,不粘呀!我煎蛋也用它,新買的,暫時👍🏻

大宅

引用:Quote:原帖由 Ahlite 於 15-07-16 發表係好

原帖由 Eanma 於 15-07-16 發表
我最近買了一只20cm日本焗盤,唔係Telford, 佢話係 silicon resin coating, 鉄質有防銹處理塗層,日本制, ...
最高可承受幾多度?

子爵府

減齡達人勳章

Eanma 發表於 15-7-11 16:49
有,32cm雙耳深炒鍋!中式啱用.

真心講,任何品牌之易㓗鑊也不要再用喇. 一定要用也要半年換一次全新鑊, ...
請問你覺得32cm 雙耳定單耳好用? 除煎炒外,系咪唔好用嚟蒸煮,想知點解?系咪驚生銹

禁止訪問

畀面勳章

回覆:khman 的帖子

大宅

引用:Quote:原帖由+Eanma+於+15-07-16+發表我最

最高可承受幾多度?
鉄質,傳熱快,250度。日本 Captain Stag 副線,香港我估City叔婆可能有得賣,我自已係日本買,好似 1500 yen 左右,暫時 OK 好用.

大宅

引用:Quote:Eanma+發表於+15-7-11+16:49+有,32c

原帖由 oilaioilai 於 15-07-16 發表
請問你覺得32cm 雙耳定單耳好用? 除煎炒外,系咪唔好用嚟蒸煮,想知點解?系咪驚生銹 ...
中式就雙耳,會拋鑊就單耳,但32cm那麼重,拋不到吧? 雙耳貴D,西式長耳平DD,家家有求,好難邦你決定。

de Buyer 蒸煮不夠 Staub 鎖水鎖熱力,用 Staub 蒸煮之火路時間可以短一D,也慳煤氣呀!

炆燉煮, Staub 無得輸,只輸無LC多色!LC 勝靚仔!

煎炒推 de Buyer! 快靚正,無任何塗層但效果,拍得住易潔鍋,但洗完要開小火2分鐘烘亁,防止生銹!

大宅

引用:lc+如白色入面既鍋都係有層野+都會有機會甩

原帖由 bearsa 於 15-07-16 發表
lc 如白色入面既鍋都係有層野 都會有機會甩。都會危險
個層野叫琺瑯,要專屬鑄鐵才能表面附著琺瑯,琺瑯是礦物質秞料,類似透明玻璃,會裂會爛,但無毒性,而且最大特色是抗酸蝕,不會有化學反應,也易於清洗!

易潔鑊勝在易潔,輕及不粘鍋,但緊記,無花無爛也要半年至一年換一只新鑊(計算一下其實更貴),易潔塗層也盡可能不要煮酸性食材,化學物質會釋出更多更快,小心。

子爵府

減齡達人勳章

Eanma 發表於 15-7-16 21:31
中式就雙耳,會拋鑊就單耳,但32cm那麼重,拋不到吧? 雙耳貴D,西式長耳平DD,家家有求,好難邦你決定。

d ...
thx .......

伯爵府

回覆:不要有毒廚具 咩鍋最好用呀

up

男爵府

引用:我從來無用過易潔鑊,亦唔敢用新嘢,因怕有

原帖由 sfccwy 於 15-06-13 發表
我從來無用過易潔鑊,亦唔敢用新嘢,因怕有新種化學塗層,所以只用不銹鋼同瓦煲。

一直以為瓦煲、砂碢、陶 ...
我一直用不銹鋼煲,聽得多,好想試,今年買左人生第一個22cm LC煲,主要煲湯,真係好過用不銹鋼煲,特別魚湯,快出味,我只用暖水洗煲,冇用洗潔精

伯爵府

引用:Quote:原帖由 sfccwy 於 15-06-13 發表我從

原帖由 maaron727 於 15-09-08 發表
我一直用不銹鋼煲,聽得多,好想試,今年買左人生第一個22cm LC煲,主要煲湯,真係好過用不銹鋼煲,特別魚 ...

男爵府

回覆:Eanma 的帖子

Hi, 我想問Lodge cast iron煎pan又點睇?我平時用不銹鋼煎pan, 不過實在太易痴底,唉

大宅

maaron727 發表於 15-9-8 23:20
Hi, 我想問Lodge cast iron煎pan又點睇?我平時用不銹鋼煎pan, 不過實在太易痴底,唉

...

Lodge 易打理,無毒,無塗層,中國製,美國監控,煎pan一流,價錢又不貴!美國買好平,香港代理食水深,網購又重,唯有香港大減價買,sogo減完未?

首頁

尾頁

跳至