自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

複式洋房

deleted

deleted

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:可以告個醫生嗎?

醫生唔係神。兩個都咁,係遺傳定其他原因?
期間咁多人無察覺到,好難淨係賴個醫生的。與其追究責任,不如好好照顧孩子;試下向醫委會反映不滿

請勿打招呼~

男爵府

引用:Quote:原帖由 ppmmbb 於 14-12-03 發表同時

原帖由 超級特務 於 14-12-03 發表
我睇開果個,喺公立醫院又兒科又婦產婦又腫瘤科,咩都撈過,宜家睇門疹。

...
實習就會,畢業後再讀專科架

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由 超級特務 於 14-12-03 發表我

原帖由 yveoone 於 14-12-03 發表
實習就會,畢業後再讀專科架
佢係執業的,我估佢讀完一科再去讀的。

你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

家常便飯 發表於 14-12-3 11:40
你咁講野,個媽媽見到會好hurt 架。比d同情心好嗎?
如果我係媽媽我當然心痛但同時都會內疚,
點解自已咁大意唔早d發現?點解自己會遺傳左呢個病比BB

基本上醫生既角色只係斷証,佢並唔係醫到你親戚個仔要做手術,
醫生通常會話呢個徵狀有好多可能性,有可能點點點或大大下正常
我覺得佢應該唔會好肯定咁講「冇事」

你親戚要明白,即使傷心都唔應該將個責任全推在醫生上
問清楚個親戚當時醫生點講

男爵府

BK Milk勳章

以下有講嘢,有可能得罪人,不過純自己諗法,不喜勿插。
可能有d人會覺得健康院好廢,所以唔會睇政府嘢,我自己可能唔係大富人家,所以所有都睇政府的,尤其我小朋友要有專科跟進,而我都係有交税嘛。
我小朋友行路一直唔穩,我妹都建議我去健康院問,可能係扁平足,醫生轉介我去東區睇矯形科,因為醫生話唔似,而要四五歲先可以好肯定,所以睇完後俾個一年後嘅期我返去睇。
另外又有氣管問題,又係睇專科,如果冇政府專科,我諗我嘅醫生費好甘。政府醫院亦有好多權威性醫生,所以免費嘅健康院檢查,去下都無所謂。

男爵府

BK Milk勳章

都替你朋友擔心,希望小朋友快d得到治療啦!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我自己都係媽媽,我都睇帶女睇過醫生
個醫生都一直叫我觀察,到第九日終於寫紙比我女入院
一照就肺炎,我都心痛

但細心唸,女病冇人想,亦唔係醫生令佢病
醫生叫我觀察亦唔係冇道理,因為女真係咩病徵都冇只係低燒
發燒係有好多可能性ma,唔通我要又告個醫生延醫咩?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

其實政府真係唔差
同埋要告個醫生好難
個父母都好有問題 應該睇多幾個醫生
要知道醫生都有時睇漏眼 有懷疑應該睇多幾個

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

去健康院有檢查架,如果係必須檢查既部分佢又發現唔到有問題,咁個醫生好唔專業

侯爵府

我覺得如果家長自行選擇SKIP健康院,只信一個自己搵的醫生..又唔搵2ND opinion...個RISK係佢要自己承擔番....
唔應該assume醫生完全100%正確,到最後咩都推落醫生身上...

mini1204    發表於 14-12-3 12:58

子爵府

引用:Quote:原帖由+tester5+於+14-12-03+發表如

原帖由 家常便飯 於 14-12-03 發表
是個醫生話佢拐下拐下係正常,所以延遲發現,個B當時發現係唔洗開刀。細果個如果醫生平時睇佢留意到,亦都 ...
我覺得佢可以投訴(如是在醫院看可向醫院投訴)反映下,起碼"教"識個醫生不要再害人。
至於告吾告到,係搵律師攪,不是我地自己覚得的。

子爵府

引用:我覺得如果家長自行選擇SKIP健康院,只信一

原帖由 littlelittlepra 於 14-12-03 發表
我覺得如果家長自行選擇SKIP健康院,只信一個自己搵的醫生..又唔搵2ND opinion...個RISK係佢要自己承擔番... ...
但佢skip健康院應正式搵兒科跟,不是搵普通科或婦科扮兒科

侯爵府

引用:Quote:原帖由 tester5 於 14-12-03 發表如

是個醫生話佢拐下拐下係正常,所以延遲發現,個B當時發現係唔洗開刀。細果個如果醫生平時睇佢留意到,亦都 ...
我覺得個醫生係大意,因為1歲零好多小朋友都仲未識行添,佢可能係認為個小朋友未行得穩,我女女都14個月先輕輕識行。另外呢件事家長係最大責任,如果你有懷疑,應該一早去醫院照x光做檢查,平時去睇醫生,先見得果5分鐘左右,係睇唔清楚架,醫生都要靠x光結果之類去斷症,肉眼就咁睇,好難診斷清楚。

侯爵府

引用:以下有講嘢,有可能得罪人,不過純自己諗法

原帖由 littlegoldfish 於 14-12-03 發表
以下有講嘢,有可能得罪人,不過純自己諗法,不喜勿插。
可能有d人會覺得健康院好廢,所以唔會睇政府嘢,我 ...
我女女又係出世後1個女左右,我發現佢成日個頭只係轉同一邊,同健康院講左,話天生條頸緊左,要去做物理治療拉鬆條頸,後尾係九龍醫院都做左一年物理治療,1歲後已經乜事都無,好返晒,其實公立係唔差架。

水晶宮

畀面勳章

告咩呀,事前應該睇多幾個醫生
明知到有問題,
就應該自己去睇骨科,
咩原因令到隻腳咁,
先係重要

複式洋房

回覆:meimei11 的帖子

deleted

珍珠宮

出生時會檢查過喎,有問題會即call骨科睇,大約一個月後生定左少少會照x光。 好可能出生時醫院都冇發現,希望快d好番

琥珀宮

引用:講得有d混亂,個骨科醫生一睇就知有問題 +

講得有d混亂,個骨科醫生一睇就知有問題
骨科同兒科又點同呢,佢地診症既思維重點完全唔同,要求個兒科醫生,對骨科related 病症跟專業骨科醫生一樣一睇就知,要求是太高了吧!

首頁
23456...12

尾頁

跳至