自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:我女已經五歲拉一個字都未講過我系出去評估

原帖由 au2109 於 14-12-03 發表
我女已經五歲拉
一個字都未講過
我系出去評估過
唔好意思,想請問一下有冇家族遺傳,或者家族有精神病患者。謝謝

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 12312 於 14-12-03 發表平日

原帖由 ice_seiya 於 14-12-03 發表
佢自己直接去攞,如我攞包(但好鐘意食),佢離遠見到會望到實,然後“呀~呀~”咁叫,表情仲好肉緊,我將 ...
同我小朋友一樣,去健康院轉介,快

唔好點評我,電話睇唔到點評

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 14-12-03 發表平日

佢自己直接去攞,如我攞包(但好鐘意食),佢離遠見到會望到實,然後“呀~呀~”咁叫,表情仲好肉緊,我將 ...
直接叫兒科醫生寫紙fax\"評估中心\"排期見評估醫生。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 lazywife 於 14-12-03 發表有

原帖由 fatping 於 14-12-03 發表
你講得岩, 我贊同你, 我細佬個仔而家5歲, 佢好細個我巳經覺得佢有d唔同, 我細佬同弟婦都覺, 佢係表達 ...
我媽又係咁,佢話我無嘢做屎忽痕,又叫我拜乜拜物,最過份佢話阿乜C9個孫又係唔講嘢,搵隻田雞抹咀第二日就出聲。。。。又話阿物C9個仔細個係咁,扲隻污糟拖鞋比佢咬就無事
我理佢都傻,現在證實咗,叫佢咪再亂問人,亂咁同人講,我會反面

大宅

引用:大家討論下其實點樣去接受lee個事實其實我

原帖由 kicoting115 於 14-12-03 發表
大家討論下其實點樣去接受lee個事實

其實我仔仔確診左已有一段時間!私家同政府已經進行緊治療,但 ...
我系一位教特殊幼兒教師,我明白你好心痛,但佢地都有佢地專長,嘗試放大佢地的優點,只要作出適當訓練一定有進步,加油

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

呢個媽媽好正面,佢講得好好,自閉又好,學習遲緩又好,好似人地近視咁,會跟你一世,唔會變,搵副岩既眼鏡,一樣都可以生活得好好,大家加油
http://programme.rthk.org.hk/rth ... 85116&m=episode

男爵府

引用:Quote:原帖由+ice_seiya+於+14-12-03+發表

原帖由 mulan1985 於 14-12-03 發表
同我小朋友一樣,去健康院轉介,快
真係架⋯其實已經排咗呢個月返健康院見醫生,聽埋你咁講,心更加實曬,我以為,佢主動同人玩,會有機會唔係

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 ice_seiya 的帖子

自閉有好多類型,有嚴重唔嚴重,亦有好多好輕微或有自閉傾向,只係某些行為係,唔好咁擔心住,睇咗先

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 mulan1985 於 14-12-03 發表

真係架⋯其實已經排咗呢個月返健康院見醫生,聽埋你咁講,心更加實曬,我以為,佢主動同人玩, ...
唔使實,放鬆D
早D知早D開工,對小朋友有好大幫助,試吓搵佢優點,佢一定有D比其他小朋友強項,自閉症可以正常過生活,只係在乎家長點睇點做
加油

男爵府

引用:Quote:原帖由+ice_seiya+於+14-12-03+發表

原帖由 mulan1985 於 14-12-04 發表
唔使實,放鬆D
早D知早D開工,對小朋友有好大幫助,試吓搵佢優點,佢一定有D比其他小朋友強項,自閉 ...
多謝你鼓勵,但呢一刻,我放鬆唔到

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 mulan1985 於 14-12-04 發表

原帖由 ice_seiya 於 14-12-04 發表
多謝你鼓勵,但呢一刻,我放鬆唔到
我明白,慢慢試吓
當你諗到:條路好長要行,你放鬆唔到,你一直在意自閉症個名稱,你就會過得好苦,小朋友比你更苦,當你行到有小小光,就會明白,好多嘢唔係輸到我地點在意,係輸到我地點從頭學習睇E個新世界

大宅

回覆:有自閉症小朋友既媽媽請入

由當初聽完評估結果係中至嚴重自閉症時,第一個提出嘅問題係,我應該點幫佢?至依家排緊S位、做緊訓練,睇落我好似好輕易就接受呢個事實,但我有時都會喊,因為我心疼佢細細個就必須奔波接受訓練、佢想表達卻力不從心、佢想做卻做不好而被其他人誤會責罵、甚至係公眾場所比其他小朋友蝦都唔識保護自己。除咗呢d,家長都有情緒,酸甜苦辣自己知,有時壓力太大都會喊,就當係情緒發洩嘅管道。但冇得接唔接受到,因為佢係我嘅囝。
加油

大宅

畀面勳章

唔知呢,其實話佢係定唔係又有幾重要呢?係唔係都唔會影響佢個人,最重要係搵出問題,再加以協助。其實你懷疑得,就証明需要協助,咁咪安排訓練囉。難道話比你聽唔係,你就唔教佢咩?知道問題總好過唔知而繼續等運到。我好早就覺得女女有問題(比18個月更早),當做完評估知道結果後,我無唔開心,我慶幸自己早發現,起碼我搵到原因,識得點幫佢。只係做左幾個月訓練,明顯進步好多。唔好諗要同人比,其實佢地同其他小朋友一樣,個個都好可愛同有其個人優點。

男爵府

做媽媽既我,幾辛苦都仲撐得住!
但係一諗到要同仔仔溫書做功課,一星期上一日政府幾日私家! 就連仔仔話想去下公園玩下都唔得就覺得佢好可憐,好心痛

珍珠宮

引用:我仔仔係發展遲緩,言語問題同讀寫 ! 宜家K

原帖由 kicoting115 於 14-12-03 發表
我仔仔係發展遲緩,言語問題同讀寫 ! 宜家K2 ABC都顏色數字都未認到! 而出年要留班 ,宜家同仔仔講佢出年要 ...
我仔都係發展遲緩,四歲講野,五歲先認到數字,而家六歲,最近呢幾個月先分到顏色同圖形,而家abc都未識哂,中文好少少,起碼認到字

民房

引用:Quote:原帖由 lazywife 於 14-12-03 發表有

原帖由 fatping 於 14-12-03 發表
你講得岩, 我贊同你, 我細佬個仔而家5歲, 佢好細個我巳經覺得佢有d唔同, 我細佬同弟婦都覺, 佢係表達 ...
請問佢最後症實係有咩問題? 我仔都係咁 :( 仲有無其他特別徵狀?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 fatping 於 14-12-03 發表你

原帖由 maniii_L 於 14-12-04 發表
請問佢最後症實係有咩問題? 我仔都係咁 :( 仲有無其他特別徵狀?
學名我要問, 但係屬於自閑症, 只係唔算嚴重, 到而家5歲多數都問非所答,例如問佢起邊度返學, 佢答我火車好多人嫁, 因佢返學坐火車的, 但答唔到重點, 亦唔專注, 佢對好奇或想要既野一定一定要得到或做到, 唔係同你死過唔會理當然情況, 試過N次食完飯佢唔知扭咩, 訓地嘔埋d野出黎, 阿媽話佢腸胃唔好, 佢扭咩就佢啦, 我弟婦而家都唔比佢湊了,不過眼精接觸好左d, 見到熟既人, 如我,我d仔女佢會好興奮, 但都係2,3分鐘就唔多彩我地, 自己玩, 講真佢外表真係好可愛正常, 但一放落同我對仔女一齊, 即知道係有問題

伯爵府

引用:Quote:原帖由 fatping 於 14-12-03 發表你

原帖由 mulan1985 於 14-12-03 發表
我媽又係咁,佢話我無嘢做屎忽痕,又叫我拜乜拜物,最過份佢話阿乜C9個孫又係唔講嘢,搵隻田雞抹咀第二日就 ...
老人家係咁, 我好Q憎我媽, 永遠對人唔對事, 樣樣佢自己諗, 佢唔鍾意我ex, 所以亦唔見得鍾意我對仔女, 但好彩我都唔自在, 佢亦唔係鍾意我細佬或弟婦, 佢只係覺得男仔同內孫, 總之個小朋友有咩衰野佢就話因為似我弟婦, 我真係頂佢唔順, 好彩佢而家長期唔起香港, 久唔久先見見面

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:小紅梅 的帖子

冇既
依家我女系瑪嘉烈抽血驗腦搵原因
但醫生話要有心理準備系搵吾到多

關注自閉症兒童

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kikiboy 發表於 14-12-3 20:37
偷得浮生兩母子去覆完診食個TEA,

--- 我下次要向你學習先得, 因為次次覆完診就趕返學校上堂。
我多數睇下午, 仲要等lor藥又排一個鐘, 咪去食下野lor, 我都唔想坐藥房, 太多病人太多菌

首頁

尾頁

跳至