婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

寶囡囡 發表於 14-12-11 20:54
每個人都有唔同既定義,你覺得對人好,人地未必覺得係。而家你對上一代係點,下一代都有可能學到。

...
Exactly

男爵府

引用:係咁錫,係咁錫,見到想嘔!有無jm会阻止!

原帖由 pspwong 於 14-12-09 發表
係咁錫,係咁錫,見到想嘔!有無jm会阻止!
無法啦,無理由話佢架…

不過次次我一家弄口上99度,我都唔會錫個仔,因為成塊面都有味,好似間接銀緊佢咁

別墅

回覆:pspwong 的帖子

我奶奶個口生倉都錫落個孫塊面到,我叫唔切停,我又唔想當面話佢,之後叫老公話佢,佢一切否認個下先最無奈!

男爵府

回覆:pspwong 的帖子

將心比已,如果個個係您 您第時個新抱好討厭您掂自己個孫或者錫,自己感覺點?其實您奶奶都係錫個孫至會有呢種行為姐

大宅

如果你bb會比奶奶湊,你將會有更多不滿!

禁止訪問

引用:將心比已,如果個個係您 您第時個新抱好討

男爵府

BK Milk勳章

引用:將心比已,如果個個係您 您第時個新抱好討

原帖由 taibabe 於 14-12-28 發表
將心比已,如果個個係您 您第時個新抱好討厭您掂自己個孫或者錫,自己感覺點?其實您奶奶都係錫個孫至會有 ...
我會偷偷錫

男爵府

BK Milk勳章

引用:睡在你身邊,同你有親蜜關係的男人都係你奶

原帖由 gigimokus 於 14-12-12 發表
睡在你身邊,同你有親蜜關係的男人都係你奶奶湊大的,嘅然覺得奶奶嘔心,為何又要同佢個仔結婚,

...
覺得99嘔心跟同佢個仔結婚完全兩樣嘢

別墅

引用:我奶奶個口生倉都錫落個孫塊面到,我叫唔切

原帖由 mandy_QQ 於 14-12-27 發表
我奶奶個口生倉都錫落個孫塊面到,我叫唔切停,我又唔想當面話佢,之後叫老公話佢,佢一切否認個下先最無奈 ...
生瘡都錫?小心bb染啲過濾性病毒! 咁就麻煩!
我表兒甥就係咁…舅父係咁錫,口水飛沫好易傳播,抵抗力唔係咁好,染左發燒,隻病毒跟一世。

男爵府

BK Milk勳章

引用:係咁錫,係咁錫,見到想嘔!有無jm会阻止!

原帖由 pspwong 於 14-12-09 發表
其實我完全明白樓主的意思,我可以講我的經歷! 我BB幾個月大時, 我99每次見BB不停鍚,我都沒有say no, 當自己睇唔到,只有跟c6 講過我介意(因為始終99有化妝、衛生問題和跟她關係不太好), 但之後每次鍚完BB的面類一達達,我嘗試在她面前抹BB的面, 令99知道我是介意的(我始終不敢阻止因為不管怎樣她是c6的亞媽,都要俾面佢), 但她沒有停止,相反, 比以前錫得更多, 之後BB要看醫生塗類固醇,我覺得係時候阻止, 當然不是我開口, 我叫c6阻止! 情況沒有改善,反而更差(因為她鍚得更起勁,何謂起勁? 99嘅嘴鍚緊BB的時候,佢雙眼看着我, 當我沒有正視她, 佢就會鍚到有聲和留有心水直止我看到為止), 我當然黑口黑面啦! 之後BB 仍然 keep 住看醫生和塗藥! 直到醫生説類古醇不可以長期用,對BB不好!我決定跟c6—同解決,99依然無視問題存在(連62 都話99唔好再鍚), 嗰次之後我就真係好嬲, 決定同佢反枱!
我嘅經歷唔係想樓主跟99關係差, 每位媽媽嘅經歷、衞生的界定、跟99的關係是不一様, 老人家是要尊重, 但係BB的媽媽感覺都很重要!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 starlittle 於 14-12-09 發表

大宅

引用:Quote:原帖由 pspwong 於 14-12-09 發表係

原帖由 Bebe_chiu 於 15-01-15 發表
其實我完全明白樓主的意思,我可以講我的經歷! 我BB幾個月大時, 我99每次見BB不停鍚,我都沒有say no, 當自 ...
Thx. Yes i agree that 媽媽感觉很重要!

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

錫下BB面o者, 好小事
如果咁緊張就唔好俾 99 湊
咁佢第日湊bb都要掂哂 bb 全身架啦

大宅

引用:睡在你身邊,同你有親蜜關係的男人都係你奶

原帖由 gigimokus 於 14-12-12 發表
睡在你身邊,同你有親蜜關係的男人都係你奶奶湊大的,嘅然覺得奶奶嘔心,為何又要同佢個仔結婚,

...
講得好 比個讚你

男爵府

無病無污漕無敏感 就唯有隻眼開隻眼啦

唔好話99,
就算工人姐姐,有時都會肉緊唔小心咀左落呀B度,
畀得人湊就無計,佢地都係愛bb啫

講出面大家有條刺之餘,
你方佢地唔會襯你唔見錫多兩錢重?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

pspwong 發表於 14-12-9 18:18
我見到個心就會好想拖開佢!

禁止訪問

回覆:louisamamami 的帖子

伯爵府

回覆 Bebe_chiu 的帖子

嘩。。。你99好賤格,攞明同你作對囉!
但你太好人啦!個仔都被錫到要睇醫生囉!仲忍99佢咁耐至爆,俾我第一次睇醫生巳經當全世界人面阻止。反正關係一早不太好,仲駛鬼俾面咩!點知99用乜化妝品架,敏感其實可以致命出事。

你99咁鐘意錫,咪叫佢錫62和個仔(你老公),唔好錫咁敏感脆弱既bb。

首頁

尾頁

跳至