樓市動向

跳至

首頁
23456...17

尾頁

大宅

有關租樓

原帖由 Jessy 於 2010-3-7 11:04 發表
收入高過入住公屋資格o個批人可以租住房協乙類樓, 租金約4000-5000幾, 但超級少, 所以閒閒地都要等5-6年, 仲衰過公屋3年有得上樓.

甲類就超難申請, 但我唔識解釋你聽咩係甲類, 你可以上房協網look look既.

...

jessy:

你好。

我都想請教你,有關申請房協乙類樓;

我是三人家庭,收入高出公屋限制。

最重要的是:

曾經傻乎乎買了居屋,放棄公屋權利,

後經濟危機,賣掉了居屋......................

如今沒有公屋福利可言。

請問用我老婆的名義去申請房協乙類樓,

可以嗎?

真的很辛苦。

公屋沒份,私樓買不起,租樓喘不過氣.

謝謝你!!!!!!!!!!!!

男爵府

現在租樓真係吾平呀...仲要擔心業主加租之類,可能要成日搬黎搬去搵地方都好慘

我現在都係租樓,真係好貴,仲有兩個小朋友,唉//真係好難頂..所以抽到房協起碼有個安樂窩先,租金都平少少
佢比咩房我都要呀

珍珠宮

2024年龍年勳章

我幫你上房協網睇過, 佢都係話申請過居屋係唔可以申請呢一類樓的.

不過你都唔駛太唔開心啦, 我諗呢d樓, 排10年都未上到樓啦.

原帖由 玉米 於 10-6-3 23:13 發表

jessy:

你好。

我都想請教你,有關申請房協乙類樓;

我是三人家庭,收入高出公屋限制。

最重要的是:

曾經傻乎乎買了居屋,放棄公屋權利,

後經濟危機,賣掉了居屋......................

如今沒有公屋福利可言。

請問 ...
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

2024年龍年勳章

如果佢真係比到好遠地方你, 咁你會幫2個小朋友轉校嗎?

原帖由 my1215sui 於 10-6-4 12:24 發表
現在租樓真係吾平呀...仲要擔心業主加租之類,可能要成日搬黎搬去搵地方都好慘

我現在都係租樓,真係好貴,仲有兩個小朋友,唉//真係好難頂..所以抽到房協起碼有個安樂窩先,租金都平少少
佢比咩房我都要呀 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

今日睇網上蘋果日報, 講返房協楊家聲昨日的發言, 另訪問中原地產, 中原勁反對...話會影響私人租務市場.

人係自私的, 佢為了賺commission, 點會贊成呀!! 最好個個年年搵新租盤送晒d 錢比佢做commission等佢發過豬頭.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

過多兩年小朋友都讀小學呀..到時睇情況,我本身都係選駿發,如果新既有沙田當然最好...真係睇下佢派邊到...

現在要六千幾蚊租呀....

男爵府

BK Milk勳章

... 我唔係住果度, 不過我都可以試吓八吓~

原帖由 blytheBB 於 10-6-4 22:05 發表
WIN_bb
咁可唔可以打聽吓有無"宝石"乙類4人以上單位,
巳抽中夾屋或居屋,
會何時搬走ar??

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

有咩辨法可以早d知情況, 我都等緊駿發, 等左近一年, 只收過一封信, 有個no. 之後就無回音, 我可唔可以打去問佢架???

珍珠宮

2024年龍年勳章

你唔駛問啦, 起碼5-6年架.

原帖由 lmc2005 於 10-6-6 20:01 發表
有咩辨法可以早d知情況, 我都等緊駿發, 等左近一年, 只收過一封信, 有個no. 之後就無回音, 我可唔可以打去問佢架???

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

hm...可能無咁耐卦, 不過收到number後都要見左房協的人才有得排, 咁佢都未見, 所以我估有排羅.

咁你知唔知駿發排到幾號number?

我上年問過, 寶石6年前的申請都未上到樓, 北角就5年前都未上.

原帖由 blytheBB 於 10-6-7 10:45 發表
JESSY

E+咁耐咩?
早四-五年,果時"駿發",
都o排2年度,
就有ga la.

珍珠宮

2024年龍年勳章

我岩岩問左房協啦, 3個都要等起碼5年以上.

男爵府

原帖由 blytheBB 於 10-6-6 19:58 發表
my1215sui

你e+ 小朋友幾大ar??
如果有"駿發",
d小朋友点翻沙田學ar??

HIHI,我小朋友四五歲呀...
計落到時應該要小學先會有樓既..
我都有想過這問題,到時巴士都ok...要再早少少時間law
因為真係好想有自己既安樂窩呀....等左咁多年
另外,我都會嘗試抽最後一期居屋既

咩都要試啦

男爵府

原帖由 Jessy 於 10-6-7 11:48 發表
我岩岩問左房協啦, 3個都要等起碼5年以上.

係呀,因為佢地都話以前容易排o的,現在樓價貴個個都吾肯搬law

大宅

陪月勳章

請問有無已住緊既媽媽講解下而家駿發個環境呀.....好想快的有屋......我個號碼係 45xx, 由04/2007申請......

首頁
23456...17

尾頁

跳至