自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

琥珀宮

引用:樣課外活動會唔會一個星期要上好多日?一次

原帖由 twc729 於 14-12-18 發表
樣課外活動會唔會一個星期要上好多日?一次上幾耐?
如果係運動項目,一星期係會操好多次,時間亦頗長!

侯爵府

大大小小的比賽中拿得超過三十個獎項.........夠脾啦. 迫到喊就唔好学啦. 真係有天份, 以為再 pick up 也行.

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

其實要取得平衡,首先佢要花多少時間讀書,又花多少時間在課外活動上?
除咗呢樣課外活動,仲有無參加其他課外活動?
有無充足休息時間? 如果佢專心放外活動,令讀書時間少咗,成續差咗,你又會唔會怪佢?

公爵府

回覆:長老要求我吾好迫佢個孫去課外活動,因而大吵

興趣係可以突然之間冇左,唔會番黎ga
如果去到喊,我諗我唔迫,第時佢鍾意番ge時候等佢自己後悔

大宅

問心個句,已拎左咁多獎了,仲為什麼要迫?坦白講,係咪為左滿足媽媽?為左將來條路?迫到佢討厭你,還有將來可言。。。請反思!
如果你媽媽迫你做唔想你做既事情,討厭事情,你會如何??

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

喊住唔想再學證明已經冇興趣可言,樓主似乎過晒火啦,早兩日先有單15歲孩子因父母迫學琴要跳樓,你有冇睇新聞??
及早回頭是岸

公爵府

hashtag影視迷勳章

停一停先,如果小朋友好有興趣,佢一定會想再參加番

男爵府

玩具勳章

有一次,我去參觀小學,校長對着台下家長和小朋友演講:台上表演嘅同學係咪好精彩呢,(小朋友十分興奮和應),佢地有今日嘅演出,唔係一朝一夕能夠做到,過程係相當辛苦,練習時亦十分沉悶,小朋友你地要記住,要成功,先要磨練自己嘅意志,經歷刻苦嘅練習。。。。。(大約係咁)

我聽到十分感動,小朋友當然會有想放棄嘅時間,如果真係太辛苦,不妨比一段短時間小朋友休息,佢有天份,熱愛那活動的話,相信佢自己都唔會放棄,現今小朋友壓力大,大人對小朋友期望亦高,教導小朋友成長,不是一朝一夕,壓力過大,令其失去動力,再迫佢可能只有反效果。

男爵府

開心吸收勳章

如果阿仔鍾意,幾辛苦也不肯放棄這課外活動。所以你可能覺得若現在放棄很可惜,但相比阿仔的情緒更重要。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

係乜活動黎呢?小朋友幾大?

要喊住去學咁佢拎獎既喜悅大定去學要喊大d?

你唔係比到太多資料大家,好難講

不過真係有需要停一停

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實人一世,可以做嘅嘢有好多,為何要佢單單對住一樣呢?而且好明顯係樓主迫到小朋友討厭的,樓主真係要反思一下啊!

現今很多人都生活富裕,只要小朋友提出,學咩興趣班都可以,但往往令小朋友唔識珍惜學習嘅機會,所以遇到困難就想放棄,因為得來得太易了。

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Btw, 如果小朋友真係好鍾意呢個興趣,佢係唔會咁易說放棄的,而且仲唔會怕辛苦

翡翠宮

睇下係咩啦。如果你係想佢將來有能力以呢樣「興趣」為生,咁我都會逼佢 李雲迪都係逼出來的。如果你唔係咁諗真係只當興趣,咁我覺得佢都算學得好好,夠啦未唔好學唔好逼佢囉

珍珠宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

喊住去學,拎幾多獎都補唔番小朋友心靈呀,無謂迫啦

珊瑚宮

.oO雪兒Oo. 發表於 14-12-18 13:41
先說說背景,佢個孫五年前已參加該課外活動,亦十分喜歡,最近因升級後覺得辛苦,所以他常哭着說不去該課外 ...

你冇講乜野活動, 所以難俾COMMENT。

例如彈琴, 相信香港小朋友有8級/演奏級, 可能係全球密度最高地區, 但本土出咗幾多個鋼琴家?

有啲活動經過刻意操練, 都會做出一點成績, 但真係天資嗎?

興趣班老師越講"天資", 我越留意孩子情緒反應, 我唔想佢為討好大人而做, 係真正鐘意,佢會自己自動去練習, 以求效果更好。

揠苗助長,只會把興致揑殺掉。

如果你真係相信佢心底其實係喜歡呢項活動嘅,一定要佢去上正規課嗎?放一下大假有乜損失?

放假期間鼓勵佢拿來自娛、做為RELAX嘅活動,ENJOY才能持之以恆。就好像BB厭奶一樣,過一陣,會以自己喜歡嘅形式PICK UP 返。  

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

小朋友唔想學就唔好勉強啦~有天份又如何,佢無興趣學,你愈迫愈勉強佢,只會令佢愈討厭D樣野,到最後係永遠無獎拎咯~等小朋友自己選擇下啦~

公爵府

引用:先說說背景,佢個孫五年前已參加該課外活動

原帖由 .oO雪兒Oo. 於 14-12-18 發表
先說說背景,佢個孫五年前已參加該課外活動,亦十分喜歡,最近因升級後覺得辛苦,所以他常哭着說不去該課外 ...
小朋友都唔鍾意!你何苦相迫?只為你个人的虚榮心?

男爵府

.oO雪兒Oo. 發表於 14-12-18 13:41
其實去到哭鬧, 點解唔停一停
俾佢休息下再決定繼唔繼續
拎獎唔係一個理由,
我覺得不如停下先, 再解釋下,
繼唔繼續由佢決定,

其實你甘做, 都真係算係半迫緊佢

公爵府

引用:Quote:.oO雪兒Oo. 發表於 14-12-18 13:41

原帖由 wonderlulu 於 14-12-18 發表
睇过佢d舊post,應該係游水,仲要一星期練4日

首頁
23456...9

尾頁

跳至