自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

男爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:meow~meow 的帖子

So craxy

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 meow~meow 於 15-01-30 發表

原帖由 溋溋 於 15-01-30 發表
學校都廢話既,作文卷拎唔到滿分何來中文科有滿分
淨係呢種邏輯思維已經無可能滿分啦……學校要唔要寫反思文

子爵府

回覆:作文要100分才正常?

痴線

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

Happy_miffy 發表於 15-1-30 09:30
我住隔離街多年, 聽埋聽埋真係唔少, 記得有個家長一路同我講一路喊, 要轉校嘅又有, 當然都有好多都讀得好 ...
我表姨生讀緊K1..., 佢講野唔停, 坐唔定

大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

珍珠宮

有朋友仔囡在讀中, 問下係係先

珍珠宮

我唔識中文

成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

食物營養資料 : 美國 / 澳洲 / 香港 / 台灣

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:非常慶幸我唔係呢個年代既學生或家長

原帖由 ninjarabbit 於 15-01-30 發表
非常慶幸我唔係呢個年代既學生或家長
你就好啦,上咗岸,我仲喺怒海浮沉

你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

咁又點?年年咪照樣咁多家長前仆後繼想爭入去讀,名校喎!讀吾到就投訴、可以轉校架又冇吾準你轉,有咩好投訴?當初爭崩頭入去時又吾見家長諗下名校既要求?

禁止訪問

琥珀宮

回覆:meow~meow 的帖子

Chi ma gun,我最憎投訴文化,但呢個case應該投訴到教育局!

如果我仔女中文有超過90分,我就一定唔比佢寫甚麼反思書,睇下老師會點,仲一定事先講明如發現以後被針對一定追究!

侯爵府

我係培正家長,大囡由幼稚園讀到中學,我都唔覺得有依d問題,唔該依家d傳媒唔好將小事化大啦!

我唔敢講佢係一間100%好學校,但真係唔覺好大壓力,壓力多來自家長之間既競爭,不過我囡唔係讀小二,唔可以代表講件事係點。

都係個句,讀書都係講夾唔夾,有人鐘意有人唔鐘意某學校,完全個人選擇。

珍珠宮

畀面勳章

作文當年老師同我講冇100分架,

高過80分已經係超叻

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

ellako99 發表於 15-1-30 09:08
垃圾老師/垃圾校長,根本唔係教好學生,係想迫學生跳樓

我唔會比我D小朋友讀呢D咁既學校lor

侯爵府

引用:Quote:lian1180 發表於 15-1-30 10:15 我表

原帖由 Happy_miffy 於 15-01-30 發表
上到小學佢成績最好有番咁上下, 唔係就知味道
請問知道物野味道?我囡作文從未試過多過七十分,未收過電話,請問味道如何?

伯爵府

回覆 jennyleung 的帖子

如果係真d小朋友好可憐 x 2

水晶宮

Lulu0820 發表於 15-1-30 10:22
我係培正家長,大囡由幼稚園讀到中學,我都唔覺得有依d問題,唔該依家d傳媒唔好將小事化大啦!

我唔敢講佢 ...
咁點解學校回應咁既?當中有誤會?莫非係填充、重組句子⋯非作文?
Bye

侯爵府

引用:Quote:Lulu0820 發表於 15-1-30 10:22 我係

原帖由 meow~meow 於 15-01-30 發表
咁點解學校回應咁既?當中有誤會?莫非係填充、重組句子⋯非作文?
我唔清楚喎,校內根本無討論,我都係睇報紙先知。

學校lunch time係可以入去比家長探小朋,我見d小朋友玩得好開心,唔覺有物問題。但學校大,一級八班二百幾人,個別有人唔鐘意一定有。

男爵府

作文點樣可攞100分?
咁係咪總之貼題同無錯字就可以100分先

子爵府

如果學校變態,點解仲甘多家長前撲後擁甘撲埋去呢d所謂「名校」⋯
簡單D轉校米得咯⋯

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

點解而家出生d小朋友咁慘,係屋企身為仔女架,就要比父母迫住學呢樣學果樣,未識講野已經同人比較,就算食咩奶都要同第d小朋友比,入邊間學生又要比,識邊d同學都要比,係家庭要受家長壓力.

點知返學仲要接受老師比的壓力,為分數而生存....學校唔係教育人架咩?而係訓練100分機械人?只係作文者,咁都要迫?
<br><br>

首頁
23456...13

尾頁

跳至