自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

引用:伊斯蘭國組織估計有近20萬人。(相片來源:

原帖由 meow~meow 於 15-02-04 發表
伊斯蘭國組織估計有近20萬人。(相片來源:YouTube截圖)

約旦機師被活活燒死、後藤健二被斬首,伊斯蘭國 ...
講到尾都係為咗利益,動機同手法都好可怕

伯爵府

引用:Quote:原帖由 超級特務 於 15-02-04 發表宗

歐美不斷以言論自由去醜化、侮辱人地個先知,亦十分可耻。
有同感

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:揭開「伊斯蘭國」可怕真面目 拉登都要絕交?

真係好恐怖既組織

伯爵府

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Why 可以有二十萬人齊齊short short 地?!

水晶宮

侯爵府

變態

水晶宮

其實係咪淨係我
我真係呢幾個月、一年,先枕住聽到佢哋個名,之前完全未聽過,淨係識拉登

禁止訪問

引用:Why 可以有二十萬人齊齊short short 地?!

大宅

我其實好反對戰爭,但我真係好想聯軍炸哂殺哂班人渣,佢地實有報應ga

公爵府

引用:其實係咪淨係我我真係呢幾個月、一年,先枕

原帖由 BKsquare 於 15-02-04 發表
其實係咪淨係我
我真係呢幾個月、一年,先枕住聽到佢哋個名,之前完全未聽過,淨係識拉登
唔係淨係你,因為佢哋成立咗一年都未夠,2014年6月先出現伊斯蘭國。

珊瑚宮

引用:我其實好反對戰爭,但我真係好想聯軍炸哂殺

原帖由 Peppers13 於 15-02-04 發表
我其實好反對戰爭,但我真係好想聯軍炸哂殺哂班人渣,佢地實有報應ga

...
某程度上,美軍&以色列不斷以各種自以為是嘅原因係中東濫炸,大家只是做駝鳥詐聾扮看當放煙花一樣,正係令基地及ISIS大量吸收新血、累積怨恨的源頭。

公爵府

引用:Quote:原帖由 molasses 於 15-02-04 發表佢

Thanks .明白哂。

你知古伊斯蘭教同回教有分別嗎?才疏學淺⋯只學過天主同基督之分別⋯
伊斯蘭教同回教係同一宗教,因為元朝有個回回族信伊斯蘭教,所以中國人會叫伊斯蘭教做回回教或回教。

我都唔太清楚伊斯蘭教㗎,只知佢哋分好多派,其中有啲派系信奉最原始嘅伊斯蘭教議,係極端伊斯蘭教派,信可蘭經原文,未經消化嘅原文,即係以眼還眼嗰隻。我記得以前有個伊斯蘭教徒講過,可蘭經有好多隱喻,好似以眼還眼呢條,唔係真係攞返害人者嘅眼,冇咁殘忍同血腥,但我唔記得個隱喻係乜。

以我所知伊斯蘭教溫和(正常)嗰啲派系係好好嘅,係嗰忽忽哋先搞到咁暴力,完全例自己宗教米!

公爵府

引用:Quote:原帖由 molasses 於 15-02-04 發表佢

Thanks .明白哂。

你知古伊斯蘭教同回教有分別嗎?才疏學淺⋯只學過天主同基督之分別⋯
伊斯蘭教同回教係同一宗教,因為元朝有個回回族信伊斯蘭教,所以中國人會叫伊斯蘭教做回回教或回教。

我都唔太清楚伊斯蘭教㗎,只知佢哋分好多派,其中有啲派系信奉最原始嘅伊斯蘭教議,係極端伊斯蘭教派,信可蘭經原文,未經消化嘅原文,即係以眼還眼嗰隻。我記得以前有個伊斯蘭教徒講過,可蘭經有好多隱喻,好似以眼還眼呢條,唔係真係攞返害人者嘅眼,冇咁殘忍同血腥,但我唔記得個隱喻係乜。

以我所知伊斯蘭教溫和(正常)嗰啲派系係好好嘅,係嗰忽忽哋先搞到咁暴力,完全例自己宗教米!

子爵府

又知多左

子爵府

好得人驚,活活燒死

男爵府

拉登都唔夠佢地黎

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+meow~meow+於+15-02-04+發表

原帖由 molasses 於 15-02-04 發表
巴格達迪,本身想建立及統一奉行古伊斯蘭法嘅國家,先先加入阿蓋達成為阿蓋達分支,後嚟佔領伊拉克同黎凡特 ...
我能理解嘅係:自認哈里發,已非某國國王或某教派主教咁簡單,更非一個組織領袖(如拉登於基地)。

哈里發係得到阿伯拉罕確認真傳嘅子弟,咁直情係另樹一派宗主。

上一位在世自稱係使者再生而立新宗派嘅係法輪功那位李教主。同樣吸引大批心懷「痛恨」嘅信徒,亂世神棍特別多。

公爵府

引用:Quote:原帖由 molasses 於 15-02-04 發表巴

原帖由 wonderlulu 於 15-02-05 發表
我能理解嘅係:自認哈里發,已非某國國王或某教派主教咁簡單,更非一個組織領袖(如拉登於基地)。

哈里發 ...
啊!原來哈里發係咁解,我以為係個銜頭

子爵府

親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

美國培植拉登,拉登成立亞蓋達,分支出IS;美國殺死拉登,間接令IS因少一個香爐而勢力坐大。呢個比亞蓋達更殘暴嘅恐怖組織出現,其實係咪美國間接做成?

首頁
23456...8

尾頁

跳至