自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+15-02-09+發表啱

原帖由 964000 於 15-02-09 發表
其實未必餵吾到,好多方法,你去人奶板問下。
因為仲有其他原因,所以醫生唔建議~

男爵府

回覆:我餵不到人奶,並唔代表我不是好媽媽!(長篇!)

我覺得而家啲人見倒人地唔餵人奶就當係罪人咁,餵倒咪餵,餵唔倒咪唔餵囉,食奶粉咁又點,冇問題格,媽咪生仔已經好辛苦,唔應該唔體恤!

伯爵府

引用:對不起,我好想講:餵人奶就係偉大,錫bb嗎

原帖由 媽媽可人 於 15-02-09 發表
對不起,我好想講:餵人奶就係偉大,錫bb嗎?

我兩個都無餵人奶,食奶粉大!
我依一刻未知自己錫邊個多啲,不過我反而有咗之後疏忽咗個仔,因為陀個女後我工作都忙,放工淨係瞓,冇咩理個仔~

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

支持你,唔好理D男人唔經大腦講既廢話~你盡力左就OK啦~最好養好自己身體~

伯爵府

引用:+本帖最後由+rayrayus+於+15-2-8+17:14+編

原帖由 rayrayus 於 15-02-09 發表

偏心? 你問你老公你奶奶係咪餵人奶個個仔女都係餵足咁多日餵 ...
佢係獨仔,我奶奶冇餵過人奶但要求我一定要餵~
我c6同佢講醫生話我唔可以再餵,佢話叫我再試吓餵~
如果我係佢親生女,唔知佢會唔會咁講!

翡翠宮

你老公好抵打

伯爵府

引用:我覺得而家啲人見倒人地唔餵人奶就當係罪人

原帖由 GillianChung 於 15-02-09 發表
我覺得而家啲人見倒人地唔餵人奶就當係罪人咁,餵倒咪餵,餵唔倒咪唔餵囉,食奶粉咁又點,冇問題格,媽咪生 ...
依個就係我感受,餵唔到人奶都無辦法~
我有兩個同事,一個餵到7個月,一個冇餵過,結果冇餵過𠴱個嘅女冇咩病痛,反而餵到7個月𠴱個仔5個月大開始,平均1個月感冒一次!
唔一定餵咗人奶個小朋友就無病無痛,相反唔餵亦唔一定個小朋友會身體差!

大宅

我餵不到人奶,並唔代表我不是好媽媽! - 當然!
輕鬆d,大人同bb 健康最緊要,飲乜奶真係唔係重點。

公爵府

引用:加油啊!媽媽。男人唔明我地做媽媽的難處。

原帖由 快樂ma 於 15-02-09 發表
加油啊!媽媽。男人唔明我地做媽媽的難處。餵唔到人奶唔好勉強,多休息才能照顧好Bb喔

...
要好好休息,否則點照顧兩小朋友?人奶方面已盡力,不要怪自己,你敢試順產已好叻,好勇敢,祝福你同bb身體健康!

子爵府

引用:Quote:原帖由+964000+於+15-02-09+發表其實

原帖由 小貓1124 於 15-02-09 發表
因為仲有其他原因,所以醫生唔建議~
咁盡了力就問心無愧了。

大宅

5好喊 好快過嫁炸!佢叫佢教你 咁應該點餵鬼好?

珍珠宮

盡咗力就得,養好自己身子要緊,

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由+rayrayus+於+15-02-09+發表本

佢係獨仔,我奶奶冇餵過人奶但要求我一定要餵~
我c6同佢講醫生話我唔可以再餵,佢話叫我再試吓餵~
如果我 ...
我係你我會話我盡左力,我決定唔餵,咁想餵叫你奶奶同老公自己黎!叫人做野點都易過自己做,我兩個仔都係食左人奶兩個月度,大仔出世後我要返工好困身冇時間泵所以冇餵,細仔就因為冇人陪坐月幫湊仔我一湊二太累唔再餵,點都好,食奶粉咪一樣咁大,如果餵得來令自己增加壓力何苦呢?湊初生已經夠忙

男爵府

你老公唔用腦亂講野,呢到好多熱人明白你,唔好唔開心!要留返精神同身體照顧小朋友呀!

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

男人唔試過唔明架啦,叫佢比個乳頭bb練習啜下,佢就知有幾難

翡翠宮

引用:啱啱生咗女女6日,女女出世太輕磅,一出世

啱啱生咗女女6日,女女出世太輕磅,一出世就住加護病房,從來冇埋身。
我好努力俾自己上奶,第3日夜晚上到 ...
你老公有病呀,咁講野

公爵府

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+15-02-09+發表啱

原帖由 964000 於 15-02-09 發表
其實未必餵吾到,好多方法,你去人奶板問下。
醫生都叫唔好餵
唔通人奶版仲勁過醫生?

子爵府

傻妹, 難得bb"安全到步", 人奶或奶粉餵皆是mama 的寶

如果你自己仍想試, 其實可以待消炎後再試, 乳腺炎好普遍, 尤其是bb不在身旁

你c6...你淡淡然問佢: 你當年食乜奶大? 你話我之前完全冇顧我感受? 你又唔駛陀, 又唔冇捱陣痛, 又冇石頭胸, 你何來有資格話我? 我情緒有乜唔妥, 你自己湊兩件, 我返娘家休養, 我都係我父母的寶!!!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 蕃薯仔媽媽 於 15-02-09 發表

另外佢有幫手按摩我個石頭胸,但太大力整到傷哂,佢俾醫生罵話按摩都唔駛咁大力,整傷媽媽~

...
齋按無用,只會刺激乳房繼續做奶,但又出唔到,要一路按一路啜,同BB埋身原理一樣

子爵府

2018父親節勳章 畀面勳章 DHA勳章

好明白你感受。。。加油呀~!!!
小朋友需要你!

首頁

尾頁

跳至