自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:(已辭工) 後續,最後的幾天

the best is yet to come

老餅會員上科林只求開心!

侯爵府

按章工作, 唔好做工作範圍以外工作, block 佢地電話, 因為電話係你私人用, 唔係公司交費, 唔係必須提供俾佢地, 吹咩!
d人越整你要你唔開心, 你越要從容越要開心, 表現出好期待last day~ 輸人唔輸陣, 幾唔開心都唔好表現出俾人睇! 加油! 呢度好多jm 撐你!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:話說上星期辭工,呢幾日同老闆都無乜兩句。

原帖由 Dragonbaby2014 於 15-02-17 發表
話說上星期辭工,呢幾日同老闆都無乜兩句。我相信佢內心係覺得我廢,但又需要我,好矛盾。最後呢幾日佢都要 ...
去買書好呀, 食埋tea先返

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 sukisky 於 15-02-17 發表佢

原帖由 Dragonbaby2014 於 15-02-17 發表
甘極品既我第一次見,聽都未聽過...
我見過,我舊公司有位老闆都係極品,秘書要幫佢請僱人係小事,但個個都做唔長,因為達唔到要求,或是頂唔順走。佢要求僱人炒碟菜,每條菜要求長短一樣,有分別,鬧完,出街買過再炒。秘書既其中一項工作係要幫佢數花膠,因為佢怕僱人打斧頭,會偷。佢鬧人廢柴,垃圾乜都出埋,佢仲要係女人

大宅

引用:按章工作,+唔好做工作範圍以外工作,+block+

原帖由 maggiejane 於 15-02-17 發表
按章工作, 唔好做工作範圍以外工作, block 佢地電話, 因為電話係你私人用, 唔係公司交費, 唔係必須提供俾佢 ...
多謝!矩地成日響非工作時間what\'s app,打電話比我做成好大困擾!我last day就會退group!以免日日受滋擾,成日expect我睇哂d msg!

禁止訪問

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-02-17 發表大

你星期六要番工?番半晝?我都遇過呢d情況呀,星期六晚上打比我叫我做份野出黎,你無病呀...

之後仲好意思 ...
我返半日,仲要全世界都知星期六我要準時走。真係好難頂吓,同一時間要做3,4樣野,唔使半個鐘就問得未,交到功課未,你估我有10對手咩。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-02-17 發表大

你都好型,「我有事做要走先」響呢度真係預左比矩炒既人先講,有同事經常兩日無食lunch因為公司太忙,加自 ...
唔係型,係頂唔順,佢要炒就隨便。講真我都會揾工,睇吓我resign 先定佢炒我先

大宅

引用:Quote:原帖由+Dragonbaby2014+於+15-02-17+

原帖由 cbeyond 於 15-02-17 發表
我見過,我舊公司有位老闆都係極品,秘書要幫佢請僱人係小事,但個個都做唔長,因為達唔到要求,或是頂唔順 ...
我頂矩唔順,我呢個位d同事話係三煞位,個個都一個月就走,同你個case差不多,一係達不到要求,一係自己走

數花膠,好在我老闆唔食咋。不過屋企裝修同請工人就梗係秘書做啦 最慘矩有4,5個工人wor,每個月秘書仲要計埋工人有無OT tim. 仲有阿女上補習社交幾錢學費都要計,因為日日晤同,上幾耐視乎心情佢有3個小朋友。仲有要安排d司機接小朋友,全部秘書做。如果老闆有party eg阿爸大壽,bb生日,秘書要出席

除左以上既,公司所有admin野,包括hr野都係秘書做,個個月咁搞根本冇可能做得哂d野

大宅

引用:Quote:原帖由+Dragonbaby2014+於+15-02-17+

我返半日,仲要全世界都知星期六我要準時走。真係好難頂吓,同一時間要做3,4樣野,唔使半個鐘就問得未,交 ...
同你一樣大家要努力找工作!

大宅

引用:Quote:Dragonbaby2014+發表於+15-2-17+15:1

原帖由 hin080908 於 15-02-17 發表
其實你間公司加你老細都係發神經架. 可唔可以知間公司响邊區同做咩類型生意, 費事搵工中伏 ...
好我pm你

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-02-17 發表我

我頂矩唔順,我呢個位d同事話係三煞位,個個都一個月就走,同你個case差不多,一係達不到要求,一係自己走: ...
都唔知點解請就公司請,但做就做好多私人野
舊老闆真係用到好盡,佢朋友生小朋友,佢拍心口認購幾十斤薑醋,終於公司大部份女同事要幫手刨薑片,真係經典。

chan803    發表於 15-2-18 09:31

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-02-17 發表我

同你一樣大家要努力找工作!
努力呀

大宅

舊老闆真係用到好盡,佢朋友生小朋友,佢拍心口認購幾 ...
痴線比我即走

男爵府

引用:Quote:原帖由 Dragonbaby2014 於 15-02-17

舊老闆真係用到好盡,佢朋友生小朋友,佢拍心口認購幾 ...
唔係呀嘛

男爵府

引用:Quote:原帖由 Dragonbaby2014 於 15-02-17

我見過,我舊公司有位老闆都係極品,秘書要幫佢請僱人係小事,但個個都做唔長,因為達唔到要求,或是頂唔順 ...
痴線,啲菜條條一樣長會好食啲既咩?!

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-02-17 發表都

原帖由 sukisky 於 15-02-17 發表
唔係呀嘛
100%真事,舊老闆屋企僱人 & 大秘書頂唔順,走左,無人,就到公司receptionist頂上。每日要親身去街市買魚,雖然有公司司機接送,但早,午要去指定街市買游水魚,唔可以一次過買晒,因為佢話唔新鮮喎。

珊瑚宮

原帖由 sukisky 於 15-02-17 發表
痴線,啲菜條條一樣長會好食啲既咩?!
唔知,淨係知僱人做左4日就頂唔順,自己辭職

子爵府

回覆:(已辭工) 後續,最後的幾天

我覺得d工要係咁理老闆既私人野會好煩,又要應酬佢d親朋戚友,除非over 30k以上,否則一定頂唔順lee d工;btw, 祝樓主下份工既上司/老闆好好

子爵府

引用:Quote:原帖由+sukisky+於+15-02-17+發表唔

100%真事,舊老闆屋企僱人 & 大秘書頂唔順,走左,無人,就到公司receptionist頂上。每日要親身去街市買魚 ...
咁個receptionist仲有冇做呀?

首頁
23456...8

尾頁

跳至