自由講場

跳至

首頁
23456...19

尾頁

男爵府

回覆 lorrainenfai 的帖子

我係過來人,我都明白呢個係第一個呈分試嗎?
加油呀!!小朋友都好大壓力架

其實佢成績好好丫,
個數操高D,個名次可以排得好前好前
因為個數分X2影響不小

加油

男爵府

可能個個九十幾分, 攞唔到九字頭, 老師都話有問題........

水晶宮

lorrainenfai 發表於 15-3-18 11:31
岩岩考完第二次考試,今次我覺得麻麻地 中92,常93,英87,數81
亞女都吾係好滿意數學
但我 ...
r我想當年都冇咁好成績呀

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆:純呻,亞女小五考試成績

睇唔明

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

lorrainenfai 發表於 15-3-18 11:40
佢數學一向都係90+……

數學上落可以好大 (隨時差十幾分),同亞女操吓卷 . . .
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

琥珀宮

引用:岩岩考完第二次考試,今次我覺得麻麻地+中9

原帖由 lorrainenfai 於 15-03-18 發表
岩岩考完第二次考試,今次我覺得麻麻地 中92,常93,英87,數81
亞女都吾係好滿意數學
但我 ...
高小overall睇咁分數唔算差!

不過數學好壞真影響大,因分數差距大,叻人可拿差不多滿分,呈分比重大!而中英文一般叻既差距無咁大,我囡中小學都係靠數學食餬,而家U入到好科!

而且數學有得教有得操,搵啱人教進步空間可以好大,阿囝中三我今年開始要佢操數,上學期考試全級立即跳高60名!高小數唔難,如果你自己唔差可以自己教,每次睇番佢練習/功課錯係邊,針對性地幫佢改進!

五年級最後一次先係呈分試,仲有時間追,暑假亦可加強練習,囡囡同媽媽都要加油!

子爵府

醒目開學勳章

已經好好喇,有8字9字,已經好OK。
我仔而家小四都唔比太大壓力佢
]

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

lorrainenfai 發表於 15-3-18 11:31
亞女都吾係好滿意數學
但我 ...
我唸滿唔滿意係以小朋友的能力及付出比較. 數學如果一向係上游, 咁就跌咗D.

子爵府

無言!!!香港教育往往就係比呢D家長累死!!

侯爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 lorrainenfai 於 15-03-18 發

原帖由 Yukyuk 於 15-03-18 發表
通常校內排名是與呈分排名有出入的。

呈分試是標準化後× 比重,之後才校內排名。
再講,某一科的同學得分差距越大,對中上遊分子影響越細,好像數學科咁!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我知呈分係好緊要.....
不過頭35係BAND ONE, 而家25.......

講得白D, 一係死谷到佢TOP 5入名校神校, 如果明知唔係果d料, 咁不如接受現實搵間適合的band one中學啦, 咁都要呻, 你個女真係好慘

happy+    發表於 15-3-18 13:43

侯爵府

唔通要科科100分先至滿意

子爵府

2018復活節勳章

引用:壓力來源自父母

原帖由 2628 於 15-03-18 發表
壓力來源自父母
咪係囉! 阿女唔係咁滿意, 樓主又話好大壓力, 為乜啫? 讀書啫
我都經歷過, 今年阿仔Form.3.
得與失, 個小朋友自己承擔, 我地做家長既, 只有舒緩下佢地, 比d支持同鼓勵佢地, 比餐飽飯佢地……咁囉!
唔係樓主幾時又驚到出年小六考試呀

複式洋房

引用:岩岩考完第二次考試,今次我覺得麻麻地 中9

原帖由 lorrainenfai 於 15-03-18 發表
亞女都吾係好滿意數學
但我 ...
我個小朋友仲差由一年班100分每年係咁跌。

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:佢一路都是全级25之內,共150人,我想佢保

佢一路都是全级25之內,共150人,我想佢保持著
佢學校全級35名之內band one
全級150人考頭35先係band one, 唔怪之得你會咁擔心。

子爵府

畀面勳章

試下上數研呀, 對我女有幫助。
阿女次次都係9X分, 有一次失手下,去了數研, 就回復返9X.
試前考試份卷係全級第一, 但呈分就得9X咁, 唔係全級第一, 但咁岩果次出得深, 好多人拎7X分, 令到阿女既名次前左好多。

試下丫.

男爵府

我明點解, 因有D小學係要科科都95分先可以BAND 1頭, 90-95已可以係BAND1中至尾 , 我仔個間就係, 有一科8字就好慘, 如果科科85-90已係BAND2頭, 平均分低於85分已係BAND 3..... 但重有五年班一個學期同六年班, 小朋友壓力都好大, 媽咪比多D鼓勵小朋友話佢知佢得好緊要, 因可能就係佢努力的動力....

侯爵府

醒目開學勳章

回覆:Yukyuk 的帖子

反而,中英语文強就穩陣好多,再加上常識及視藝成績標青,就如虎添翼!

珊瑚宮

lorrainenfai 發表於 15-3-18 11:43
多謝你JM,,,,,
我明白依家亞女讀書都好大壓力……

阿囡自己識得著緊, 你就要轉下位幫佢疏導,

如果覺得今次數表現唔理想, 分開邊啲係意料之中, 即係考完就知自己做唔好, 多啲溫返; 邊啲係派卷先知錯了, 咁要注重補返底, 檢討跟進, 下次一定進步架!

加油。

大宅

而家啲小朋友真大壓力,好明顯都係老豆老母逼成的

首頁
23456...19

尾頁

跳至