自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我的育兒心得勳章

引用:睇呢個post好感觸,我又係比我奶奶話我營養

原帖由 Augustaching 於 15-04-24 發表
睇呢個post好感觸,我又係比我奶奶話我營養不良話搞到bb都無營養,餐餐迫我食2人份量飯餸同一日飲一大煲湯 ...
我件99就係呢d八婆,自己生幾個都係奶粉b,知我餵人奶就話我無奶,d奶無營養!!我都費事應佢,唔係我怕串到佢暈!c6好支持我餵人奶,佢問99點解當年唔餵人奶,佢話:我d奶咁珍貴點解要對你咁好呀!!而家我個女出左世,佢竟然問我佢隔咁多年會唔會有奶,真係痴痴地!

男爵府

回覆:關於餵人奶聽完嬲嬲哋

最憎呢d三姑六婆, 我餵咩關佢地鬼事咩

咁鐘意理就自己生返個, 想餵咩就餵咩

男爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢D人真係好煩, 但身邊總有幾個, 最煩係又講唔出牛奶有乜好, 咁做乜係咁要人餵牛奶呢

大宅

calolo919 發表於 15-4-24 10:02
大家唔好見怪,其實我都想問下大家 我而家第一胎 都仲考慮緊餵唔餵 八月生
個問題係 想問下餵人奶呢 個胸會 ...
功成身退奶媽答你:
人人唔同架... XD
餵緊時可能仲勁喎.. XD (我最勁時升咗4個CUP SIZE.. BA BA 都換咗4-5 批)
停餵而家打回原形喇~~ XXD

其實女人緊張自己身形好正常.. 但當你做咗媽媽時好多野會以BB 為重....
我自己覺得啦... 身形之後都KEEP 得返嘅... BB 健康就唔係你話想要就有..
餵唔餵.. 個人選擇... 唔好自責同後悔就得!!

大宅

其實很開心現在有人會問餵奶粉定人奶,唔係以前咁by default係「搵奶粉錢」,完全忘記左人奶是最佳天然選擇。而且見到咁多身體力行既人奶媽回應,亦証明真正好野係會有人支持。對於閒言閒語,一笑置之,希望政府大力去宣傳一下。

複式洋房

引用:Quote:calolo919 發表於 15-4-24 10:02 大

原帖由 linglaulau 於 15-04-24 發表
功成身退奶媽答你:
人人唔同架... XD
餵緊時可能仲勁喎.. XD (我最勁時升咗4個CUP SIZE.. BA BA 都換咗4-5 ...
明白 多謝您嘅意見

大宅

老人輩被當年奶粉宣傳影響晒,到今時今日現實返回,當BB食媽媽奶食到實實淨淨,健健康康,老人家門會好自豪同人講,我家阿B人奶大架!我地奶媽望長線的!加油!

子爵府

引用:Quote:原帖由 魔怪媽媽 於 15-04-24 發表大

原帖由 milk323 於 15-04-24 發表
我99都冇話,但成日問我老公係咪手緊,所以要餵人奶慳錢。我聽同事講,話佢地嗰輩比奶粉商洗晒腦,奶粉有營 ...
你99真攞命就話佢知好手緊,幫幫手家用收順d

子爵府

引用:Quote:原帖由 Augustaching 於 15-04-24 發

原帖由 cream090909 於 15-04-24 發表
我件99就係呢d八婆,自己生幾個都係奶粉b,知我餵人奶就話我無奶,d奶無營養!!我都費事應佢,唔係我怕串 ...
你99好衰,咁都講得出,你話佢知你d仔女好珍貴,無論如何都會盡力餵到比佢哋飲。

子爵府

引用:其實很開心現在有人會問餵奶粉定人奶,唔係

原帖由 miutang 於 15-04-24 發表
其實很開心現在有人會問餵奶粉定人奶,唔係以前咁by default係「搵奶粉錢」,完全忘記左人奶是最佳天然選擇 ...
真係好希望政府會造返d嘢

禁止訪問

回覆:三蕃薯 的帖子

禁止訪問

侯爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:原帖由 cream090909 於 15-04-24 發

原帖由 quarterday 於 15-04-24 發表
嘩你99好衰,咁都講得出,你話佢知你d仔女好珍貴,無論如何都會盡力餵到比佢哋飲。

...
佢不嬲都唔用腦講野,不過c6就hurt d囉!99講到明當初想追個女比62先生埋佢!點知又係仔!

公爵府

引用:Quote:原帖由+miutang+於+15-04-24+發表其

真係好希望政府會造返d嘢
政府?
我今日在醫院搵房泵奶都唔容易
貼poster 話歡迎餵母乳
但借間房俾人問長問短

伯爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 許c9 於 15-04-24 發表我奶奶

同定老公講,叫佢一齊上有關人奶嘅講座,洗定腦先。如果比99洗咗先就冇人幫你。話比老公知唔想99咁辛苦,唔 ...
好彩c6實唔會幫99既,同埋我99既性格唔會自已殺上我屋企,不過帶阿b去探佢時,佢可能會阿支阿左囉

男爵府

我6299 都唔支持我餵人奶,同佢地講話人奶好,佢地成日都同我講話奶粉有營養,真係雞同鴨講;c6 就企中立,有時仲會聽埋6299啲偉論黎hurt 我,真想xxxx

好彩我仲有娘家既人支持我咋

寶石宮

引用:Quote:原帖由 milktealai 於 15-04-24 發表

原帖由 eeb 於 15-04-24 發表
你就好啦。
我奶奶唔係咁支持,好在老爺同老公撐我。
你再生多個靚仔,我煲俾你飲

男爵府

我的育兒心得勳章

我半人奶呀,阿仔唔埋身,係泵來餵,唔覺唔覺辛苦左五個月,好快就meet 到短期target六個月,希望可以泵到一年。

我都知啲三姑六婆多野講,所以無俾奶奶知我有餵人奶。反而佢嘅街坊聽我老吹自己餵奶粉想問點解唔餵人奶,我扮聽唔到😜

反而我阿媽唔鍾意我餵,成日笑我無奶,我知佢怕我辛苦,而家bb大大隻,我媽都好pound of 我無乜奶都照俾。

大宅

各位人奶媽, 想問下你們有沒有是開刀的?
如果開刀, 是不是要遲很多先可以開始餵?
我阿媽就唔多想我餵人奶呀, 佢驚我會傷口痛, 又驚無奶....
搞到我都唔知點好!

大宅

我媽反而話我無奶,無鬼用,你睇下阿邊個幾多奶呀......

首頁

尾頁

跳至