烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆:香橙戚風

我真係超超超開心

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ipodbaby_123 於 15-05-03 發

原帖由 falalala 於 15-05-05 發表
好開心呀,好想同你分享,我今日都成功左少少喇,幅相打橫左
成功啦!

有磨菇頭而且只爆一條痕,下次應該可以做到唔爆面既磨菇頭

分享下同之前既做法有什麼分別?

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

大宅

畀面勳章 親子達人勳章

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 falalala 於 15-05-05 發表好

原帖由 ipodbaby_123 於 15-05-05 發表
成功啦!

有磨菇頭而且只爆一條痕 ...
不斷轉上下發熱線,幾分鐘轉一轉,企定定

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ipodbaby_123 於 15-05-05 發

原帖由 falalala 於 15-05-05 發表
不斷轉上下發熱線,幾分鐘轉一轉,企定定
咁勁,咁都可以整到

我試過一次焗焗下熄左其中一組發熱線,但最終都係失敗,所以宜家個蛋糕一入爐就盡量唔郁任何嘢,有時連錫紙都唔加免得開門會令溫度下降。

蛋糕內部組織係咪好靚呢?

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珊瑚宮

ipodbaby_123 發表於 15-5-5 15:52
咁勁,咁都可以整到

我試過一次焗焗下熄左其中一組發熱線,但最終都係失敗,所以宜家個蛋糕一入爐就 ...
內部組織都係一般咁啦, 我個焗爐細真冇辦法呀, 因為一開始用鍚紙又焗好耐都焗唔熟, 但係唔落鍚紙就肯定全燶, 咁就唯有開燶大約十分鐘就要加鍚紙直到焗好, 我近來轉用黑糖整蛋榚, 都覺得唔錯喎,

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 15-5-5 15:52

原帖由 falalala 於 15-05-07 發表
內部組織都係一般咁啦, 我個焗爐細真冇辦法呀, 因為一開始用鍚紙又焗好耐都焗唔熟, 但係唔落鍚紙就肯定全燶 ...
我上面嗰個飛碟蛋糕就係用黑糖同薑汁整

男爵府

畀面勳章

各位Auntie/Uncle請多多指教!

男爵府

子爵府

咩叫戚風蛋糕?同海綿有咩唔同?用煙通模有咩好compare with一個圈模?

珍珠宮

引用:咩叫戚風蛋糕?同海綿有咩唔同

原帖由 mrsjacky 於 15-05-07 發表

咩叫戚風蛋糕?同海綿有咩唔同?用煙通模有咩好compare with ...
兩者分別我就唔太清楚,只知道戚風係用分蛋法做,海棉蛋糕就可以用全蛋同分蛋法做,但我覺得戚風口感好食啲,全蛋做過一次就無再整過。

我個人認為用煙通模可以令蛋糕中心受熱均衡啲,有個煙通俾個蛋糕依付向上爬升回縮應該比較少。

等高手補充指導下。

珊瑚宮

ipodbaby_123 發表於 15-5-7 07:25
我上面嗰個飛碟蛋糕就係用黑糖同薑汁整
我又想請教下你, 我近排用麵包機整既方包唔知點解都變得好矮細, 已經減左水, 酵母又冇事, 我都唔知點解會咁, 我用225高粉,160水, 1茶匙酵母 =.=灰

伯爵府

發得好靚啊~~

複式洋房

:go好似好正喎!
我都有興趣整下!!!!od:

珍珠宮

引用::go好似好正喎!我都有興趣整下!!!!od:

原帖由 Chacepatz 於 15-05-11 發表
:go好似好正喎!
我都有興趣整下!!!!od:
咁仲唔快啲行動

男爵府

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 15-5-7 07:25

原帖由 falalala 於 15-05-11 發表
我又想請教下你, 我近排用麵包機整既方包唔知點解都變得好矮細, 已經減左水, 酵母又冇事, 我都唔知點解會咁 ...
Bk無提示,宜家先睇到你既留言。

我無麵包機,所以解答唔到你既問題,個食譜係一直用開?水份比例似乎高左少少,有成71%。

你試下開新帖寫哂個食譜出黎,用邊部機,用咩程式去攪粉,應該有麵包機用家答到你。

大宅

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 falalala 於 15-05-11 發表我

原帖由 ipodbaby_123 於 15-05-14 發表
Bk無提示,宜家先睇到你既留言。

我無麵包機,所以解答唔到你既問題,個食譜係一直用開?水份比例 ...
我估係粉既問題,因為轉返第二隻粉又ok喎

首頁

尾頁

跳至