自由講場

跳至

首頁
23456...28

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

good_pig 發表於 15-5-10 15:18
排公屋..會不會已經OVER左
http://www.housingauthority.gov.hk/tc/flat-application/income-and-asset-limits/
4人

$25,250

唔會既不過有排排

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

天佑我們 發表於 15-5-10 15:35
http://www.housingauthority.gov.hk/tc/flat-application/income-and-asset-limits/

唔會既不過有排排:si ...
佢唔係3萬5咩?

或者等下次白表居屋

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大力士媽咪 發表於 15-5-10 15:34
你係咪俾人攻擊到混淆曬邊個打邊個?你話自己無資格生唔係對住我講囉。

...
不如你自己睇清楚先啦

男爵府

DHA勳章

回覆:有無JM家庭月入3萬几要租樓都可以請工人?

有d jm把口真係好衰,講真搵三萬,生兩件得罪你咩?大把人都窮有窮養,d 小朋友都可以開心過d有錢家庭啦,好似有錢就=比最好既咁

ying_mail    發表於 15-5-11 00:16

大宅

引用:Quote:vivibabyvivi 發表於 15-5-10 13:40

原帖由 大力士媽咪 於 15-05-10 發表
唔係針對你乜野,你需要投放係下一代既人開支幾多係你既事,你認為夠唔夠都係你既事。事實上一般提供基本條 ...
認同,平有平養我覺得係可以的!興趣班都有平貴,呢位jm...太大口氣

Chafing    發表於 15-5-10 21:43

公爵府

回覆:orangejuice2007 的帖子

有朋友係咁,不過只得一個小朋友,有買保險,唔洗俾錢4大長老,每月夠洗

琥珀宮

我愛Corina 發表於 15-5-10 15:34
唔係ge,我都有朋友月入7萬幾唔敢生,因為佢地有要求。佢地住新界,話如果有小朋友要搬去41 or 34 區。又話 ...
冇錯, 俾屋企人既家用已經佔左收入既唔少比例, 有D人唔洗俾家用, 唔洗供樓咁7萬咪好好洗囉

大宅

vivibabyvivi 發表於 15-5-10 15:27
我係一個唔適做全職媽既人, 如果我24小時對住佢, 我肯定咁唔係對我小朋友最好
...
你可能連點為人處事都未識。唔評論你了,費事搞到你最後一點點自信心同安慰自己既地方同意欲都無埋。(上討論區吹噓既意欲)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:我愛Corina 發表於 15-5-10 15:29 咁

原帖由 vivibabyvivi 於 15-05-10 發表
係呀,香港比較得好勁,我見d親戚朋友生bb一定要去私家,雖然洗幾萬蚊,但舒服d係值得。

但有朋友直頭講話私家生個bb 高貴d (佢係公務員家屬,去政府生都應該舒服),話將來同人有比較喎唉,連邊間醫院出世都要比

珍珠宮

畀面勳章

good_pig 發表於 15-5-10 15:36
佢唔係3萬5咩?

或者等下次白表居屋
係喎眼大睇過頭呢,sorry

如果唔請工人自己照顧再排就應該得又唔驚無人睇B

大宅

識人同你一模一樣, 都請到工人, 另外$5k 供養父母

子爵府

應該剛剛夠。
唔買名牌, 唔旅行唔出街吃飯, 總之就少少地洗, 然後努力增加收入, 否極泰來, 挨下啦, 我都挨左10年, 加油

翡翠宮

引用:Quote:vivibabyvivi 發表於 15-5-10 15:27

原帖由 大力士媽咪 於 15-05-10 發表
你可能連點為人處事都未識。唔評論你了,費事搞到你最後一點點自信心同安慰自己既地方同意欲都無埋。(上討 ...
上網的野何需咁認真呢??

同d唔啱咀形的人講多句都嫌浪費我時間~

最後回覆    發表於 15-5-10 17:48

琥珀宮

大力士媽咪 發表於 15-5-10 15:39
你可能連點為人處事都未識。唔評論你了,費事搞到你最後一點點自信心同安慰自己既地方同意欲都無埋。(上討 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:我愛Corina 發表於 15-5-10 15:34 唔

原帖由 vivibabyvivi 於 15-05-10 發表
冇錯, 俾屋企人既家用已經佔左收入既唔少比例, 有D人唔洗俾家用, 唔洗供樓咁7萬咪好好洗囉
...
你睇我好,我睇你好咋。

有另一pair 朋友,又係7萬一個月,佢話供樓連雜費2萬,好似仲有5萬好多咁,原來佢話佢爸去私家老人院個個月要萬幾蚊,又要請個工人照顧亞媽,呢到又無左兩萬佢平時都勁慳,話生左bb都唔知點算

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 大力士媽咪 於 15-05-10 發表

原帖由 Rainbomomo 於 15-05-10 發表
認同,平有平養我覺得係可以的!興趣班都有平貴,呢位jm...太大口氣
個位jm講野不嬲都……(唔使我多講,大家有眼睇)~

所以我都廢事回應佢講的野~

si_princess_si    發表於 15-5-11 15:12
浸雞翼先    發表於 15-5-10 19:40

琥珀宮

我愛Corina 發表於 15-5-10 15:40
係呀,香港比較得好勁,我見d親戚朋友生bb一定要去私家,雖然洗幾萬蚊,但舒服d係值得。

但有朋友直頭講話 ...
咁我又唔識人有比較, 如果咁都要比較, 做人好辛苦啫

大宅

唔可能,我一家三口over呢個數有突,租金已去1/3,仲要儲少少旁身,1個小朋友讀書+興趣班+2大長老供養,錢係充裕但唔可能請工人,自己一手一腳ftm,盡可能留D錢比小朋友做學業基金

瑪瑙宮

引用:同老公加埋35k度租樓10k,來緊準備請工人照

原帖由 orangejuice2007 於 15-05-10 發表
同老公加埋35k度租樓10k,來緊準備請工人照顧2個b,因為4大長老都五可以幫手湊,系米會好生活得好緊呢?

...
你唔請工人有冇得揀先?(無人幫你湊,但唔做又唔得)如果無得揀就要頂硬上。

煮到黎就食啦,加油

禁止訪問

引用:同老公加埋35k度租樓10k,來緊準備請工人照

首頁
23456...28

尾頁

跳至