自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子我個女都係幾純品,

原帖由 qilintim 於 15-06-04 發表
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我個女都係幾純品,雖然已經FORM 4 但係都驚啲FORM 4 5 6 會教壞佢
不如考慮九龍塘香島,好好多。

禁止訪問

回覆:林大輝校風差?

禁止訪問

引用:丁力個仔唔係讀大輝,讀王錦輝呀。(利申:

複式洋房

回覆 emmiedustie 的帖子

咁恐怖 ?

複式洋房

係幾好嘅,不過遠咗少少,唔知女女願唔願意

複式洋房

回覆 puibb 的帖子

多謝CHING建議

子爵府

qilintim 發表於 15-6-4 10:38
回覆 hagupit 的帖子

多謝CHING提點,我有喺網上睇過,不過啲POST大部分都幾年前,資料唔UPDATE,所以想問 ...

這是最近期在ek嗰邊見到人問林大輝的post, 都係負面多囉:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3040018&extra=page%3D2

子爵府

qilintim 發表於 15-6-4 13:22

試左先啦, 收左先再諗.
你過ek開post問吓有咩學校提議比你, 嗰邊都好多人好樂意答你架。 而家已經6月, 要轉校就要快d揾啦.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

qilintim 發表於 15-6-4 13:22

小兒中四,
中一時都讀青年會,
其實青年會校風幾純樸,
學生幾乖,
但因家住九龍,
中二時便轉返九龍區學校。
記得當時有基督教基華、九龍塘香島丶還個津貼學校offer,
你先打電話去問下收唔收生,
再盡快去報名啦,
要筆試的,加油

複式洋房

聽各位CHING嘅建議,諗住試下香島中學(九龍塘),聽講校風唔錯,平時喺CityU見到啲學生都幾乖

但係女女初中啲成績中下,會唔會好大機會唔收?

大宅

我個女係呢到學游水,上次見到3個男仔,着校服,相信係中學生,係學校樓梯度大大聲講粗口即刻小學可以揀小間

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

青書唔好咩?我女話大個想讀呢間

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Superman-GF 發表於 15-6-4 13:03
無知一問。邊個係丁力?

丁力咪應係呂良偉囉﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

引用:聽各位CHING嘅建議,諗住試下香島中學(九

原帖由 qilintim 於 15-06-04 發表
聽各位CHING嘅建議,諗住試下香島中學(九龍塘),聽講校風唔錯,平時喺CityU見到啲學生都幾乖
試左先啦,唔試一定無機會。不過你囡選科有要求,你打去學校問時,最好問清楚點選科,有無你囡想讀的科目揀。

珍珠宮

qilintim 發表於 15-6-4 10:35
回覆 LedTV 的帖子

因為我個女FORM 4 揀科派咗兩個佢唔中意嘅ELECTIVE,旅遊and世史
咁即係阿女想讀果科,林大輝有得比佢讀,所以你先考慮轉林大輝?
同時間如果A學校同B學校都有得比阿女想讀GE科佢讀,咁你都會一併考慮A校同B校?

複式洋房

回覆 Angel_Rose 的帖子

係,冇錯,最主要係因為有得自由揀選修,冇限制,而且都近屋企,所以想入

如果其他學校都係有得自由選選修,而且又唔會太遠(九龍塘都OK),都會考慮

CHING點睇香島?

複式洋房

回覆 hagupit 的帖子

明白嘅,女女成日驚唔收佢,所以想試試相對冇咁高要求嘅直資。

珍珠宮

qilintim 發表於 15-6-4 19:06
回覆 Angel_Rose 的帖子

係,冇錯,最主要係因為有得自由揀選修,冇限制,而且都近屋企,所以想入
我無FD讀過香島,比NG到意見你,SORRY......

係度都祝你阿女快D搵到間有佢心水科目而校風又不差GE學校LA~

複式洋房

回覆 jenniferzhu 的帖子

青年會校風OK,不過冇女女想讀嘅選修(VA),唔想對住而家兩個選修3年,又冇興趣,所以想轉

soso1227    發表於 15-6-5 22:45

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

題外話, 我女都係升中4, 佢都唸過揀VA, 經商量同研究後決定放棄

1. 識兩個讀緊DSE VA的家長, 兩間都係band one學校, 一個話佢個女由好鐘意VA變成好討厭VA, 本來由細到大都好鐘意畫畫, 到而家覺得係負累, D功課拖到最後至做; 另一個由細到大D畫都靚, 但老師話佢3D作品唔得, 而家升S6, predicted grade係2或3, 佢個女勁想drop; 兩個媽咪不約而同話, 鐘意畫畫一回事, 拎黎考試就另一回事
2. 除左畫畫, 仲要睇大量書大量畫展, 增加自己knowledge base去做作品分析, 可惜範圍太廣, 吃力不討好, 花時間好多好多, 得出黎結果不成正比
3. 總括黎講, 合格易, 摘星難
4. 最慘係我女畫功唔夠砌(唔似人地bb就開始學畫畫), technique欠奉, 有唸頭有心機唔足夠, 雖然有時校內作品夠用黎展出, 但同全港高手一比無得揮

所以向現實低頭了, 為揀科轉校係好大決定, 建議你仔細研究下先

首頁
23456...7

尾頁

跳至