自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-07-02+發表其

原帖由 Jessieyin 於 15-07-02 發表
AIA有旅遊保買,我都買過幾次,不過無睇清楚內容包啲咩
AIA肯定無,AlG就有旅遊保險!
我估group insurance 多

大宅

回覆:wing_mak722 的帖子

想知,因宜家幫啊仔考慮買邊間保險公司

大宅

引用:少少資料,幾個月前由公司醫療保險個agent

原帖由 小曳人 於 15-07-02 發表
少少資料,幾個月前由公司醫療保險個agent提供

我地公司一路除醫療咭之外,都會俾多一張叫國際救緩咭之類 ...
依張卡應該只是提供支援服務,並不是免費的。至於費用,可能由保險公司俾,也可能自己出,要睇保單cover唔cover到所需服務。

大宅

引用:好想知第一個返港女仔係咩保險公司

原帖由 好老婆 於 15-07-02 發表
好想知第一個返港女仔係咩保險公司
我都想知

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Jessieyin+於+15-07-02+發表A

原帖由 bbeasy25 於 15-07-02 發表
AIA肯定無,AlG就有旅遊保險!
我估group insurance 多
我係經AIA agent買個人旅遊保,AIA再經邊間買就唔知喇

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

screen 發表於 15-7-2 20:18
邊間公司?
我做咩公司?公司買邊間保險?
定係邊間醫療運送公司?!

我公司前後揾過幾間醫療保險,幾年轉一間,但次次都跟全球支援服務
呢排跟緊永明

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

hithit 發表於 15-7-2 20:47
依張卡應該只是提供支援服務,並不是免費的。至於費用,可能由保險公司俾,也可能自己出,要睇保單cover唔c ...
一定唔係自己俾,agent話係保險公司俾
重點係:唔駛揾保險公司,佢地唔識點幫海外嘅人!自己直接打熱線就有人好快幫到手!又唔駛自己埋單!

大宅

回覆:八仙塵爆︰第一女仔個回港既保險公司

XiA 旅遊保險係無一次次咁買,一買就一年咁買。

個女仔無買旅遊保險,宜家claim 既係團體醫療,即係公司果隻呀,可能係佢爸爸公司保險包埋家屬,但公司保險根本唔包醫療專機運送............成件事唔係好關間保險公司事囉!仲話到要乞求..................根本都唔包既係應該要求囉.....

雖然成件事真係好慘,真心好同情個女仔,但香港人近年真係好鍾意大聲夾惡

公爵府

BK Milk勳章

我整係覺得爸爸都幾過份,有5成燒傷仲沒過危險期就要運返香港,點解唔等個女穩定d先返香港?係要咁危險飛返黎?有乜事咁點算先?

大宅

其實燒傷真係唔適宜飛,飛機既氣壓好影響傷口。宜家就係話惡化要做手術了,希望個女仔可以大步懢過!

男爵府

引用:我整係覺得爸爸都幾過份,有5成燒傷仲沒過

原帖由 auhiyo 於 15-07-02 發表
我整係覺得爸爸都幾過份,有5成燒傷仲沒過危險期就要運返香港,點解唔等個女穩定d先返香港?係要咁危險飛返 ...
父母心當時真我們無法体諒!所以保險公司發聲明亦着重講(明白客人焦慮)但佢老豆就不停用同行有2朋友己運返自己地方就醫!但佢都唔提下個2位好輕傷下!另2位亦同佢女燒傷着不多家人亦接受醫生意見呢刻不易回港!保險公司及運送公司醫生都建議呢幾日咪郁啦!唉!其實台灣醫療水平一定不比香港差架!就算佢買個人保險包緊急運返!此款精神是受傷者在當地得不到比原居地更好醫治才需緊急運番!但都番左來!願主祝福她渡過危險期!

侯爵府

唉,都唔明點解去得旅行都唔買埋個旅保,洗幾多錢啫買旅保唔代表咒自己有事架,只係買個保障啫,例如前排南韓事件我都有得claim啦,其實保障範圍都唔少

咁後生,希望佢大步檻過啦

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

爬完,祝福佢。

但仍未公開保險公司資料,估緊是否富通,因為佢有張卡系全球通用,有意外就打果個電話

公爵府

siuting518 發表於 15-7-2 22:01

個女仔無買旅遊保險,宜家claim 既係團體醫療,即係公司果 ...
其實啲報紙之前都有講個女仔嗰份係團體保險,保險公司都送左佢返嚟啦,個老豆仲要同傳媒講自己似乞兒又成,又係以為消費者係大晒既人!
就算佢買既係旅遊保險,保險公司同醫療運送公司都可能需要佢哋交文件同做評估,佢老豆仲話人哋醫療專機要佢簽免責文件唔啱,呢啲正常要做既程序都要俾佢嘈,真心覺得佢過份左。

大宅

其實個女仔個份是group medical , AIA 也有準備專機接回,但由於評估了不宜回港,要她父親簽免責文件,他不簽,所以拖了咁耐!咁大件事AIA 怎回攞黎衰! 怎樣也好,希望個女仔無事!希望所有傷者無事!

男爵府

siuting518 發表於 15-7-2 22:01

個女仔無買旅遊保險,宜家claim 既係團體醫療,即係公司果 ...
香港保險業聯會傳訊及會務經理劉佩玲表示,向AIA了解後得悉陳曉妍購買的保險並非旅遊保險,而是一份團體保單,但當中有包括緊急運送服務。

大宅

我做TRAVEL INSURANCE既, 但不是A記.
每份旅遊保基本上都有緊急運送服務提供, 係保險公司出錢ge..如果連呢d都唔保,咁你買保險仲有咩用..另外, 唔關你買平/貴plan事, 平/貴只係最高賠償額上的分別, 例如你死左, 平plan可能賠30萬, 貴plan賠100萬
通常呢類24小時國際緊急支援係保險公司搵左外面一d service provider去提供專業服務, 買保險時會有張咭寫住個電話number..你唔一定要帶住, 但要將電話no同你自己個保單no 記住, 萬一有咩事, 可以即刻quote返你d資料..
至於今次咁大單野, 保險公司絕對唔會為左10萬8萬而唔賠俾你, 平時落一個廣告都唔止啦, 但如果好似今次個傷者, 都唔係買旅遊保, 叫人點賠俾你ja..之但係, A記今次肯賠都正常, 因佢可以幫公司gain reputation..好似上次熱氣球事件咁...

水晶宮

回覆:siuting518 的帖子

鬧左好多版了其實搞到咁大單、保險公司都唔敢怠慢的,但人人plan同傷既狀況唔同,好難咁比較吧

首頁

尾頁

跳至