自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

畀面勳章

回覆:windkyk 的帖子

滾湯囉,咸蛋肉片,魚湯,莞茜魚尾,蕃茄薯仔......我諗佢係嫌夏天飲煲既湯怪怪地啫!另外煮送我諗夏天炆野又係怪怪地好似好(流)咁,主力蒸下野但係又唔好蒸黎蒸去都個d即係蒸排骨都可以幾隻味又答幾樣野咁蒸,例如最簡單既豉汁蒸咪答豆卜,下次就酸梅面豉就答南瓜,咁配答下咪有變化又唔洗有廚藝囉,同埋你會唔會係食開淡味野,我覺得食清淡唔代表食無味野,多用薑蔥蒜蔥頭爆過又會多多兩分色彩架啦!如果你係ftm就比心機啦~佢番工辛苦番黎都想食餐好既啫

大宅

畀面勳章

引用:滾湯囉,咸蛋肉片,魚湯,莞茜魚尾,蕃茄薯

原帖由 emma_kapo 於 15-07-20 發表
滾湯囉,咸蛋肉片,魚湯,莞茜魚尾,蕃茄薯仔......我諗佢係嫌夏天飲煲既湯怪怪地啫!另外煮送我諗夏天炆野 ...
不過如果你又番工佢又番工就叫佢食屎啦煮埋比佢食仲嫌三嫌四,作死

伯爵府

畀面勳章

回覆 芝芝 的帖子

好吸引,我會試煮
唔怕貨比貨,只怕你唔識貨

珍珠宮

windkyk 發表於 15-7-20 14:05
平時我煮開士油雞脾,西芹肉片,燒肉炆瓜,冬茹炆排骨,(包)魚炒雞柳等菜式,今日俾c6投訴我煮野以簡單為主,唔理 ...
去fb page睇"簡易食譜"

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:跪求各位拿手菜式菜譜,我諗唔到煮咩了。

節瓜粉絲可好?

蒸排骨?

薯仔炆雞翼?

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

伯爵府

畀面勳章

回覆 emma_kapo 的帖子

我係ftm我煮親都會爆香蒜頭,羌片,可能我真係唔夠心機,我c6在家工作,一星期煮足6日,一日兩餐,我就係想多d變化,所以唔怕醜上黎請教大家。

伯爵府

畀面勳章

回覆 mrschocolate 的帖子

感謝,我會睇睇

伯爵府

畀面勳章

之前係呢到睇到有jm教,豆角釀魚肉,好好食呀,又特別。又唔太難,呢排我成日整的

伯爵府

畀面勳章

回覆 溋溋 的帖子

依d就係我平時煮開......

伯爵府

畀面勳章

回覆 Music_sister 的帖子

請問駛唔駛煎炸?

男爵府

windkyk 發表於 15-7-20 14:27
回覆 emimi 的帖子

但我c6唔食辣,少少都嘈,炸又唔食,煎又唔like,我唔知點樣叫清淡得黎好味,仲要顯示到廚藝 ...
拿你叫c6想食咩早兩日自己唸定先
然後你再網上搵食譜

伯爵府

食譜

https://www.towngascooking.com/tc/Recipe/

伯爵府

畀面勳章

回覆 bennypoon6 的帖子

好難啦,佢叫自己諗掂去,理由賺錢d野你(指我)又唔幫我(指我c6)諗

bennypoon6    發表於 15-7-20 15:33

侯爵府

回覆:windkyk 的帖子

你去fb add 個group 叫今晚食乜餸,好多俾你參巧

禁止訪問

引用:回覆+Superman-GF+的帖子我密謀緊,我無4大

男爵府

windkyk 發表於 15-7-20 14:27
回覆 emimi 的帖子

但我c6唔食辣,少少都嘈,炸又唔食,煎又唔like,我唔知點樣叫清淡得黎好味,仲要顯示到廚藝 ...
有冇整過包心菜卷
清清地口味可以自己就

食譜取自網路

http://taobao.meishij.net/zuofa/chuntianyangshengqiezhibaoxincaijuan.html

伯爵府

畀面勳章

回覆 winner128 的帖子

感謝~我依家尋找緊

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:回覆 溋溋 的帖子依d就係我平時煮開......

原帖由 windkyk 於 15-07-20 發表
回覆 溋溋 的帖子

依d就係我平時煮開......
http://www.christinesrecipes.com

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

水晶宮

畀面勳章

魚肉蛋捲
糖醋骨,
蒸茄子加自制炸生蒜加豉油糖

珍珠宮

引用:平時我煮開士油雞脾,西芹肉片,燒肉炆瓜,冬

原帖由 windkyk 於 15-07-20 發表
平時我煮開士油雞脾,西芹肉片,燒肉炆瓜,冬茹炆排骨,(包)魚炒雞柳等菜式,今日俾c6投訴我煮野以簡單為主,唔理 ...
深有同感,煮到唔識煮,所以好唔鐘意有人問我有乜可以食

成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

食物營養資料 : 美國 / 澳洲 / 香港 / 台灣

首頁
23456...10

尾頁

跳至