家庭理財

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小熊之家 發表於 15-9-4 11:19
咁即係我應該放棄?我怕我日後無得生,我都鍾意小朋友!買送我自己買返架,唔係同奶奶一齊食!醫生話約過3年我就 ...

呢D野傾好先啦,唔好自己諗佢會放棄。。。到時佢唔肯咁點。

其實你地住響邊? 唔駛交租??

點解醫生會知你一定生朱古力瘤?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

101180146 發表於 15-9-6 22:39
其實我覺得窮有窮養 無話要幾錢收入先養到個B
以前D人搵得唔多咪又係咁養大幾件

...

唔好講以前啦。。。以前可以拎膠花返屋企穿搵錢。。。

侯爵府

回覆:有左BB媽媽點用錢要老公比幾多家用?

不如你宜家開始問佢攞錢做生仔基金,睇吓佢咩反應先啦,我覺得要試探吓,如果佢宜家都唔俾,第日都唔慌會俾啦,我覺得最少都要5千蚊個月,佢連5千都俾唔到,你諗都唔好諗,他日你做咗ftm,真係要好似乞衣問佢攞錢都似

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

伯爵府

回覆:有左BB媽媽點用錢要老公比幾多家用

照字面睇你先生唔係好成熟

我們一家3口,收入over 5萬1都冇買車,我老公都好想揸車,要買要養車都比得起,但因為想儲多啲錢,唔係淨係為個細,而係自己將來年紀大少少,萬一失業或者自己唔想做都頂到下。

雖然話平有平養,但奶粉尿片睇醫生都係錢,返學有學卷都要買校服比雜費,可以有幾平?

我識得有人,開口埋口話平有平養,之前生左3件,養唔掂要4大長老貼,平時放奶奶到,放假湊晒返屋企自已搞,但個老公唔幫手,仲會話佢「你搞唔掂就唔好湊咁多返嚟」,佢又好聽老公話,放假只係拎走一個,或者兩個,然後親戚間就會有人閒話,話佢兩公婆生埋唔湊。

bik1229    發表於 15-9-8 08:01

珍珠宮

引用:Quote:101180146+發表於+15-9-6+22:39+其實

原帖由 good_pig 於 15-09-07 發表
唔好講以前啦。。。以前可以拎膠花返屋企穿搵錢。。。
又講「舊屎」,沖左去大海啦。

寶石宮

引用:照字面睇你先生唔係好成熟我們一家3口,收

原帖由 OforOsaka 於 15-09-08 發表
照字面睇你先生唔係好成熟

我們一家3口,收入over 5萬1都冇買車,我老公都好想揸車,要買要養車都比得起, ...
唔好拎咁多返屋企湊,講到d仔女唔係自己咁

珍珠宮

引用:我老公扣埋mpf,如果出15500,我宜家想生bb,

原帖由 小熊之家 於 15-09-03 發表

我老公扣埋mpf,如果出15500,我宜家想生bb,我只係做下散pa ...
未有就唔好諗生住啦。 得果16k 人工。又咁多人要照顧, 你話上一輩唔駛你養都生活到就話少d壓力。依家唔係話可以問老公攞幾多家用。 而係jm你最好返full time. 老公加多份part time就差唔多。 儲多個錢

香港地。。。 好難平有平養。 咩都係錢。 以前我地讀書, 邊又咁多學咩學7。。 現在係學校迫你學, 但學費又係你自付。 咁可以點慳

一時又咩學校function. 又要你參加依樣果樣。 全都係錢。 唔通唔比小朋友去

老土都要講句
錢唔係萬能, 但冇錢真係萬萬不能

大宅

我老公搵10萬一個月, 有架車都只係weekend driver, 平時搭巴士! 我有2個小朋友, 我都唔敢做 FTM! 陀B辛苦到死都咬緊牙關去返工! 你仲要未生!!!!!!! 唉, 我老公應該感激死我咁識諗!!!!

自己揾到錢, 多多少少都叫有收入, 要買乜唔駛問老公拿, 外家有事要錢駛亦自己拎得出! 你老公咁唔識諗, 你認為你唔做野你會有幾多錢過手?!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

當年我生大仔時,我老公人工都係同你老公差唔多,冇話夠唔夠用,我全人奶,尿片用平野,但我覺得最大問題係你老公唔夠成熟,我同老公對呢d都會好有共識,佢又會繼續考下其他工咁,到現在我們生左三個了。。。別人眼中,我地都係搵好少,同覺得我地點生活,但我們覺得夠用就ok了,加上我地兩邊冇咩負擔,所以我可以ftm揍三個小朋友。不過,我會等最細果個都讀書就會搵pt幫補一下。。
你仲後生,朱古力瘤都好常見,趁e家搵份ft做住一年半載先,真係有左時,都叫有d錢先。。。同埋真係好好同老公傾下吧!

男爵府

唔好比咁多籍口自己唔返工啦

複式洋房

回覆:小熊之家 的帖子

貧賤夫妻百事哀,生完👶🏻壓力大,惡性循環,關係都會差,儲好彈藥,為將來做準備💪💪💪💪💪

大宅

引用:我老公搵10萬一個月, 有架車都只係weekend

原帖由 breezy2012 於 15-09-09 發表
我老公搵10萬一個月, 有架車都只係weekend driver, 平時搭巴士! 我有2個小朋友, 我都唔敢做 FTM! ...
你老公揾咁多你都唔歎下世界
你一個月揾幾錢呀?

大宅

平有平養係呃人, 養BB好多洗費。奉勸樓主, 真係要儲蓄先至好生BB。年代唔同, 唔可以話天生天養, 煮到埋嚟就食, 但時只會同老公, 日日為阿B而嘈交架咋!

大宅

回覆:WinnieP 的帖子

小朋友吾係一定要上興趣班的
平有平養
但到小四五六就要補習
比較起來貴少少

男爵府

畀面勳章

你老公養車都唔養 B?車重要定 B 重要呀?

首頁

尾頁

跳至