自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

完全認同~receptionist同admin真係好難做架
咩都關佢地事
基本上係萬能key!樣樣都可以關佢地事

禁止訪問

回覆:做辦公室接待員真係唔容易

珍珠宮

公治 發表於 15-9-8 21:18
我第一次做接待員, 真係唔係咁容易;
你所講嘅其實好多都唔係receptionist嘅職責範圍,

好似quote價質價呢D係procurement做嘅;

annual dinner, staff function呢D 係administrator/office secretary做;

訂野係purchasing做,

你間公司大唔大? 以我所認識嘅receptionist 係收信,派信,接駁電話,帶客去conference room,

你間公司咁多野做, 實學到好多野, 我反而覺得有前途!

大宅

想生BB熱投

mamimuimui 發表於 15-9-9 16:10
我公司個ADMIN係樣樣都唔關佢事, 洗哂啲野比人做, 問親佢啲野就話唔知, 一有啲咩就發大黎講 ...
同我公司個ADMIN一樣嘅?! 最叻攪事攪非~

男爵府

mushroomhaa 發表於 15-9-9 16:44
同我公司個ADMIN一樣嘅?! 最叻攪事攪非~
我個個係ADMIN阿姐, 似住跟左老細多年, 成日洗人唔洗本,洗佢自己啲妹妹好啦, TEAM LEADER都唔放過, 一日是非當人情, 佢同親我講野我都搵位閃人.

禁止訪問

大宅

要咁諗,唔使 OT 既話,多野做即係多野學。總好過日日度秒如年。

大宅

引用:+本帖最後由+公治+於+15-9-8+21:19+編輯+\\

原帖由 公治 於 15-09-08 發表

Receptionist 點解會俾同事媽X?

大宅

Admin做既就係濕碎野,事散又多,都係貪佢穩定唔洗ot得閒湊b,遲早都跳槽

伯爵府

引用:以家做乜工都唔容易做。。我都試緊新工

原帖由 rachel_ching 於 15-09-08 發表
以家做乜工都唔容易做。。我都試緊新工

伯爵府

引用:我第一次做接待員, 真係唔係咁容易;點解咁

禁止訪問

複式洋房

珍珠宮

momoakira 發表於 15-9-8 21:23
我做過幾間大公司都唔係甘

每樣野都有專人專科專做
我公司都係分開, ADMIN還ADMIN, 接待還接待, 而且哩2個POST都係最準時收工既

侯爵府

你講緊嘅野,相比起其他職位已經算簡單,我相信將來你回望都係咁諗

禁止訪問

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:我做過幾間大公司都唔係甘每樣野都有專人專

原帖由 momoakira 於 15-09-08 發表
我做過幾間大公司都唔係甘

每樣野都有專人專科專做
係呀,所以好睇做咩公司嘅receptionist

子爵府

回覆:180 的帖子

我公司個reception好得閒架喎...
工作:
1)訂文具⋯(簡單⋯到原子筆/Memo紙,百無、也不會訂,次次要人叫)
2) book 會議室,⋯成日唔記得book導致部門與部門吵架
3)處理courier件/信件⋯明明明一早說明係急件,一定要今天之內寄,結果翌日才比出街同事寄(明明放工時會經過郵筒也不會幫你寄)
4)聽電話⋯成日搭錯線(賴人哋說錯名)
5)分信/打time chop⋯成日分錯/久唔久唔見一份件/time chop可以有32日、2016年(未來)、2月有30日⋯

日日都係上網、上facebook, 準時走人!
reception係我公司來說是一份十分清閑的工作

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我公司個reception好得閒架喎...工作: 1)

原帖由 Cat108 於 15-09-09 發表
我公司個reception好得閒架喎...
工作:
1)訂文具⋯(簡單⋯到原子筆/Memo紙,百無、也不會訂,次次要人叫 ...
你個receptionust都好好做咁,請唔請人,我有興趣.....hehe

侯爵府

引用:我第一次做接待員, 真係唔係咁容易;點解咁

工作從來有辣有唔辣, 你果份係煩,但唔難,你值錢嘅地方係搞咗堆煩悶嘢。 sales要跑數,要handel古怪嘢,product design or development要開發一啲佢無做過又無乜reference嘅嘢,秘書要做老細肚裡面條蟲,雜務總管要處理班一叫搬嘢就隊包藥出嚟話你知血壓高嘅阿叔, director要manage一班manager,無乜實務,無人真係叫under你但公司有咩老細都望住你,你下面嘅人未必對你老實,又未必真心服你但又要管到佢地做嘢,每個職位都有難處,都重要,但人工嘅分別係在於你做到嘅嘢有幾多人做到而唔係無咗個post得唔得

首頁

尾頁

跳至