在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 有冇返緊工都可以上網o既媽咪?

MayLam,

其實我都好似你一樣, 日日返工都無沒有太多工作做, 日日都在 bk上綱傾計, 唔好想咁多有得做就做啦.

Phoebe

別墅

Sweetheart & wensi

其實我公司在砲台山, 只不過我可以食完LUNCH 遲少少返. 所以我去中環銅鑼灣都ok.

Thanks.
Phoebe

別墅

Wensi,

其實有時沒有太多工作做都幾好,不過有時都幾悶. 好似我咁, 我大仔讀二年級, 細囡只得四個半月, 所以有時沒有野做就在公司打過仔仔做過的習作給他再做. 有時好似快要考試咁, 我又會在公司出 D 題目給仔仔預備考試. 所以有時都幾好.

我囡囡是由我媽媽和工人湊, 我和我媽媽住好近由我媽媽的家行返自己家只需分鐘, 所以每日我仔仔返學都會坐校車回我媽媽家, 然後我和我老公返工回我媽媽家吃晚飯, 然後一起和兩個仔女和工人回自己家. 話個秘密你聽, 有時如果仔仔沒有測驗和考試我還可以和朋友去打牌. (台灣牌) 哈哈!

不過有時沒有工作做上 bk 傾計都幾開心.

Phoebe

男爵府

你誤會啦, 無太多野做0個個係ptm-sarah 唔係我呀, 我份工都OK的, 唔係時時要OT, 不過就無得準時走囉...

PhoebeLee 寫道:
MayLam,

其實我都好似你一樣, 日日返工都無沒有太多工作做, 日日都在 bk上綱傾計, 唔好想咁多有得做就做啦.

Phoebe

伯爵府

Phoebe
嘩!砲台山返工去,中環銅鑼灣食lunch都ok.你打算遲幾多?

我未生之前讀了三年夜校IVE,都是利用返工讀書做homework。我老細請我行衰運啦!

男爵府

sweetheart,

我仔仔兩歲前我都係晚晚湊佢返屋企的,除非唔得閒啦, 跟手第二朝再湊佢返奶奶度先返工; 到今年2月仔仔開始返幼兒園(全日)后, 由于在奶奶家時間短

別墅

wensi,

我想遲半個小時可以的, 因為我家姐在灣仔做我幾乎每星期都有兩至三日落灣仔和她食 LUNCH. 都 ok .我都覺得我公司請了我真慘. 哈哈

phoebe

男爵府

phoebe,
你公司是否好少人? 可以咁自由gei? 因為如果人多, 咁樣遲成半個小時先返去, 可能會比其他人有說話講....

別墅

ManLam,

你好(let) 咁都估到, 我公司有我老闆, 一個 Marketing Manager, 一個 Sales Manager , 一個 Sales 和我, 全部男人除了我. 同時每日除了我老闆和我, 他們每日都會出街, 不需回公司, 所以我都好自由. 因為我老闆通常三, 四點便走, 只要我做好要做 D 野佢都好小會話我.

phoebe

伯爵府

ManLam
**不停打電話去奶奶度**唔怕佢炸形嗎?
我試過俾老公家人湊仔仔,我一個電話都唔感打,怕人哋話我煩唔湊。

PhoebeLee
遲半小時都得!比我死梗。我老細最唔鐘意人遲到,因佢哋十點十一點才返工,我都遲即公司無人。我無帶飯找你啦!

男爵府

phoebe,
你咁都讚我呀?因為我0係大公司做, 如果附近的人都冇遲到早退, 咁我都唔會囉, 否則好礙眼啊.

wensi,

我唔係成日打去架, 我係話如果我無去湊仔仔返屋企0 個晚先打多幾次咋.

平時仔仔返nursery,放學后返到奶奶度都成5點幾了, 我一般都唔會打返去的; 以前未返學時全日0係奶奶度我都係一日一次到, 有時可能無tim ,因為好放心; 但如果仔仔病

大宅

Phoebe,
我同你都幾相似喎, 我大女又係讀二年級, 細仔就10個半月,
大女今日開始考試了, 好緊張呀....
係我無咩野做..... 老細現在就坐在我後面, 好驚佢見到啊~~~~佢就走了, 一陣再上黎傾..
PhoebeLee 寫道:
Wensi,

其實有時沒有太多工作做都幾好,不過有時都幾悶. 好似我咁, 我大仔讀二年級, 細囡只得四個半月, 所以有時沒有野做就在公司打過仔仔做過的習作給他再做. 有時好似快要考試咁, 我又會在公司出 D 題目給仔仔預備考試. 所以有時都幾好.

我囡囡是由我媽媽和工人湊, 我和我媽媽住好近由我媽媽的家行返自己家只需分鐘, 所以每日我仔仔返學都會坐校車回我媽媽家, 然後我和我老公返工回我媽媽家吃晚飯, 然後一起和兩個仔女和工人回自己家. 話個秘密你聽, 有時如果仔仔沒有測驗和考試我還可以和朋友去打牌. (台灣牌) 哈哈!

不過有時沒有工作做上 bk 傾計都幾開心.

Phoebe

別墅

ptm_sarah,

我仔仔在這個星期一已經考完試, 他已經開始放暑假了. 我又開始自由啦! 所以今日即刻約了幾個朋友回家打牌. 你識唔識打台灣牌呀?

thanks.
phoebe

伯爵府

ptm_sarah

打牌我唔好!老公都唔鐘意。台灣牌更加唔識,明天嬴多d。

大宅

wensi,
打牌係Phoebe, 我都想好似佢咁幸福,有位好媽咪幫手揍bb, 我回家還要做第二份工, 教個女溫習同揍個仔...哎! 仲辛苦過係公司返工.

Phoebe,
我都鍾意打牌, 只上iGame网打, 不過我唔識計蕃架, 成日比上网d人"鬧"... :lol: :lol:

伯爵府

ptm_sarah
copy 錯咗個名 sorry!

Phoebe
明天嬴多d。

我放工!去學古箏。死啦!今個星期無練習。

大宅

好激氣呀! 老公明天話要出trip, 星期六.日又得我同對仔女咋... :cry: :cry:

男爵府

唉呀~原來你地咁多個都o係港島果邊返工,仲有機會約埋食lunch,我就一條"冷"o係元朗~~~

ptm_sarah,
唔好激氣啦,有時我老公要開ot好夜返,或者假期都要做野,我就好enjoy同兩個仔一齊架,無仍阻住我親子添呀~~~hehe

大宅

angellaw,
咁又係......有時佢放假,只會在看電視, 睡覺, 又係得我自己揍仔女, 無咩分別la.......

我在九龍灣返工, 都係一條"冷"...ha

angellaw 寫道:
ptm_sarah,
唔好激氣啦,有時我老公要開ot好夜返,或者假期都要做野,我就好enjoy同兩個仔一齊架,無仍阻住我親子添呀~~~hehe

伯爵府

ptm_sarah

唔好傷心。我老公差不多個個星期五晚上廣卅,星期日早上回來睇店,晚上才回家吃飯。我同仔仔不知幾忙。

首頁

尾頁

跳至